הוועידה לעסקים קטנים
גפני: "מוכן לוותר על כספים קואליציוניים אם ייכנסו לתקציב"
יו"ר ועדת הכספים המיועד אמר בוועידת כלכליסט לעסקים קטנים ובינוניים כי יפעל להשוות את התנאים הסוציאליים של עצמאים ושכירים; לדבריו, "על רשות המסים להפסיק עם התפיסה שכולם שקרנים עד שיוכח אחרת"
"אני מוכן לוותר על כל הכספים הקואליציוניים. לא רוצה כסף קואליציוני אלא רק רוצה שכל הסעיפים שמקצצים כל פעם לגננות חרדיות וכדומה תכניסו לבסיס התקציב, כפי שגם הורה היועץ המשפטי לממשלה", כך אמר הבוקר ח"כ משה גפני, היו"ר המיועד של ועדת הכספים בוועידת כלכליסט לעסקים קטנים ובינוניים. גפני אמר כי " לא יכול להיות שקבעו שיהיו קייטנות לילדי א' ב' אבל לחרדים לא. שהילד הנכה החרדי יקבל את אותה סייעת בחינוך שאיננו חרדי וכדומה. הקסאמים על שדרות לא הבדילו בין הילד החרדי לילד הלא חרדי אבל שי פירון כשר חינוך כן הבדיל".
גפני התייחס במרבית נאומו לסוגיית הוועידה ואמר כי יפעל בכנסת הקרובה לשיפור תנאיהם של העסקים הקטנים והבינוניים, שהמדינה עושה להם "עוול שאין כדוגמתו" כדבריו. "העסקים הקטנים והבינוניים זה חוט השידרה של המשק הישראלי. הם הקבוצה הגדולה ביותר שמחזיקה את המשק, החשובה ביותר והגדולה ביותר ואם אנחנו מדברים על מעמד ביניים פלוס מינוס, העסקים הקטנים והבינוניים הם העסקים שכובשים את כותל המזרח של התעסוקה והעשייה במשק בכלל. המדינה מתייחסת אליהם, כל הממשלות, מאשר לשכירים. אין לבעל העסק הקטן דמי אבטלה, כשהאישה העצמאית יוצאת לחופשת לידה בניגוד לשכירה שמקבלת חופשת לידה על פי 3 החודשים האחרונים היא מקבלת על פי 3 החודשים הבאים או בשנה הקרובה שזה למעשה לקבל פחות דמי חופשה לידה. אותו דבר בפנסיה, תאונות עבודה וכל תחום ותחום. כל הדברים הללו הם דברים שהמדינה מתייחסת אל בעלי העסקים הקטנים רע מאוד כאילו מדובר על גורם צדדי לחלוטין ולא זה שצריך לסייע לו כמו לשכירים".
גפני, שהיה אחד מראשי השדולה לעסקים קטנים ובינוניים בכנסת, אמר בוועידה כי "אנחנו מניחים היום הצעת חוק שתקבע שהעצמאים יעמדו באותם תנאים סוציאליים כמו שכירים.
"בקדנציה הזו נתמודד עם הנושאים האלה ולא נרפה למשך כל הקדנציה. אני יודע ששר האוצר המיועד משה כחלון גם מטפל בעניין ורוצה להקים קרן לעניין הזה ונצטרך לשלב בין החוקים הללו".
לדברי גפני, הסיבה שהשוואת התנאים לא נעשתה עד כה היא בשל התנגדות של האוצר: "קודם כל כי זה הרבה כסף והאוצר כהרגלו כשמשהו, גם משהו צודק, עולה כסף הוא לא שש לתמוך בו. אבל יש פה גם טעם אידיאולוגי. האוצר אומר ששכיר כשיש לו תלוש שכר הוא אמיתי ומדוייק ואיתו אפשר לחשב חופשת לידה וכדומה. אצל עצמאי יכול לרשום לעצמו תלוש שכר גבוה יותר כדי לקבל חפשת לידה או דמי אבטלה גבוהים יותר ולכן טוען האוצר שאי אפשר לעשות את זה בעצמאים". גפני סיפר עוד כי "היה לי ויכוח קשה עם רשות המסים על הנושא כשהבאתי את המס המאוחד לוועדת הכספים. אני הייתי נגד חישוב מס מאוחד מהרבה סיבות. אבל הדבר הכי חמור הוא שהאישה מוגדרת תמיד כנספחת לבעל והוא העיקר. היא יכולה להיות מהנדסת או כזו שתחום העיסוק שלה הוא מקצועי לחלוטין ורשות המסים תתייחס לאישה כנטפלת לבעל. היו אפילו זוגות שאמרו נתגרש באופן פיקטיבי. אבל מה עמד בראש העניין של רשות המסים - הם לא האמינו ואמרו משקרים אותנו, הבעל הוא העובד והאישה סתם נרשמה. כשהבאתי הוכחות אחרות לא האמינו להם".
לדבריו, מי שיזם את שיפור התנאים לבעלי העסקים זה הוא ולא שר האוצר לשעבר יאיר לפיד: "לפיד העביר את השינוי במס על זוגות של עצמאים, אבל אני יזמתי זאת כיו"ר ועדת הכהספים בזמנו וכך גם לגבי השינוי בתשלום מע"מ רק לאחר קבלת התשלום מהלקוח שלכאורה יזם לפיד. את חישוב המס המאוחד יזמתי ביום הראשון של הכנסת הקודמת כשהחתמתי 70 חברי כנסת על הצעת החוק, כולל לפיד, שברגע שמונה כשר אוצר הוא התנגד. הפעלנו לובי לחישוב המס המאוחד ובכל הכח בסופו של דבר הכנענו אותו היתה פשרה והחוק עבר".
גפני הוסיף כי "יש לנו בעיה חמורה כי רשות המסים לוקחת את אזרחי המדינה מראש כאילו הם משקרים את רשויות המדינה. אני מציע שיעשו מדגמים ואם מישהו מצהיר שהוא מרוויח יותר משהוא הרוויח או ההיפך אז תענישו. אותו הדבר לגבי רישום מס מאוחד, אם אנשים עושים דברים לא נכונים אז תפעלו בעניין הזה. הרוב המוחלט של אזרחי המדינה הם אנשים ישרים ועוסקים לפרנסתם". גפני אמר עוד כי "אני רוצה לומר שאני לא מבטיח פה בפעם הראשונה לגבי המחוייבות שלי לבעלי עסקים קטנים ובינוניים, אני לא מתכוון להרפות מהנושא עד שנגיע לפתרון. אני מתכוון לפעול בעניין הזה". גפני אמר עוד כי אני לא יכול בלי פוליטיקה אז רק אגיד שכשאתה מקבל תפקיד ממלכתי ואתה דואג רק לסקטור ששלח אותך אתה גזלן. אתה חייב לדאוג לכולם".