בלעדי: אזורים מקפיאה את בניית מגדל בית ליסין
משקיעים בפרויקט של בוימלגרין טוענים כי קיבלו על כך החלטה משותפת עם חברת אזורים, לפיה התוכנית להקמת בניין יוקרה של 27 קומות בצפון הישן של תל אביב תתעכב
עוד סימן לחוסר הוודאות שאופף בימים אלה את שוק הנדל"ן ובייחוד את מגדלי היוקרה: חברת אזורים, שבשליטת שעיה בוימלגרין, הקפיאה את הקמת המגדל במתחם בית ליסין - כך נודע ל"כלכליסט". בינתיים לא נקבע מועד עתידי להמשך הבנייה.
מתחם בית ליסין, שברחוב ויצמן בצפון הישן של
27 קומות קפאו באוויר
מתחם בית ליסין משתרע על תשעה דונמים. הוא כולל את בניין בית ליסין הישן, שאותו התכוונה החברה לשמר ולהפוך לבניין משרדים הכולל גלריה לאמנות לטובת הציבור. על יתר השטח תוכנן לבנות מגדל מגורים יוקרתי בן 27 קומות, הכולל 86 יחידות דיור. התוכנית של אזורים כללה גם פיתוח של כיכר עירונית קטנה בצד מגדל המגורים הגבוה.
על רקע המשבר הכלכלי החליטו קבוצת המשקיעים ואזורים על הקפאת תוכניות הבנייה.
מאז שרכשה את הבניין, השקיעה אזורים מאמצים כדי לקבל היתרים לבנייה לגובה באזור זה - שעד לפני חצי שנה גובה הבניינים שהותר בו הוגבל לשמונה קומות בלבד. גורמים בשוק הנדל"ן מעריכים שהקפאת התוכנית אפשרית בשלב זה, מאחר ששיווק הפרויקט עדיין לא החל.
תגובת חברת אזורים: "אין כל עיכוב בהקמת המגדל ובנייתו תחל כמתוכנן".
הכישלון של בוימלגרין
הקפאת הבנייה של מגדל בית ליסין מסמלת את כשלונו של בוימלגרין למצב את מעמדו כפעיל מרכזי בתחום מגורי היוקרה בישראל. בעבר ביטא לא אחת את רצונו להביא לידי ביטוי את הנסיון שצבר בבניית מגדלים יוקרתיים ברחבי ארצות הברית. שני מתחמים נוספים שבבעלותו עדיין נראים היום רחוקים מאוד מסיום: הקמת מגדל בן 40 קומות המתוכנן לקום במתחם אסותא שברחוב ז'בוטינסקי בתל אביב, מעוכבת על רקע התנגדות עזה של תושבי האזור. לטענתם, תוכנית הבנייה של המגדל רב־הקומות עומדת בסתירה לתוכנית האב האסטרטגית של העיר, שפורסמה במאי 2005, ומנוגדת גם לתכנית המתאר המחוזית שאושרה באוקטובר 2007.
בחודש יוני השנה הגישה החברה להגנת הטבע לוועדת התכנון והבנייה המקומית התנגדות מפורטת לתוכנית המגורים השפאתנית, בה מפורטות הסיבות להתנגדות.
מגדל נוסף שהקמתו כנראה תיארך זמן רב מהצפוי, הוא המגדל במתחם עלית שברמת גן. בוימלגרין רכש את המתחם יחד עם קבוצה של חמישה יהלומנים בשנת 2007, תמורת 80 מיליון דולר. התוכנית המקורית שלו היתה להקים שם מגדל־על שיתנשא לגובה של 70 קומות.
את קבוצת רחמים, שכאמור רכשה את מתחם בית ליסין בתחילת העשור, מובילים שאול רחמים ובן דודו, המשקיע היהודי אנגלי מאיר רחמים. השניים פעילים בשנים האחרונות בשוק הנדל"ן בישראל. הם פועלים בשיתוף בקבוצת משקיעים, שחלקם ישראלים לשעבר המתגוררים בארה"ב, כדי לבצע רכישת קרקעות להשבחה בגוש דן. אחת העסקאות הבולטות של הקבוצה היא רכישתו של בית מועצת פועלי רמת־גן המשתרע על שטח של 4 דונם בפינת הרחובות הרצל וקריניצי. הבניין נרכש בשנת 2005 בתמורה ל־2.18 מיליון דולר. הקבוצה מתכננת להקים בשטח זה מגדל בן 30 קומות.