ירידה של 4.4% בפתיחת עסקים בשנת 2013; 41 אלף עסקים נסגרו
לפי נתוני BDI, זוהי השנה השלישית ברציפות בה חלה ירידה בכמות העסקים שנפתחו בישראל. יותר ממחצית מהעסקים נסגרים תוך חמש שנים מפתיחתם. תהילה ינאי, מנכ"לית BDI: "לא צפוי שיפור ב-2014"
מצב העסקים הקטנים בישראל נמצא במגמת הרעה בשלוש השנים האחרונות, כך עולה מנתונים שפרסמה חברת המידע העסקי BDI-COFACE, והמצב לא צפוי להשתפר השנה. בשנת 2013 נסגרו 41 אלף עסקים, בדומה לשנה הקודמת וחלה ירידה של 4.4% בכמות העסקים החדשים שנפתחו בהשוואה ל-2012. זוהי השנה השלישית ברציפות בה חלה ירידה בכמות העסקים שנפתחו בישראל כאשר בשנה שעברה נפתחו רק 44.9 אלף עסקים חדשים.
- המדינה יכולה לפתור את מצוקת האשראי של העסקים הקטנים
- "עסקים קטנים פועלים באקווריום צפוף, מחניק וקשיח"
- מחפשים משקיע לעסק שלכם? 10 הכללים שכדאי שתכירו
"אנחנו רואים בעצם מגמה די מתמשכת של ירידה בכמות העסקים החדשים, עלייה מתונה אבל עלייה בכמות העסקים שנסגרים ובעצם רואים את זה על פני שלוש-ארבע שנים האחרונות", אומרת תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת BDI. בנוסף, היא לא רואה סיבות לאופטימיות לגבי מצב העסקים בשנה הקרובה.
לדבריה, שיעור מסויים של פתיחה וסגירה של עסקים לאורך זמן הוא נורמאלי בכל כלכלה, השאלה היא על איזה שיעור מדברים ומה המגמה. "מה שמעניין זה הנטו, האם יש תרומה חיובית או תרומה שלילית. כאשר המגמה היא מצד אחד ירידה בעסקים שנפתחים ועלייה במספר העסקים שנסגרים אז הנטו הוא בכיוון השלילי וזה בוודאי לא טוב לנו", אומרת ינאי. לדבריה, המגמה השלילית נובעת מבעיות של מימון ותזרים איתן מתמודדים העסקים, עלייה בתחרותיות וכן מהמצב הכללי במשק. "אנחנו יודעים שמנוע הצמיחה של המשק הוא עסקים קטנים אז ככל שיש ירידה בכמות העסקים שנפתחים זה פוגע במנוע הצמיחה", היא אומרת.
מרבית העסקים בישראל נמצאים באזור תל אביב והמרכז ובהתאם 28% מהעסקים שנסגרו בשנה שעברה היו באזור המרכז. 21% מהחברות שקרסו היו באזור חיפה, הקריות והגליל המערבי ואילו רק 7% מהעסקים שנסגרו היו באזור הנגב והערבה.
יותר ממחצית מהעסקים נסגרים תוך חמש שנים מיום פתיחתם כאשר כמעט שליש מהעסקים נסגרים בתוך שנתיים בלבד. לפי הנתונים התחום המסוכן ביותר לפתיחת עסק הוא בתי הקפה והמסעדות ואחריו שירותי הובלות יבשתיות.