ראש הממשלה תומך בתוספת של 4,000 עובדים פלסטינים לענף הבנייה
ההצעה למתן היתרי עבודה לפועלים תעלה לדיון הממשלה ביום א' הקרוב; הקבלנים הישראלים מעדיפים להגדיל את מספר העובדים הזרים
ראש הממשלה בנימין נתניהו הצטרף היום (ד') לתמיכה בהצעתו של שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בנימין (פואד) בן אליעזר, להגדלת מספר העובדים הפלסטינים המאושרים מאזור יהודה ושומרון. על פי תוכניתו של בן אליעזר יינתן היתר מיידי ל-4,000 עובדים פלסטינים לבניין, ו-1,250 עובדים פלסטינים לחקלאות, ובסך הכל 5,250 עובדים – כולם מאזור יהודה ושומרון.
מדובר במימוש של החלטת ממשלה אשר הטילה על שר התעשייה המסחר והתעסוקה ועל שר הביטחון לפעול להסדרת ההקצאה של 5,000 היתרים נוספים להעסקת עובדים פלסטינים מאזור יהודה ושומרון. עד כה מומשו רק 1,000 היתרים מתוך ההקצאה.
בכוונת הממשלה לדון בהצעה כבר ביום א' הקרוב, ומלבד תמיכתו של ראש הממשלה ההצעה צפויה לזכות גם לתמיכתם של שר הביטחון אהוד ברק ושר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס.
בן אליעזר בירך על המהלך ואמר כי "מעבר לסיוע לענפי הבניין והחקלאות, המהלך הוא צעד אמון חשוב בינינו לבין הרשות הפלסטינית". לדבריו, ההצעה תאפשר מתן מענה מיידי למחסור עובדים חמור בעבודות הרטובות בענף הבניין, מה שיביא ליצירת תעסוקה לכ-10,000 עובדים ישראלים במקצועות אחרים בענף. "המהלך יביא להגדלת היצע הדירות, וכתוצאה מכך צפויה ירידה במחירי הדירות" הוסיף בן אליעזר.
לגבי ענף החקלאות, אמר בן אליעזר כי לנוכח מחסור קבוע בידיים עובדות בענף החקלאות וכן בעקבות הירידה החדה במכסות העובדים הזרים בחקלאות, נדרשת הגדלה של מכסת העובדים הפלסטינים לעבודה בחקלאות. "עובדים פלסטינים, בניגוד לעובדים זרים, חוזרים לביתם בכל יום, ולכן עדיפים משמעותית מבחינתנו. במקביל לכך, משרדי מנסה להוציא כמה שיותר ישראלים להכשרות מקצועיות בתחום הבניין", הוסיף.
שוק הקבלנים המקומי קיבל את המהלך ברגשות מעורבים, לדברי גיא לוי, מנכ"ל משותף בחברת גיא ודורון לוי, "מדובר במהלך נכון ומועיל ואני בהחלט מוקיר את צעדי הממשלה בעניין. עם זאת, אני לא חושב שמכסה של 4,000 עובדים נוספים מספיקה כדי לאזן את מצב השוק כיום. חסרות הרבה ידיים עובדות, המחסור הזה מביא להארכת משך הבנייה, ייקור תשומות הבנייה, ובסופו של דבר גם להתייקרות במחירי הדירות. 4,000 עובדים זה לא מספיק כדי להוריד את מחירי הדירות".
מי שמתנגד למהלך בנחרצות הוא יורם קדם, מנהל משאבי אנוש בקבוצת תדהר. לדבריו, החרם של הרשות הפלסטינית, האוסר על עובדים פלסטינים לעבוד במפעלים בהתנחלויות, יכול לגלוש מהר מאוד גם לשטחי הקו הירוק. "האם אנו רוצים לשים את עתיד הנדל"ן הישראלי בידיה של הרשות הפלסטינית?!" שאל קדם והוסיף, כי מעבר לכך, להכנסת עובדים פלסטינאים, במקום עובדים מקצועיים זרים, ישנן השלכות רבות ובהן: חוסר יכולת להסתמך על העובדים הפלסטינים לאור סגרים שמוטלים מטעמי ביטחון על השטחים, חוסר מקצועיות של העובדים הפלסטינים, ושעות עבודה מוגבלות.
לדברי קדם, יש להביא כ-20 אלף עובדים מקצועיים זרים לעבודות הרטובות באופן מיידי. ללא עובדים אלה צפוי משך הבנייה להתארך ויווצר מחסור חמור עוד יותר בדיור לזוגות צעירים.