ועדת העבודה אישרה: עצמאים מובטלים יוכלו למשוך חלק מהפנסיה
לפי ההסדר שיהיה עד סוף 2021, העצמאים יכולים למשוך בפטור ממס עד כשליש מהחיסכון אם הם עומדים בתנאים שנקבעו, כאשר התנאי המרכזי הוא הפסקה או סגירה של הפעילות העסקית
ועדת העבודה והרווחה אישרה לעצמאים מובטלים למשוך בפטור ממס (בגובה 35%) חלק ייעודי מהחיסכון הפנסיוני, שיספק להם מקור הכנסה.
- המדינה תאפשר משיכת כספי פנסיה לעצמאים שסגרו פעילות
- בגלל הסגר: חלק מהעצמאים יכולים להגיש בקשות למקדמה למענק לספטמבר-אוקטובר
- חיסכון פנסיוני לעצמאים: איך זה עובד?
לפי ההסדר העצמאים יכולים למשוך בפטור ממס עד כשליש מהחיסכון אם הם עומדים בתנאים שנקבעו, כאשר התנאי המרכזי הוא הפסקה או סגירה של הפעילות העסקית. בכך הושלם מהלך שבו החל שר האוצר הקודם משה כחלון, למתן אפשרות לעצמאים למשוך חלק מהחיסכון שלהם כדמי אבטלה.
התנאים המרכזיים שיאפשרו משיכה של החלק הייעודי מהחיסכון הם: שעצמאי סגר את העסק והוא אינו פעיל יותר, שהוא הפקיד לחיסכון במשך שנתיים מתוך שלוש השנים האחרונות ושעברו לפחות 3 שנים מהמשיכה הקודמת.
האפשרות למשוך מהחיסכון ללא קנס מעניקה רשת מסוימת לעצמאים, אך היא גם מלווה בביקורת, שכן על אף כניסתו לתוקף של חוק פנסיה חובה לעצמאים בשנת 2017, שיעור החיסכון הפנסיוני של העצמאים הוא עדיין נמוך, רבים נמנעים מלבצע הפקדות, וחלק ניכר מהם מגיע לגיל פרישה ללא חסכונות פנסיוניים מספקים. האפשרות למשוך מהחיסכון לאורך הדרך - תרחיק אותם עוד יותר מהיעד של פרישה בכבוד.
בנוסף, אושר הסדר מקל שנועד לסייע לעצמאים בהתמודדות עם משבר הקורונה, שלפיו גם עצמאי שסגר את עסקו לציבור בשל הגבלות קורונה לפי החוק לתקופה של חודש אחד לפחות בשנת 2020 או בשנת 2021, יהיה זכאי למשוך בפטור ממס את הרכיב הייעודי מהחיסכון הפנסיוני, ובלבד שסך סכום המשיכה אינו עולה על 7,500 שקל לכל חודש שבו סגר את עסקו. הסדרים אלו יהיו בתוקף עד סוף 2021.
שר האוצר ישראל כץ: "התקנות החדשות יאפשרו משיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני בפטור ממס, בדומה לציבור השכירים". יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ח"כ חיים כץ: "המטרה שלנו להקל על עצמאים שצריכים את הכסף לצד שימור זכויותיהם ברצף הביטוחי, במינימום ביורוקרטיה".