$
מחשבון פנסיה

המתנגדים לרפורמה בפנסיה מנצלים את הכנסת כדי לסכלה

פנסיית ברירת המחדל של המפקחת על הביטוח, שנועדה לעזור לחוסכים החלשים, תגיע היום לדיון בוועדת הכספים, אף שהיא בכלל לא דורשת חקיקה. המעסיקים וההסתדרות משלבים ידיים בנסיון לעצור את הרפורמה וינסו לשסות את הח"כים במפקחת

רחלי בינדמן 09:1223.02.16

מאבק הכוחות סביב רפורמת פנסיית ברירת המחדל של שר האוצר משה כחלון ושל המפקחת על הביטוח והממונה על אגף שוק ההון דורית סלינגר יגיע לדיון בוועדת הכספים של הכנסת היום. אף שהרפורמה לא דורשת כלל את אישור הוועדה, ומקורה בטיוטת חוזר שהוציאה סלינגר, הגורמים השונים שרוצים לבטלה - ובהם ארגוני המעסיקים, ההסתדרות, סוכני הביטוח וקרנות הפנסיה הגדולות - מקווים לעשות זאת דרך הפעלת לחץ על הכנסת. הם טוענים כי מדובר בהחלטה משמעותית שצריכה לעבור בחקיקה ראשית בכנסת, ועל כך יתקיים חלק מהדיון בוועדה.

 

ערב רב של אינטרסים סובב את הרפורמה, שנועדה להעניק פנסיה זולה לעובדים הלא מאוגדים, הנעדרים כוח מיקוח שיש לעובדים החזקים ולאלו שעובדים תחת מעסיקים גדולים. על פי לוחות הזמנים המקוריים של הרפורמה, עד חודש אפריל עתיד להתקיים מכרז בקרב קרנות הפנסיה, על סמך הפרמטר של דמי ניהול נמוכים. על פי הרפורמה, לקרן שתיבחר יצורפו אוטומטית עובדים שהמעסיק לא דאג להם לדמי ניהול מוזלים.

 

ארגוני המעסיקים מתנגדים בחריפות לרפורמה, שתפגע בכוחם לבחור את קרן הפנסיה לעובדיהם. הרפורמה כוללת גם דרישה מהמעסיקים שהשיגו תנאים מוזלים לעובדיהם לצאת במכרזים חדשים, ואם לא, הם יצורפו לקרן ברירת המחדל.

 

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש הגיב לנושא, ובשיחה עם "כלכליסט" אמר כי מהלך כזה צריך לעבור דרך הכנסת. "השינוי שמבקשת המפקחת על שוק ההון להביא בחוזר הוא לכאורה תמים, אך הוא משנה סדרי עולם בענף החיסכון הפנסיוני והוא משמעותי מדי מכדי שפקיד כזה או אחר יקבל החלטה בלעדית", אומר ברוש. "זה זלזול בלתי מתקבל על הדעת הן בחברי הכנסת, הן במגזר העסקי שאחראי על החיסכון הפנסיוני של עובדיו והן בעובדים עצמם. אני בטוח כי חברי הכנסת בוועדת הכספים יעמדו על זכותם להחליט בנוגע למהלך כה משמעותי, וגם במקרה זה יקבלו החלטות נכונות כפי שנהגו בעבר".

 צילומים: עמית שעל, אוראל כהן

 

הקרנות הגדולות נגד העדפת הקרנות הקטנות

 

גם קרנות הפנסיה הגדולות מתנגדות. הן חוששת משחיקה בהכנסות שלהן, בשל רף חדש של דמי ניהול שייגרר מקביעת המכרז. סיבה נוספת להתנגדותן היא העדפת הקרנות הקטנות (קרנות שלהן נתח שוק הנמוך מ־5%, ואלו למעשה כל הקרנות מלבד מגדל, כלל, הראל, הפניקס ומנורה - ר"ב) במסגרת המכרז יקבלו קרנות קטנות שייגשו אליו עדיפות בבחירה גם אם יציעו דמי ניהול הגבוהים ב־0.05% מההצעה הנמוכה ביותר של הקרנות הגדולות. גם סוכני הביטוח מתנגדים, שכן הוזלת דמי הניהול תפגע כמובן בעמלות שלהם, וצירוף החוסכים האוטומטי יכול גם לייתר את תפקידם.

 

גוף אחר שמסתייג מהרפורמה הוא ההסתדרות. הרפורמה לוקחת ממנה לכאורה את הכוח לדאוג לעובדים החלשים. יושב ראש ההסתדרות אבי ניסנקורן מביע את ההתנגדות בקול ענות חלושה, ככל הנראה כדי שלא להיתפס כמי שיוצא נגד רפורמה המיטיבה עם העובדים. נוסף על כך, הרפורמה תפגע בוועדים החזקים ששלטו בבחירת קרן הפנסיה לעובדים. לפני שבועיים הוא נפגש עם סלינגר והביע הסתייגות מהסעיף במכרז המעניק הגנת ינוקא לקרנות הפנסיה הקטנות.

 

"אין לסמוך על החתולים שישמרו על השמנת"

 

באופן מפתיע, אחת מחברות הכנסת שמביעות הסתייגות מהרפורמה היא חברת הכנסת מיכל בירן מהמחנה הציוני, שדווקא מוכרת כפעילה לטובת ציבור העובדים בתחום הפנסיוני. בשבוע שעבר היא שלחה מכתב לסלינגר וטענה בו כי את הרפורמה היה צריך להעביר בחקיקה. "תמוה שבחרתם לקדם מהלך כל כך דרמטי במסלול עוקף חקיקה. לא ייתכן שהאוצר יעביר שינוי הצפוי להשפיע על הפנסיה של מאות אלפי ישראלים בטווח המיידי ושל מיליונים בשנים הבאות בחוזר, ללא התייעצות שקופה עם מומחים ונציגי הציבור. הרעיון כי חברות הביטוח, שגבו במשך שנים דמי ניהול מופרזים, ינהלו את קרן ברירת המחדל הוא טעות חמורה. אין לסמוך על החתולים השמנים שישמרו על השמנת", כתבה.

כבר שנים בירן מנסה, ללא הצלחה, לקדם הליך חקיקה שבמסגרתו תוקם קרן פנסיה ממלכתית בבעלות המדינה. במכתבה היא דורשת מסלינגר לפעול בהתאם להצעה שיזמה: "מדובר בקרן ממלכתית שתוקם בבעלות המדינה, תפעל מתוך ההבנה כי על המדינה מוטלת האחריות לדאוג לאזרחיה לבריאות, חינוך, רווחה, ביטחון וחיים בכבוד גם בגיל זקנה, ואשר האינטרס היחיד שיוביל את התנהלותה יהיה טובת החוסכים". בשנים האחרונות בירן עובדת צמוד עם לשכת סוכני הביטוח, שכאמור אמורים להיפגע מהרפורמה, ומזוהה מאוד גם עם יו"ר ההסתדרות ניסנקורן שמסתייג ממנה גם הוא.

 

באוצר לעומת זאת לא מתרגשים מההתנגדויות. שם טוענים כי הרפורמה תצא לדרך בקרוב בכל מקרה וללא שינויים מהותיים. הם אף טוענים שאין צורך בהליך חקיקתי כמו שדורשים המתנגדים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x