המועצה אישרה: הקלות במסגרת "מחיר למשתכן" ושיווק דיור להשכרה
ישיבת מועצת מקרקעי ישראל נחתמה בהישגים משמעותיים לשוק הדיור, אך עדיין לא אושרו הקריטריונים שהציע השר אטיאס לזכאות
הישיבה התארכה מעבר לזמן המשוער ובפתחה אמר השר אטיאס כי ההחלטות שיתקבלו משנות את מדיניות הקצאת הקרקע על ידי המינהל מבחינה היסטורית. "המדיניות שהייתה נהוגה עד כה לפיה הקרקע מוקצית לכל המרבה במחיר משתנה היום, והקרקע לא תהיה עוד מקור לרווח לקופת המדינה אלא שיווקה ישרת קידום מטרות חברתיות ויסייע בסגירת פערים בחברה. ככל שהמדינה תוותר על הכנסות, נוכל לספק פתרונות באזורי הביקוש".
כאמור, במסגרת מבצע מחיר למשתכן (מכרזים בהם זוכה היזם המציע את המחיר הנמוך ביותר למ"ר בנוי), אישרה המועצה כי בשונה מהנוהל הקיים, מחיר הקרקע ליזם יהיה קבוע ויעמוד על 50% משומת השמאי (ולא 100% מהשומה, כפי שיהיה ביתר הדירות במתחם), בתנאי שערך הקרקע ליחידת דיור לפי השומה לא יעלה על 400 אלף שקל (לא כולל מע"מ ופיתוח) וגובה ההנחה שתינתן עבור הדירות המיועדות להימכר לזכאים לא יעלה על 150 אלף שקל ליחידת דיור.
עוד הוחלט כי גודל הדירות לא יעלה על 100 מ"ר באזורים ללא עדיפות לאומית ועל 120 מ"ר באזורי עדיפות לאומית. משרד הבינוי והשיכון יקבע את אחוז הדירות הקטנות שישווקו לזכאים בכל מתחם ומגרש. עוד קובעת ההחלטה כי זכאי שרכש דירה במסגרת זו, לא יורשה למכור את הדירה במשך 10 שנים וכן לא יורשה להשכירה במשך 5 שנים והפיקוח על כך יהיה באחריות מינהל מקרקעי ישראל.
כאמור, הקריטריונים לזכאות לא אושרו וצפויים לעלות לאישור מועצת מקרקעי ישראל בעוד כחודש לאחר שיגובשו משפטית על ידי משרד המשפטים. הקריטריונים שהומלצו על ידי ועדה במשרד השיכון קבעו כי לא תינתן עדיפות ושיריון למשפחה עם למעלה משלושה ילדים וכי בקבוצת משפחות ללא ילדים ייכללו גם זוגות שמוגדרים כ"עומדים להינשא". ל"כלכלכיסט" נודע כי לגבי סעיף השירות הצבאי, שלפיו מספר חודשי שירות צבאי לרבות חודשי מילואים יספקו נקודות זכאות, לא הגיעו בישיבה להסכמות.
הצע הדירות להשכרה יגדל
סעיף נוסף שנחשב למשמעותי הוא שיווק קרקעות לטובת דיור להשכרה במטרה להגדיל את הצע הדירות להשכרה ולאפשר פיקוח על דמי השכירות. לגבי סעיף זה החליטה המועצה כי המינהל ישווק קרקעות למטרת דיור להשכרה בשני מסלולים, כאשר כמחצית הדירות במתחם ישווקו במסלול אחד והמחצית השנייה במסלול השני.
במסלול הראשון יתחרו המציעים על מחיר השכירות הנמוך לזכאי משרד הבינוי והשיכון. ערך הקרקע יהיה קבוע ויעמוד על 30% משומת השמאי. על ערך הקרקע יחולו הנחות אזור. הזוכה יוכל למכור 40% מהדירות בשוק החופשי בעוד ש-60% מהדירות ישמשו לשכירות ומתוכן 40% יושכרו במחיר שנקבע במכרז. כן ייקבעו כללים לגבי הקצאת דירות לבעלי מוגבלויות.
במסלול השני יתחרו המציעים על מחיר הקרקע (אשר לא יעלה על 75% משומת השמאי). אך לא ייקבע מחיר מינימום במכרז. הזוכה ישכיר 25% מהדירות לזכאי משרד הבינוי והשיכון בדמי שכירות מפוקחים שייקבעו על ידי המינהל. 75% מהדירות יושכרו בשכירות חופשית ללא פיקוח. בשני המסלולים הוחלט כי שטח הדירות שיושכרו במחיר בפיקוח יהיה 100 מ"ר באזור שאינו אזור עדיפות לאומית ו-120 מ"ר באזורי עדיפות לאומית.
עוד החליטה המועצה על הקלות שיאפשרו את הגדלת חדרי המעונות לסטודנטים. לפי ההצעה, המינהל יקצה קרקע לבניית מעונות סטודנטים ללא תמורה בגין הקרקע, כאשר היזמים המציעים במכרז יתחרו על המחיר הנמוך להשכרה למ"ר. הוצאת המכרזים תיעשה בהתייעצות עם המועצה להשכלה גבוהה ושמיעת עמדת התאחדות הסטודנטים.
בסיום הישיבה הוסיף אטיאס: "בזכות השינוי ההיסטורי ניתן לתת הנחות גדולות בקרקע ולקבל החלטות כמו בניית מעונות סטודנטים בקרקע במחיר אפס. אנו ניתן קרקעות לאוניברסיטאות וליזמים שיוכלו לבצע מכרזים בהם הזוכה יהיה מי שיציע את המחיר הנמוך ביותר ולא למרבה במחיר. נוכל להציע ליזמים מכרזים בפריפריה ובמרכז, אנו לא מוגבלים בזמן ובכמויות וניתן גם תמריצים ליזמים לדיור להשכרה במטרה לייצר שוק משוכלל של דיור להשכרה בדומה למדינות המערב. שוכרי הדירות יקבלו ביטחון להיכנס לדירות שכורות לזמן ארוך מבלי לחשוש שבעל הבית יעלה את שכר הדירה או יפנה אותם. שכר הדירה יהיה מפוקח וקבוע מראש".