פרילנסרים: 6 כללי זהב לשמירה על זכויותיכם
פרילנסרים לא מוגנים על ידי חוקי העבודה. לכן, הם צריכים לשמור על זכויותיהם בחוזה עם מזמין השירות; עו"ד גיא הרשקוביץ מסביר כיצד עושים זאת
פרילנסרים בניגוד לעובדים רגילים, שמוגנים על ידי חוקי העבודה והסכמים קיבוציים, צריכים להגן על זכויותיהם באמצעות החוזה בינם לבין מזמין השירות שהם מספקים. הפרילנסר הוא עובד עצמאי שמעניק שירותים מקצועיים ואשר בינו לבין מזמין השירות אין יחסי עובד מעביד, אלא יש חוזה שיוצר מחוייבות אישית של הפרילנסר כלפי מקבל השירות.
- "פרילנסרים שעובדים עם חברות תלושי שכר ניזוקים מכל הכיוונים"
- עצמאי? כך תדאג לעצמך לפנסיה
- לקראת סוף שנת המס: אלו הטבות מגיעות לעצמאים
העבודה כפרילנסר מאפשרת חופש לבחור את הלקוחות, את העבודות ולנהל לבד את הזמן, וכן חוסכת הוצאות קבועות של ניהול עסק. עם זאת, מוטיב החופש הזה מטשטש לעיתים את הזכויות להם זכאי הפרילנסר. עו"ד גיא הרשקוביץ, מנהל פורום ליווי משפטי לשותפויות ב-"zap משפטי" נותן 6 כללי זהב לפרילנסרים להגנה על זכויותיהם.
1. הגדרה מדויקת
לפי הרשקוביץ הגדרה מדויקת ככל שניתן של המשימות או הפרוייקט שאותו יבצע הפרילנסר היא קריטית להגנה על זכויותיו. "במצב בו הגדרת המשימות או הפרוייקט לוקים בחסר, מלבד היותה פתח למחלוקת משפטית נרחבת, לרוב תצטרכו להשקיע זמן נוסף כדי לסיים את המשימה, זמן שעליו במקרים מסויימים לא תקבלו תמורה כספית", הוא אומר.
2. מקום ביצוע העבודה
"לכאורה הגדרת מקום העבודה נראית עניין זניח, אולם יכולה להיות לה השפעה על הוצאות או הפסדים כספיים לא צפויים שייגרמו לכם", אומר הרשקוביץ. לדוגמא, אם סיכמתם בעל פה עם המזמין כי העבודה תתבצע בתל אביב אך מספר ימים לפני ביצוע העבודה המזמין מעביר אתהעבודה לסניף אחר שנמצא באילת. "במצב כזה יכולים להיגרם לכם הפסדים כספיים אשר אינם מחוייבי המציאות כמו למשל הפסד זמן עבודה או הוצאות גבוהות על נסיעות. במקרה של סכסוךאו תביעה, למקום ביצוע העבודה יכולה להיות חשיבות באשר למקום בו יתנהל ההליך המשפטי", הוא מסביר.
3. התשלום
עובדים מקבלים זכויות סוציאליות אשר פרילנסר לא מקבל וששוות כסף. מזמיני שירותים מעדיפים לעיתים להזמין שירותים דרך פרילנסר ולשלם שכר גבוה יותר יחסית לשעת עבודה מאשר לעובד על מנת להימנע מהעסקת עובד באופן קבוע. לכן, שכרו של הפרלנסר צריך לכלול בתוכו גם את חישוב זכויותיו הסוציאליות כמו פנסיה, חופשה, והבראה.
"כל פרילנסר צריך לבנות מודל תמורה לפי אופי השירות המקצועי שהוא נותן למזמין, ולקחת בחשבון, בין היתר, מקדם בטחון לחריגה מזמן העבודה שסוכם עמו ואף לפרט זאת בהסכם", אומר הרשקוביץ. לדוגמא, אם הערכתם את סיום העבודה בימים בודדים וסיכמתם עם מזמין השירות על תשלום גלובלי לפי פרוייקט, מה יקרה אם סיום הפרוייקט ייקח זמן רב יותר לא בגלל עיכוב בעבודתכם?
4. תשלומים לרשויות וביטוח
מכיוון שהפרילנסר אחראי על התשלומים לרשויות כמו ביטוח לאומי ומס הכנסה, הרשקוביץ ממליץ לתת ביטוי למרכיבי אלו במסגרת התשלום שמתקבל ממזמין השירות. לגבי ביטוח, פרילנסרים אינם מוגנים מפני תביעות משפטיות על רשלנות, או נזקי צד ג' שיכולים להיגרם במסגרת עבודתם. במקרה של פרילנסר שנפגע במהלך העבודה אצל המזמין, הוא לא יוכל להגיש תביעה על תאונת עבודה לביטוח הלאומי. לכן, מומלץ לוודא עם מזמין השירות אם יש לו פוליסות ביטוח שיכסו גם אותו, ואם לא הוא צריך לדאוג לביטוחים באופן עצמאי.
5. קניין רוחני
פרילנסר נחשף במהלך עבודתו לפרטים ומידע של מזמין השירות. "חשוב מאוד להימנע מלעשות שימוש בזכויות הקניין הרוחני של מזמיני השירות כמו למשל חשיפת שם מסחרי, או סוד מסחרי כמו רשימת לקוחות או פטנט של המזמין", אומר הרשקוביץ. לכן, הוא ממליץ לבצע בדיקה עם מזמין השירות האם שימוש כלשהו בקניין הרוחני שלו מותר או אסור ולציין זאת בהסכם. "בסוגי עבודות מסויימים לפרילנסר יש את הזכות לבקש קרדיט על עבודתו, כך למשל, מאייר, מעצב או גרפיקאי, יכולים לדרוש ששמם ירשם מתחת ליצירה".
6. יישוב סיכסוכים
למרות הסיכומים מראש יכולות להיות מחלוקות בין המזמין לפרילנסר. "חשוב לדעת כי גם מחלוקות כאלו יכולות להיפתר בצורה יעילה אשר תסב כמה שפחות נזק לצדדים. מנגנון בוררות בהסכם הקובע לדוגמא כי כל סכסוך משפטי ייושב בפני בורר, יכול למנוע הליכים משפטיים ארוכים מיותרים ויקרים", אומר הרשקוביץ.