בניגוד להבטחות של בנט ולפיד: מצבם של העסקים הקטנים דווקא הורע
דו"ח של הבנק העולמי קובע כי ב-2015 יהיה קשה יותר לעשות עסקים בישראל. בדירוג העולמי ירדה ישראל בשני מקומות למקום ה-40. הקמת עסק הפכה מסובכת אף יותר, כאן ירדה ישראל 8 מקומות בדירוג
- 63% מבעלי העסקים הזעירים: מתכוונים לסגור את העסק
- "היום זו התקופה הטובה ביותר להקמה והצלחה של עסקים קטנים בישראל"
- רן קיויתי: "עובדים עם האוצר על מנגנון מימון המונים לעסקים קטנים"
בעוד שב-2014 בוצעו שתי רפורמות אשר לפי הבנק העולמי הקלו על העסקים בישראל, הרפורמה החקיקתית המתייחסת ל-2015, העלאת מס החברות, דווקא מקשה על העסקים. לעומת זאת, ב-2014 הייתה הקלה בהקמת עסק באמצעות קיצור זמן הרישום של עסק במס הכנסה והביטוח הלאומי. כמו כן, לפי הבנק העולמי, תיקון 18 לחוק החברות הקל על עסקים שנכנסו לחדלות פירעון. משנת 2008 ועד 2014 בוצעו רפורמות בחקיקה ורגולציה אשר הקלו על העסקים בישראל, בשנה הבאה, הרפורמה שזיהה הבנק העולמי, דווקא תפגע בעסקים. מבין המדינות שהציגו את השיפור המשמעותי ביותר ברגולציה למען עסקים אירלנד היא המדינה המערבית היחידה. מדינות אחרות הן חוף השנהב, טרינידד וטובגו, קונגו ואזרבייג'אן.
הזמן הדרוש לרישום עסק חדש בישראל הוא -13 יום, גבוה מהממוצע במדינות ה-OECD שעומד על 9.2 ימים. כאשר בוחנים את קלות הקמת עסק במדינות ה-OECD ישראל מדורגת במקום ה-21 מבין 31 המדינות. דווקא גרמניה, היא המדינה בה הכי קשה להקים עסק מבין המדינות המפותחות. ניו זילנד היא המדינה בה הכי קל לפתוח עסק חדש והיא גם המדינה המדורגת במקום הראשון בדירוג הכללי, מבחינת קלות עשיית העסקים. בדירוג הכללי מבין מדינות ה-OECD ישראל נמצאת במקום ה-24. במקום השני מדורגת דנמרק ובמקום השלישי קוריאה. את החמישייה הפותחת סוגרת ארה"ב.
בדירוג הכללי, מבין 189 המדינות שנכללו בדו"ח הבנק העולמי, המדינה הטובה ביותר לעסקים היא סינגפור, אחריה ניו זילנד ובמקום השלישי דורגה הונג קונג. המדינה שהכי קל בה להקים עסק חדש היא ניו זילנד, אחריה קנדה ובמקום השלישי מקדוניה.
ממשרד הכלכלה נמסר: "הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה פועלת מול רגולטורים בממשלה על מנת לטייב את הרגולציה לעסקים וכן לניטור חקיקה ורגולציה בעלת השפעה שלילית על אלו. השפעת הסוכנות כבר באה לידי ביטוי בהשפעה על הצעות חוק ותקנות ששונו או נדחו.
עיון בדו"ח מעלה כי בקטגוריית פתיחת עסק לא חל שינוי בפרמטרים המרכיבים אותו ונראה כי השינוי בדירוג אינו נובע משינוי לרעה שחל בישראל, אלא בשיפור הליכי ההנגשה וההקלה במדינות אחרות. מהנתונים שבידינו עולה כי מוקד הקושי של העסקים בישראל אינו מצוי בהליכי פתיחת העסק כי אם בשימור פעילותו לאורך זמן, עקב האילוץ הנובע מהתמודדות יום יומית אל מול סבכים של ביורוקרטיה. סבכים אלו כוללים חוסר אחידות בדרישות, שינויים תכופים בנהלים, הנחיות ותקנות, מידע חסר או לא ברור לבעלי העסקים וכיו"ב".