סקר: רוב הישראלים לא יודעים כמה הם משלמים על האוברדרפט
לפי סקר של מימון ישיר 55% לא יודעים מהי הריבית שגובה הבנק אבל 40% מההלוואות שנלקחו היו כדי לסגור מינוס; 32% לא יודעים מה גובה הריבית על הלוואה שנטלו; מנכ"ל ארגון פעמונים: "אם אנשים היו לוקחים הלוואות כדי להפחית עלויות הם היו זוכרים כמה ריבית הם משלמים"
- אתם באובר? אל תמהרו לקחת הלוואה לכיסוי המינוס
- למה אנחנו לא מצליחים לעמוד בתקציב שקבענו
- הציבור במינוס ולא יודע מה המחיר
43% מהאוכלוסייה נטלו הלוואות בשלוש השנים האחרונות, כאשר סכום ההלוואה הממוצע היה של 34.5 אלף שקל. מטרת ההלוואה הפופולארית ביותר היא, כאמור, סגירת המינוס בבנק, אחריה רכישת רכב (37%), החזר חוב (24%) ושיפוץ (16%).
אמנם כ-40% מהנשאלים בדקו לפחות שני גורמים לפני שלקחו את ההלוואה, אבל 32% מהם לא ידעו או לא זכרו מהו גובה הריבית על ההלוואה שנטלו. שיעור הנשים והגברים שלקחו הלוואות דומה אבל 40% מהנשים לא ידעו מה גובה הריבית על ההלוואה, לעומת 24% בלבד מהגברים.
"אני מכיר את המציאות הזאת שאנשים לא יודעים את גובה הריבית על האוברדרפט וגם מה גובה הריבית של ההלוואות", אומר אוריאל לדרברג, מנכ"ל ארגון פעמונים המלמד כלכלת בית נכונה. "כשאנשים צריכים היום אשראי, צורך שחלקו נובע מהפרסומות, הם מסתכלים על כך שהם צריכים עכשיו הכנסה ולא מסתכלים על הריבית. אנשים רואים בהלוואות אלו הכנסה ולא התחייבות, זה גם מופיע בטור ההכנסות בחשבון הבנק. זו התחושה של האנשים - השגתי כסף, ולא לקחתי על עצמי התחייבות", הוא אומר.
"נכון שיש הלוואות גרועות יותר או פחות, אבל צריכה להיות שאלה לפני כן, האם לקחת הלוואה, כי יש כבר אוברדרפט ולוקחים מה שזמין. כשלוקחים הלוואה לסגירת המינוס אנשים לא מבררים היכן הריבית נמוכה. מעסיק אותם הצורך בהגדלת ההכנסה, השקר שאם ישיגו הלוואה יקבלו חמצן ויוכלו להמשיך לחיות כפי שחיו בלי חשבון ובלי תכנון. אם התפיסה הייתה של אחריות, כלומר, שאנשים היו לוקחים הלוואות לסגירת המינוס כדי להוזיל את עלויות הריבית, אז הם היו זוכרים כמה ריבית הם משלמים", הוא אומר.
לדברי שרון בן עזרא, סמנכ"ל שיווק אשראי במימון ישיר, "אנחנו מגיעים למצב שאנחנו מעלים את עניין הריבית על האוברדרפט למודעות, וכך אנחנו מצליחים למכור הלוואות בריבית נמוכה יותר. עם זאת, מדובר בהיקף הלוואות מאוד קטן יחסית לסך האוברדרפט הקיים. למעלה מ-50% מהאוכלוסיה נמצאים במינוס אבל רובם לא יודעים מה הריבית. כאשר הם נוכחים לדעת במה מדובר לרוב הם יכולים למצוא הלוואה שיכולה לשפר את המצב. לצערנו מרבית הלקוחות שבמינוס ומשלמים ריבית חריגה לא עושים עם זה כלום".
לגבי הפערים בין נשים לגברים אומר בן עזרא, "לצערי עדיין ישנה מודעות פחות נרחבת מבחינת הנשים לעניין הריבית למרות שישנו נתון מאוד משמח מבחינתנו - שבסך הכל שיעור הנשים שלוקחות הלוואה זהה לשיעור הגברים. בעבר היה פער גדול מאוד כאשר הגברים לקחו את ההלוואה ונשים נמנעו מהתחום הפיננסי. זה עוד לא בא לידי ביטוי במודעות לריבית".