מחפשים מנהל השקעות? כך תישמרו מפני המאדוף הבא
ודאו שלאדם שמולכם יש רישיון, בקשו לראות ביטוח אחריות מקצועית ואל תתפתו להעביר כספים לחו"ל; יניב קוניס מפסגות מסביר כיצד תגנו על כספכם שמנוהל בידי אחרים
- ברוקר שעבד באקסלנס נחקר בחשד לגניבה מלקוחות
- רשות ני"ע חוקרת חשד להונאה בבית ההשקעות אלפא פלטינום
- ערן מזרחי על הפסד כספו האישי: "מדובר בסכום של 6 מיליון שקל"
לפני כחודש נחקר ברוקר שעבד בבית ההשקעות אקסלנס על ידי רשות ניירות ערך חוקרת בחשד שגנב מלקוחות ורימה אותם - בהיקפים של מאות אלפי שקלים, ולפני כחודשיים החלה מחלקת חקירות ומודיעין של רשות ני"ע לחקור חשד להונאה לכאורה בבית ההשקעות אלפא פלטינום. אם אתם משקיעים את כספכם באמצעות מנהל השקעות יש צעדים שתוכלו לנקוט כדי לוודא שמי שיושב מולכם הוא לא מאדוף הבא ולהגן על עצמכם מפני הונאה.
1. ודאו שלאדם שמולכם יש רישיון
2. בקשו לראות ביטוח אחריות מקצועית
כל אדם שמנהל כסף, גם אלו שמנהלים כספים עבור עד חמישה לקוחות בשנה, חייב ביטוח אחריות מקצועית שמטרתו לפצות את הלקוח במקרה שקרה משהו ומגיע ללקוח פיצוי. "ביטוח אחריות מקצועית זה כמו ביטוח חובה לרכב", אומר קוניס. לדבריו, במידה ונתתם ייפוי כוח לבית השקעות לנהל עבורך את הכסף ובבית ההשקעות הייתה מעילה, המבטח של בית ההשקעות יפצה את הלקוחות. "לערן מזרחי או מאדוף מלכתחילה לא היה ביטוח", הוא אומר. לכן, הוא ממליץ לדרוש לראות את הביטוח ולדעת, במידה שמנהל הכספים מסרב להראות את הביטוח, להתייחס לכך כנורה אדומה. "אין שום סיבה שבגללה מנהל תיקים לא יוכל להראות לכם את הביטוח במידה ויש לו כזה", הוא אומר.
3. קבלו לידיכם את העתק של ההסכם בכתב
"לפני שבכלל מתחילים להעביר כספים או ייפוי כוח חייב להיות הסכם בכתב ביניכם לבין מנהל ההשקעות בו חייבים להיות מפורטים כל הפרטים, העלויות והתנאים", אומר קוניס. לדבריו, בשוק ההון הכל חייב להיות מוסדר בניירת ולפי החוק הסכם של ניהול כספים חייב להיות בכתב כולל מתן העתק ללקוח.
4. פגשו את מנהל ההשקעות באופן אישי
"לא נותנים למישהו לנהל עבורכם את הכסף על סמך שמועות שהוא גאון פיננסי. הפגישה עם מנהל התיקים חייבת להיות פנים אל פנים. צריך להיפגש, לבדוק את המוניטין וההיסטוריה של מנהל ההשקעות", אומר קוניס. בנוסף, הוא ממליץ לבקש מסמך גילוי נאות שחייב להיות ברשותו של כל בעל מקצוע בתחום. במסמך תוכלו לראות אם יש למנהל ההשקעות קשר או זיקה לאיזשהו גוף או מוצר. "יכול להיות שאותו מנהל תיקים נהנה, אולי אפילו בחו"ל, מאיזושהי עמלה על מוצר מסוים וינסה לשווק לכם מוצר שאתם לא באמת צריכים", הוא אומר.
5. בדקו שכספי הלקוחות מנוהלים בנפרד
אל תתפתו להעביר כסף לחשבון של מנהל השקעות, אומר קוניס, כסף שמנוהל בניהול תיקים אמור להיות מנוהל בנאמנות. "חשבון הבנק יכול להיות על שם גוף או אדם אבל לא יכול להיות שייך לאדם או לגוף אלא חשבון שמנוהל בנאמנות עבור הלקוחות. ניתן למשוך ממנו כספים רק לפי הוראות הלקוח והכספים חייבים להיות מופרדים מכספיו הפרטיים של מנהל הכספים", הוא אומר. לכן, הוא ממליץ לבקש לפני שמעבירים כספים את דף חשבון הבנק ועליו צריך להיות רשום שמדובר בחשבון המנוהל בנאמנות עבור לקוחות.
6. השוו את הדיווחים של מנהל ההשקעות לאלו של הבנק
"מאדוף סיפק ללקוחותיו דיווחים חודשיים שהראה להם תשואות שהוא כביכול השיג עבורם אבל אם הם היו בודקים זאת מול המצב האמיתי הם היו מגלים את ההונאה", אומר קוניס. לכן, הוא ממליץ להשוות את הדיווחים של מנהל ההשקעות למה שקורה בפועל בחשבון הבנק. את פירוט הפעולות מומלץ לבקש ישירות מהבנק כדי למנוע מצב בו מנהל תיקים שמנסה להונות את לקוחותיו מספק דו"ח מזוייף.
7. אל תתפתו להעביר כספים לחו"ל
הרבה פעמים אלו שביצעו הונאות השקעות ביקשו מהלקוחות להעביר כספים לחו"ל כחלק מניהול הכספים. "אין היגיון בכך שלקוח של עד כמה מיליוני שקלים יעביר את הכספים שלו לחו"ל, יש כאן משהו שמריח לא טוב", אומר קוניס. לדבריו, יש להיזהר מהעברת כספים אל מחוץ לגבולות הארץ.
8. היזהרו ממי שמבטיח לכם תשואה
לפי החוק בישראל אסור להבטיח תשואה ללקוחות, למעט לקוחות "מתוחכמים" אותם החוק החריג מאיסור זה. "עבור 99.9% מהלקוחות בישראל יש איסור מפורש בחוק ניירות ערך להבטיח תשואה, וזה לא משנה איזו תשואה. זאת כדי לא ליצור מצב בו מנהל ההשקעות נותן מצג שווא ללקוח", אומר קוניס. במידה ומנהל ההשקעות הבטיח לכם תשואה, דעו שבאותו רגע ניתן לפנות לרשות ניירות ערך ולהתלונן. בנוסף, אומר קוניס, אסור להתנות את דמי הניהול בתשואה. כך, עסקה לפיה אם מנהל ההשקעות ישיג לכם תשואה של 10% תשלמו דמי ניהול בגובה 4% - היא אסורה.