$
הכסף

בנק ישראל: הסיכון המרכזי למשקי הבית במשבר הוא במשכנתאות

דו"ח היציבות הפיננסית של הבנק מזהיר בעיקר מפני אובדן תעסוקה או ירידה בשכר כגורמים שעלולים לפגוע במשקי הבית ובבנקים; הסיכון המרכזי למשקי הבית נובע מגודל החובות על הדיור, וקיים בעיקר בקרב מי שהכנסתם ירדה ביותר מ-20% במהלך משבר הקורונה

עירית אבישר 12:5829.07.20

"הסיכון הפיננסי העיקרי למשקי הבית הוא באשראי לדיור, בשל גובה יתרתו. הירידה בהכנסות משקי הבית צפויה להגדיל את שיעור ההחזר החודשי מההכנסה ולהקשות על חלק מנוטלי המשכנתאות לשרת את החוב", כך כותב היום (ד') בנק ישראל בסקירה שפרסם מתוך דו"ח היציבות הפיננסי שיפורסם במלואו בקרוב, וזאת בהתייחסו להשלכות משבר הקורונה. יש לציין כי בנק ישראל אפשר הקפאה של תשלום המשכנתאות עד סוף שנת 2020. במקביל שולחים בבנק אזהרה הנוגעת גם לסכנה אפשרית למערכת הבנקאית: "אובדן תעסוקה או ירידה בשכר עלולים לסכן את החוסן של משקי הבית ואת היציבות הפיננסית של המערכת הבנקאית".

 

 

 

שוק המשכנתאות צמח בצורה חדה בעשור האחרון, וסך היקף החוב בו מגיע למעל ל-380 מיליארד שקל, כאשר באופן מסורתי גורם הסיכון המרכזי הוא האבטלה. בבנק ישראל בוררים בקפידה מילים, כשהם מסבירים את פוטנציאל הסיכון הטמון בשוק זה בעקבות משבר הקורונה: "ירידה בהכנסת משק הבית עלולה להגדיל את שיעור ההחזר החודשי מההכנסה, שהוא משתנה מרכזי בהערכת ההסתברות של לווה לחדלות פירעון".

 

 

(תצלום ארכיון) (תצלום ארכיון) צילום: שאטרסטוק

 

בבנק ישראל מציינים כי כיום אין כמעט משכנתאות בהן ההחזר החודשי מהווה מעל ל-40% מההכנסה של משק בית, ושיעור ההחזר החודשי מההכנסה בכ-60% מהמשכנתאות הניתנות כיום נמוך מ-30%. לכן להערכת בנק ישראל גם אם ההכנסה של משקי הבית ירדה ב-20% בעקבות המשבר, לא קיים סיכון מהותי. "ירידה חזקה יותר בהכנסה עלולה לגרום לעלייה מסוכנת של יחס ההחזר החודשי של המשכנתא מתוך ההכנסה, אך גם זה בחלק קטן יחסית של המשכנתאות".

 

"האיום העיקרי על תיק המשכנתאות נובע מהשפעתו של המשבר על יכולת ההחזר של הלווים כתוצאה מעלייה בהסתברות להישאר באבטלה. על פי התחזית של חטיבת המחקר, שיעור האבטלה בקרב בני 25–64 יעמוד, בתרחיש הבסיסי, על 9% בסוף 2020 ועל 6.0% בסוף שנת 2021 ובתרחיש הפסימי יותר על 11% ו-9%, בהתאמה, רחוק מאוד מהמצב ששרר לפני המשבר", מציינים בבנק המרכזי.

x