בדיקת כלכליסט
בינתיים מחשבון מחירי ביטוח הבריאות לא מביא שום בשורה
האוצר השיק לפני שבוע את הרפורמה שנועדה להוריד את מחיר הביטוחים הפרטיים, אך כרגע כמעט כל חברות הביטוח מעדיפות לשמור על האינטרסים של סוכניהן ולא מציעות מחירים מופחתים. במשרד בינתיים לא מודאגים ומסתמכים על המערכת הציבורית
שבוע לאחר שיצאה הרפורמה בביטוחי הבריאות הפרטיים לדרך, ואיתה גם המחשבון של משרד האוצר להשוואת מחירי הביטוחים בין החברות השונות, נדמה כי חברות הביטוח עושות שרירים למשרד האוצר ומנסות לתקוע את הרפורמה.
- הבלוף של חברות הביטוח נחשף
- מדריך: כיצד תשפיע עליכם הרפורמה בביטוחי הבריאות הפרטיים
- האם תסכימו לשלם יותר על ביטוחי בריאות בגלל פחד?
חברי מערכת "כלכליסט" השתמשו במחשבון והשאירו דרכו פרטים לחברות הביטוח השונות, כדי לבדוק כיצד התאים את עצמו שוק ביטוחי הבריאות למציאות החדשה. הממצאים מעידים על כך שהרפורמה טרם התניעה, וחלק מחברי המערכת אפילו לא קיבלו שיחת טלפון מהחברות שהושארו להן פרטים. בביטוח ישיר מסרו בתגובה כי היא לא מכירה מקרה שבו היא לא השיבה לפנייה שהגיעה מהמחשבון וכי "כל הפניות שהגיעו עד כה נענו במהירות". מחברת מגדל נמסר כי מבדיקה שלה מתברר כי המחשבון של משרד האוצר הפנה את הבקשות ליצירת קשר למייל שגוי בלשכת המנכ"ל במקום למייל היעודי, ולכן הפניות לא הגיעו ליעדן. מגדל פנתה למשרד האוצר והוא אמור לתקן את התקלה.
נציגיהן של חברות אחרות דווקא חזרו בטלפון, אבל רק אחת מהן היתה ממש מוכנה למכור ביטוח בריאות — חברת AIG. הנציג של כלל ביטוח היה אדיב, אבל סיפר שהחברה לא מעוניינת לצאת נגד סוכני הביטוח שלה, ואם אנחנו כבר עובדים עם סוכן ביטוח, הוא לא יכול לתת לנו הצעות מחיר. גם הנציגים של חברת הראל סיפרו כי הראל היא חברה ישירה וכי אין שום דרך לתת הצעת מחיר שלא דרך סוכן ביטוח.
הנציגים של הראל, כמו של מנורה, סיפרו כי אף שתעריפי הביטוחים שלהן מופיעים במחשבון של משרד האוצר ואושרו על ידי משרד האוצר, הם עדיין לא מוכרים אותם בפועל. בכך הם הצטרפו לחברת הפניקס, שלא קיבלה אישור ממשרד האוצר לביטוח הבריאות החדש שלה בטענה שהוא יקר מדי. נתח השוק של שלוש החברות האלה יחדיו הוא 70%, כך שבפועל מי שירצה לרכוש ביטוח בריאות מהסוג החדש שהושק לפני שבוע ייתקל בקושי של ממש לעשות כן.
בהראל ובהפניקס סירבו להגיב לעניין. גורם באחת מחברות הביטוח הסביר שהחברות עדיין נמצאות בימי התארגנות, שנועדו בין היתר להדריך את סוכני הביטוח מה כולל הביטוח החדש ואיך נראים המחירים החדשים, וכי בתוך כמה שבועות הם יימכרו כרגיל. ממנורה נמסר כי "החברה משווקת החל מפברואר פוליסות ביטוח בריאות חדשות ללקוחותיה, אשר קיבלו את היתר אגף שוק ההון לשיווק".
ממשרד האוצר נמסר כי בתחילת החודש השיק אגף שוק ההון את רפורמת הבריאות שנועדה להוריד מחירים ולהגביר את התחרות, אך מכיוון שביטוח בריאות אינו ביטוח חובה, החברות לא מחויבות למכור מוצרים אלה. גורם במשרד הסביר, שלא לציטוט בשמו, כי באגף לא מודאגים מכך שהחברות עדיין לא מוכרות את הביטוחים החדשים במלוא המרץ, שכן ממילא הציבור יכול למצוא שירותים מקבילים במערכת הבריאות הציבורית.
לפני ההחלטה שלא למכור את הביטוח פנו בחברת הראל, באופן לא רשמי, למשרד האוצר יום לאחר השקת מחשבון ביטוחי הבריאות וביקשו לייקר את המחירים שמופיעים שם. באוצר דחו את הבקשה. בהראל סירבו להגיב לנקודה זו. על פי נתוני האוצר, עמלות סוכני הביטוח מגיעות עד 35% מהמחיר החודשי של ביטוחי הבריאות. כלומר, אם הראל מציעה מחיר נמוך מדי, ובהנחה שהסוכנים לא מוותרים על החלק שלהם (בשקלים), המשמעות היא שהרווח שנותר בידי החברה מתכווץ. מאחר שהראל היא החברה הגדולה ביותר בשוק, אין לה באמת אינטרס עסקי לשבור את השוק שלה עצמה.