$
הכסף

חברות הביטוח לוחצות על הח"כים להתנגד למהלך שיזרז הורדת דמי הניהול בפנסיה לעובדים החלשים

ל"כלכליסט" נודע כי חברות הביטוח לוחצות על חברי הכנסת לא לקצר את המועד שבו יכפו על מעסיקים לצרף עובדים לקרן הפנסיה המוזלת. זאת שבוע לאחר שחברי ועדת הכספים גילו נכונות למהלך שיזם ח"כ יואב קיש

רחלי בינדמן 13:4916.11.17
חברות הביטוח מפעילות לחצים על חברי הכנסת בוועדת הכספים נגד הצעה שהעלה ח"כ יואב קיש (ליכוד) ונדונה בוועדה בשבוע שעבר. בשבוע האחרון פועלות החברות מאחורי הקלעים לשכנע את החכ"ים לסגת ממהלך שנועד לזרז הורדת דמי ניהול לחוסכים לפנסיה וזאת דרך איגוד חברות הביטוח בראשו עומד עו"ד גיא רוטקופף.

מדובר בהצעה לקצר את המועד לכניסה מלאה של רפורמת פנסיית ברירת המחדל כך שתיכנס במלואה לתוקף כבר במרץ הקרוב לעומת המועד המקורי - מרץ 2019.

 

מימין משה גפני יו"ר ועדת הכספים ויואב קיש יו"ר ועדת הכנסת מימין משה גפני יו"ר ועדת הכספים ויואב קיש יו"ר ועדת הכנסת צילומים: עומר מסינגר , אלכס קולומויסקי

 

הנדבך הנוסף ברפורמה שאת הקדמתו ביקש קיש, כולל חיוב מעסיקים לצרף אוטומטית עובדים חדשים לאחת משתי קרנות הפנסיה המוזלות שבחר משרד האוצר דרך מכרז (הלמן אלדובי או מיטב דש) אם העובד לא בחר אקטיבית קרן אחרת.

 

לפי חלק זה של הרפורמה, על המעסיקים לצאת עד מרץ 2019 במכרז פנסיה בין כל קרנות הפנסיה. במכרז יושם דגש מרכזי על דמי הניהול של המציעות.

 

בינתיים מאפשרת רשות שוק ההון למעסיקים להמשיך לצרף עובדים שלא ביצעו בחירה אקטיבית - לקרן שבחר עבורם המעסיק. זאת גם אם היא גובה את דמי הניהול המקסימלים הקבועים בחוק וגם אם המעסיק לא טרח להשיג הנחות לעובד.

 

מדובר בעיקר במקרים של עובדים חלשים בעלי שכר נמוך שמצורפים אוטומטית לקרנות פנסיה עם דמי ניהול גבוהים. בשלב זה רפורמת פנסיית ברירת המחדל לא מתרוממת כצפוי, שכן המצטרפים לקרנות המוזלות הם רק עובדים מודעים ואקטיבים ומעסיקים טובים שניסו להתמקח מבחירה על דמי הניהול של עובדיהם והתקשו להשיג הנחות.

 

ברגע שהצירוף יהיה בגדר חובה, הרפורמה אמורה לשרת את מטרתה האמיתית.

 

אלא שחברות הביטוח הגדולות, בדגש על חברות המחזיקות בקרנות הפנסיה הגדולות: מנורה שמחזיקה במבטחים ומגדל שמחזיקה במקפת, חוששות ממעבר של מעסיקים עם עובדים רבים לקרנות הזולות ואובדן הכנסה עם יישום הנדבך השני.

 

בנוסף, החשש הוא שמעסיקים רבים ייצאו למכרזים פנסיונים ולא יצרפו דווקא לקרנות המוזלות, אך מכוח הרפורמה יבחרו בקרנות שיציעו את דמי הניהול הזולים ביותר, מה שיחלץ את המחיר בתעשייה.

 

בשבוע שעבר גילו חברי ועדת הכספים בראשות ח"כ יעקב גפני נכונות לקיצור המועד למרץ הקרוב, אך ביקשו מרשות שוק ההון בראשות דורית סלינגר להביע עמדה קודם בעניין.

 

ל"כלכליסט" נודע כי דווקא ברשות שיזמה את הרפורמה מגלים היסוס בתמיכה בהצעת קיש. זאת שכן לפני שנה הגישו חברות הביטוח בג"ץ כנגד הרפורמה ובמהלך הדיונים קיבלו את הסוכריה של דחיית היישום המלא רק למרץ 2019 בתירוץ שהמעסיקים זקוקים לזמן כדי להיערך למכרז פנסיוני בתנאים החדשים. כעת חוששים ברשות כי הקדמת הנדבך תייצר חשיפה משפטית. חברות הביטוח מצידן מנצלות חשש זה כדי ללחוץ על הח"כים בטענה שהמעסיקים עוד לא מוכנים ליציאה למכרזי פנסיה ולא יספיקו להיערך עד מרץ.

 

יש עם זאת בעיה בקיצור המועד למרץ הקרוב כיוון שביוני 2018 צריך האוצר לפי הוראות בג"ץ לצאת למכרז ברירת מחדל חדש בקרב כל הגופים כך שביוני, שלושה חודשים אחרי הקדמת הכפייה עלול להיווצר שוב כאוס בשוק ברקע המכרז החדש של האוצר ובחירת זוכים חדשים.

 

אילן רביב, מנכ"ל מיטב דש השקעות אמר היום (ה') לכלכליסט: "אני לא מבין את ההתנהלות בוועדת הכספים האחרונה. לפני כשבוע הייתה פה הזדמנות שלא ברור איך בחרו להחמיץ אותה. חברות הביטוח והמעסיקים הגדולים פועלים בכדי להפוך את רפורמת קרנות ברירת המחדל בפנסיה ללא רלוונטית ולפגוע ביישום שלה.

 

"כל עוד אין שינוי בהוראות הממונה על שוק ההון לא תהיה פריצת דרך אמיתית. המכרזים נעצרו במכוון על ידי חברות הביטוח בשיתוף פעולה עם המעסיקים. מספר המכרזים הידלדל במה שלא ניתן לפרש אלא כאינטרס משותף למניעת הוצאת הרפורמה לפועל.

 

"הפרצה שנמצאה בכללי החוזר יצרה מציאות של פחות מעשרה מכרזים בשנה האחרונה. מחצית מההסכמים הקיימים של המעסיקים המעניקים לעובדים דמי ניהול מקסימליים, מונעים בפועל חיסכון של כ-1500 ש"ח בחיסכון הפנסיוני של העובדים הקשורים בהסכמים אלו בגלל החלטת המעסיק.

 

"קרנות הפנסיה הגדולות שולטות על השוק דרך ערוצי ההפצה, לא משחררות את הכוח אל עובדים וקושרות קשר יחד עם המעסיקים לשמירה על פנסיה בדמי ניהול גבוהים.

 

"האוצר יכול לייצר שינוי אמיתי, עם תיקון הכללים ומניעת הקיפאון שנוצר. המועד לסיום ההסכמים הקיימים, מרץ 2019, נקבע בהוראת שעה ולאוצר יש את הסמכות לתקן את הלקונה ולחייב את המעסיקים לצאת בהקדם במכרזים שיפתחו את השוק וייטיבו עם העובדים".

 

לדברי רביב, "גם רפורמת הסלולר של כחלון, שנחשבת להצלחה גדולה, הייתה נכשלת כישלון חרוץ אם היו דוחים את נושא ניוד המספרים במשך שלוש שנים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x