לא רק מרכזי קליטה: הסוכנות היהודית מסייעת בהלוואות לעסקים קטנים
קרנות פילנתרופיות של הסוכנות מעניקות ליזמים ועסקים קטנים בפריפריה הגיאוגרפית או החברתית הלוואות של עד 350 אלף שקל לשש שנים; מי יכול להגיש בקשה ומה התהליך שצריך לעבור?
כשחניתה פרידמן הקימה לפני ארבע וחצי שנים חברת הייטק בכרמיאל, רוב הבנות החרדיות באזור אשר למדו תכנות עסקו בהוראה או בתקשוב. הן לא עבדו בהייטק. "בתור מנהלת שיווק בחברה בה עבדתי לא הצלחתי להכניס בנות חרדיות לעבודה ואז כשעזבתי החלטתי להקים חברה. הבאתי אנשי מקצוע, משקיע וגייסנו עובדות. היום אנחנו מפתחים תוכנות ואפליקציות גם לסמארטפונים בריל טיים", אומרת פרידמן.
ההשקעה הראשונית שהשיגה פרידמן הייתה יחסית קטנה. לכן, כאשר היא רצתה להרחיב את העסק שלה, להעסיק ולהכשיר עובדים חדשים היא פנתה לקרן הלוואת לעסקים בפריפריה של הסוכנות היהודית ובתוך חודש קיבלה את ההלוואה. "הם מאוד עזרו לנו מעבר להלוואה בכך שזה הכריח אותנו לעשות תוכנית עסקית יותר מסודרת, להסביר מה אנחנו עושים", היא אומרת.
קראו עוד בכלכליסט:
- רגליים קרות אחרי הקמת עסק
- רן קיויתי: "עובדים עם האוצר על מנגנון מימון המונים לעסקים קטנים"
- "היום זו התקופה הטובה ביותר להקמה והצלחה של עסקים קטנים בישראל"
הקרנות פילנתרופית של הסוכנות היהודית מסייעת לעסקים קטנים בפריפריה באמצעות סיוע בקבלת הלוואות שניתנות בתנאים נוחים יחסית ובערבות הסוכנות. מאז הקמתן לפני 12 שנה, העניקו הקרנות הלוואות לכ-1,200 עסקים קטנים ויצרו כ-6,000 מקומות עבודה.
בנין הסוכנות היהודית צילום: עטא עוויסאת
הקריטריון העיקרי לקבלת הלוואה הוא ראשית צורך, הקמת עסק או הרחבה של עסק קיים, מסביר מנהל הקרן, אמיר שניידרמן. ההלוואות ניתנות לעסקים בפריפריה הגיאוגרפית (גליל, נגב וירושלים והסביבה) או החברתית (אוכלוסיות של עולים חדשים, הקהילה האתיופית, ערבים וחרדים). סכומי ההלוואה נעים בין 25 אלף שקל עד 350 אלף שקל כאשר הסכום הממוצע של הלוואה שנותנת הקרן הוא 200 אלף שקל.
תנאי ההלוואה הם פריים פלוס 0.6% ותקופת התשלום היא עד שש שנים כאשר יש תקופת גרייס של עד שנה. הביטחון העיקרי להלוואה הוא ערבות של הקרן אך בנוסף נדרשים לרוב ערבים, או שעבוד של ציוד או נכסים. לשם השוואה, הלוואות בערבות מדינה ניתנות בתנאי החזר של פריים פלוס 3% בערבות מדינה על 75% מההלוואה.
ההחלטה אם להעניק את ההלוואה לעסק קטן שמבקש אותה מתקבלת על ידי ועדה ציבורית בה יושבים גם נציגי הקהילה. "בשנה שעברה פנו אלינו 500 עסקים, מתוכם 250 הגיעו לוועדת הבחינה, 200 אושרו ו-160 בסופו של דבר קיבלו הלוואות", אומר שניידרמן.