$
יוצאים לפנסיה

פורשים לפנסיה יוכלו לנהל כספי פרישה בעצמם מעבר לקצבת הבסיס בקופת גמל פטורה ממס

המפקחת על הביטוח מרחיבה את האפשרויות לניהול השקעות עצמאי של כספי פנסיה - בנוסף: גם חוסכים פעילים עם חסכונות של מיליון שקל לפחות יוכלו להפקיד סכומים עודפים בקופת גמל בניהול אישי (IRA)

רחלי בינדמן 13:0004.05.15

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר מרחיבה את האפשרויות של החוסך הישראלי לנהל את חסכונותיו בעצמו או דרך מנהל השקעות לבחירתו ולא להיות שבוי של הגופים המוסדיים המנהלים היום את כספי הפנסיה.

כיום, פתוחה האפשרות לניהול השקעות אישי (IRA) לשלושה סוגים של אנשים – כספי קרן השתלמות, עמיתים עצמאים שלהם כספים נזילים בקופות גמל שהופקדו לתקופה של 15 שנה (כבר לא קיימות לחוסכים חדשים) וכספים של שכיר במעמד עצמאי (כמו כספים שהמעסיק מאפשר להפקיד לקרן השתלמות שנכללים ברובד השני של השכר כמו שעות נוספות והוצאות נסיעה).

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

במסגרת הטיוטה החדשה יוכלו גם פנסיונרים להחליט שלא למשוך את כספי הפנסיה שלהם אלא להמשיך ולנהל אותם באופן עצמאי דרך קופת גמל בניהול אישי. התנאי לכך הוא שהפנסיונר יקבל קצבת פנסיה מינימאלית של 4,600 וכל שקל שיצליח לחסוך מעבר לכך ויוכל למשוך תיאורטית כסכום חד פעמי הוא יוכל להפקיד בקופת גמל בניהול אישי ולנהל את הכסף בעצמו או דרך מנהל השקעות לבחירתו. הרעיון בבסיס התוספת הזו היא לתת לאנשים שלא זקוקים לכספי הפנסיה לצורך מחייה כפנסיונר (מעבר לרובד הבסיסי) שממילא היו לוקחים את הכסף ומשקיעים אותו באפיק חיסכון כזה או אחר או רוכשים דירה, וכעת ניתנת להם אפשרות להמשיך לחסוך את הכסף תוך הנאה מהטבת מס – פטור ממס על רווחי הון.

 

הסוג השני של החוסכים הם חוסכים פעילים שחסכו לפחות מיליון שקל בחסכונות שלהם באופן שהבטיח להם קצבה מזערית. את יתרת הסכום מעל המיליון הם יכולים כעת לקחת ולהפקיד בקופת גמל בניהול אישי ולנהל אותה בעצמם. בדרך כלל מדובר באנשים מעל גיל 45.

 

לבסוף יוכלו גם בעלי חשבונות חדשים – אנשים שקיבלו כסף לקופות גמל שמקורו בכספי פיצויים או בכספים שקיבלו כמוטבים מבן משפחה שנפטר – כיום כספים כאלו אם בכוונת המחזיק בהם למשוך אותם לפני גיל הפרישה לא זכאים להטבת מס. כעת אפשר במקום למשוך את הכספים להשאיר אותם בקופת גמל בניהול אישי.

 

היתרון בקופת גמל בניהול אישי היא הגמישות שהיא מאפשרת לחוסכים לנהל את ההשקעות שלהם בעצמם (וכך לחסוך את דמי הניהול) או לבחור מנהלים לפי בחירתם שינהלו את הכסף עבורם בתמורה לדמי ניהול ולא להיות כפופים למנהלים הקונבציונאלים. מדובר בדרך כלל במשקיעים יותר מתוחכמים או כאלה שמעדיפים למשל לרכוש עבור החסכון שלהם רק תעודות סל זולות ולא מעוניינים בניהול אקטיבי שבדרך כלל יקר יותר.

 

הטיוטה של האוצר יכולה לדחוף כעת את הפורשים לפנסיה שלא למשוך כספים נזילים שהם לא זקוקים להם באופן מיידי ולהמשיך ולהנות מהטבות מס. יש לכך כמובן גם השלכות אפשריות על שוק הדיור כיוון שכיום כסף פנוי של פנסיונרים מנותב רבות לרכישת דירות ואילו כעת תהיה חלופה של השקעה בבורסה הפטורה ממס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x