ראשי הבנקים: עיקר הבעיה בהלוואות המוקפאות היא בעסקים הקטנים
בפגישה עם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, ציינו ראשי הבנקים כי הם פחות מוטרדים מההקפאות בשוק המשכנתאות; זאת כיוון שיש נכס בשווי גבוה אל מול ההלוואה, מה שמאפשר יותר גמישות בפריסת החוב
ראשי המערכת הבנקאית קיימו אתמול (ד') פגישה עם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, עם נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון ועם המפקח על הבנקים יאיר אבידן בנושא הקפאת ההלוואות למערכת הבנקאית, שרובה אמורה להסתיים בסוף השנה.
הפגישה לא הסתיימה בהחלטות, והיוותה בעיקר שיח לשמוע את עמדת הבנקים בעניין.
- חצי מההלוואות הופשרו, החצי השני הוא פצצה מתקתקת
- מגדל מחסלת את שיווק האשראי הצרכני
- המשבר בעיצומו - והישראלים ממשיכים להסתער על המשכנתאות
בפגישה השתתפו מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, מנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות משה לארי, מנכ"ל בנק דיסקונט אורי לוין ומנכ"לית הבנק הבינלאומי סמדר ברבר צדיק.
במהלך הפגישה אמרו חלק מהבנקאים כי עיקר הסיכון קיים כיום במגזר העסקים הקטנים. ראשי הבנקים ציינו כי הם אינם מוטרדים ממצב שוק המשכנתאות. אמנם יש כיום משכנתאות מוקפאות בהיקף של מעל ל-40 מיליארד שקל, אולם לדבריהם מדובר בהלוואות עם נכס משועבד בשווי גבוה משמעותית לעומת שווי ההלוואה, ויש אפשרות למציאת פתרונות ללקוחות שיתקשו לעמוד בתשלומים.
לעומת זאת חלק מהמשתתפים ציינו כי עיקר הבעיה קיימת במגזר העסקים הקטנים. נכון להיום יש הלוואות לעסקים קטנים שמוקפאות בהיקף של 11.5 מיליארד שקל. חלק מרכזי מההקפאות אמור להסתיים בסוף השנה, בעוד רבים מהעסקים הללו כלל לא התאוששו מהמשבר, וחלקם אף לא חזרו לפעילות. בחלק מהבנקים חושבים כי יש מקום שהמדינה תסייע בתחום זה, באמצעות ערבות או התערבות אחרת. בבנקים מדגישים כי לא מדובר בבעיה של המערכת הבנקאית, שכן היא מסוגלת לספוג הפסדי אשראי במגזר זה, אלא בבעיה חברתית של המשק, שעלול לספוג גל של פשיטות רגל.
עוד ציינו חלק ממשתתפי הפגישה כי חשוב שהמדינה תסייע בתמרוץ השבת עובדים מהחל"ת לשוק העבודה, בכדי לסייע למשק לצאת מהמשבר. שמחון, הנחשב למקורבו ויועצו הכלכלי של ראש הממשלה במימין נתניהו, אמר שהגיע לפגישה בעיקר כדי להקשיב, לא חשף את עמדת המדינה בסוגיית הקפאת ההלוואות.
בתחילת המשבר הודיע בנק ישראל על מתווה להקפאת הלוואות, שהיה לו ביקוש רב מצד הלווים.
מהנתונים שפרסם בנק ישראל בשבוע שעבר עולה כי 55% מההלוואות שהוקפאו בתחילת המשבר כבר הופשר, כך שהיום קרוב ל-73 מיליארד שקל, שהם 7% מהאשראי בבנקים עדיין מוקפא. לפי הערכות הנטייה בבנק ישראל היא שלא להאריך את המתווה להקפאת הלוואות, לאחר שזה הוארך כבר פעמיים מאז פרוץ המשבר. בבנק ישראל הקימו צוות חשיבה, שמתייעץ גם עם המערכת הבנקאי, ושמנסה לגבש פתרונות ליום שאחרי הקפאת ההלוואות. כך למשל, נבחנת בין היתר אפשרות של גיבוש מתווה להסדרי חוב, שיכלול גבייה רכה יותר במקום הליכה לאמצעים משפטיים בגביית החוב.