עסקים קטנים שבנויים על טרנד - איך לשרוד כשהאופנה חולפת
בצק סוכר, קאפקייקס, קואוצ'רים או מדריכים להגדלת הכניסות לפייסבוק - כשמקימים עסק סביב טרנד צריך לזכור שאופנה היא דבר חולף; חוה ניסנבוים, יועצת עסקית, מסבירה איך להשתמש נכון בטרנדים בשוק
"טרנד זה משהו שהוא חם היום ומחר הוא כבר לא, והשאלה היא אם אנחנו כבעלי עסקים רוצים להיות שם. מצד אחד זה טוב לרכוב על הגל אבל מצד שני מדובר בהסתכלות של כאן ועכשיו ולא ראייה לטווח ארוך. אם מסתכלים על עסק כמו על קריירה אנחנו רוצים להיות בו להרבה שנים ואז להתחיל ממקום של טרנד זה חיסרון. עם זאת, אם כבר יש לכם עסק ואתם מזהים טרנד חדש בשוק אי אפשר להתעלם ממנו", אומרת חוה ניסנבוים, יועצת עסקית, מנהלת אתר גולדה לנשים בעסקים.
למשל עסקי הקאפקייקס, מדובר במענה לצורך של מתוקים, לחוויה של יופי, אבל זה טרנד כי יהיו מתוקים אחרים בקרוב, עכשיו זה קאפקייקס ולפני כן זה היה בצק סוכר. "צריך להיזהר מלבנות על זה את העסק ולהסתכל אחורה מה קרה למאכלים אחרים או טרנדים כאלה", אומרת ניסנבוים. לדבריה, אף אחד לא חושב להקים עסק לג'ינס סקיני מכיוון שברור שזוהי אופנה חולפת, מכוונים למכנה רחב יותר של חנויות ג'ינסים או חנות ביגוד. אבל יש יזמים שמזהים טרנד והופכים אותו לעסק או למקצוע. אותם יזמים צריכים לשאול את עצמם האם זו אופנה ולדעת מה קורה לאופנות. "צריך לראות שהעסק פונה למכנה משותף רחב ושהוא חלק מצורך אחר", אומרת ניסנבוים. "למשל הפעלות קאפקייקס לימי הולדת, יש בתשתית האופנה הזו איזשהו צורך של קהל וכל פעם משתלט על הצורך הזה מענה אחר", היא אומרת.
בעל עסק שיידע לזהות את הצורך שבבסיס הטרנד יוכל בהמשך לפתח מוצרים נוספים או שירותים נוספים שיחליפו את המענה הטרנדי. אחרת, כשיחליפו את הטרנד אותו בעל עסק יישאר בלי כלום. גם מקצועות שמתפתחים ואנשים משקיעים כספים בלמידתם בעלות של שנה אקדמית ומתחילים להגדיר את הקריירה שלהם על בסיס זה עשויים למצוא את עצמם עוד שנתיים בלי שום דבר, אומרת ניסנבוים. לדוגמא, בעסקי הקואוצ'ינג נשארו אמנם אנשים שיכולים לממן את הייעוץ ומאמנים שהם טובים שרדו אבל לא הרבה אנשים יכולים להתפרנס מזה בלבד. "אם מסתכלים על אותם מדריכי פייסבוק שמלמדים היום בעלי עסקים או אחרים כיצד לקדם את העמוד שלהם בפייסבוק, יש כאלה שבונים את עצמם סביב זה. אפילו אם פייסבוק יהיה פה עוד הרבה שנים, בעוד כמה שנים זה יהיה כמו שמישהו ילמד אותי היום איך להשתמש במעבד תמלילים", היא אומרת.
אם הקמתם עסק שבנוי על טרנד ואתם מזהים שהביקוש מתחיל לרדת, זה לא בהכרח אומר שהעסק אבוד. "ברגע שהטרנד מתחיל לדעוך בעל העסק צריך להתייחס לתחרות, צריך לחשוב על הבידול שלו ואיך הוא יכול לקדם את עצמו ולשרוד. לצד זה צריך להבין מה הדברים החדשים יותר, לאן הדברים הולכים בתחום שלך, בצורך שלו אתה נותן מענה. אם מישהו מלווה אנשים בנושא של הקמת אתרים ולא יידע לעשות את המעבר ממערכות ניהול אישיות לשפות בינלאומיות הוא יישאר מאוד שולי ולא רלוונטי. צריך לזהות את הצורך ולהתעדכן, או ליצור בידול. גם אותו עסק של קאפקייקס יכול להגיד שזה כל מה שהוא עושה, וגם בעוד עשר שנים מי שירצה קאפקייקס יידע שהעסק הזה זמין עבורו. אבל זה מאמץ אחר של בידול ומיתוג כי כאשר הטרנד מאוד חם יש המון מתחרים ולשרוד שם זה לא פשוט", אומרת ניסנבוים.
כדי להימנע ממצב שהעסק יקרוס כאשר הביקוש לטרנד דועך צריך לדעת לתת עוד מוצרים או שירותים שנותנים מענה לאותו הצורך שסיפק הטרנד ואז יש היצע שהלקוחות יכולים לבחור ממנו. ברגע שיש היצע גם אם אותו טרנד מאבד מהזוהר שלו אפשר להציע מוצר אחר ולא מאבדים את כל העסק. למשל, אומרת ניסנבוים, מקצועות של ממשק משתמש, יכול להיות שבעוד כמה שנים זה יהפוך למשהו אינטואיטיבי שלא משלמים עליו הרבה כסף ועסק שהוקם סביב השירות הזה בלבד לא יצליח. מצד שני, מעצב אתרים שעשה גם קורס בממשק משתמש נותן ללקוחות שלו עוד כלי ולא נשען רק על השירות הזה שיכול להיות שהביקוש עבורו ידעך.