$
הכסף

כהנמן על החינוך בישראל: "למחסור במשאבים יש אפקט מצטבר"

"הפוטנציאל של הכישרון בארץ הוא אדיר. מדהים שאפשר לייצא כל כך הרבה ושעדיין יישאר כל כך הרבה"

ליאור בן דוד ואורי פסובסקי 06:5815.01.12

דניאל כהנמן, שלימד במשך 16 שנה באוניברסיטה העברית, חי ועובד בצפון אמריקה מאז סוף שנות השבעים, ומשמש כפרופסור אמריטוס באוניברסיטת פרינסטון. כמי שמביט כיום מבחוץ, הוא ניאות בחוסר רצון מסוים לחוות את דעתו על מצב האקדמיה בישראל.

 

לדבריו, ריבוי הכישרון והמוטיבציה למחקר

בארץ מתעתע ומחפה על המחסור האדיר במשאבים: "הפוטנציאל של הכישרון בארץ הוא אדיר. מדהים שאפשר לייצא כל כך הרבה ושעדיין יישאר כל כך הרבה. במחלקה לפסיכולוגיה בפרינסטון - בלעדיי, כי אני פרשתי - יש שלושה ישראלים בין הפרופסורים, בתוך מחלקה של 25 איש. מנגד, נשאר מספיק כישרון פה כדי שיקרו גם כאן דברים טובים במחקר ובהייטק. אבל אסור לתת לזה להטעות; זה לא נכון שמשאבים הם לא חשובים. למחסור במשאבים יש אפקט מצטבר. ככל שאנשים נמצאים בדחק כלכלי שלוחץ עליהם לקחת עוד משרות זה פוגע באיכות המחקר, אפילו שיכולה להיות תקופה ארוכה שלא מבחינים בזה".

 

כהנמן מתאר את תופעת "בריחת המוחות" כתופעה טבעית, וטוען שאת המאמצים יש לרכז לא בהחזרת כל החוקרים לארץ, אלא בלגרום לטובים ביותר לא לעזוב לכתחילה: "יש יכולת קליטה מוגבלת בארץ, בוודאי באוניברסיטאות. הארץ מייצרת יותר כישרון אקדמי ממה שהיא יכולה לספוג. השאלה היא האם יוצרים את התנאים כדי שהטובים ביותר יישארו כאן. יש ישראלים שיכולים להתקבל לאוניברסיטאות הכי טובות בעולם, והשאלה העקרונית היא האם האקדמיה הישראלית יכולה להיות מושכת עבורם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x