אטיאס: מי שמרוויח מבנייה במרכז - צריך לחייבו לבנות גם בפריפריה
שר השיכון בדיון על שוק הפינוי-בינוי בוועדה לביקורת המדינה: "צריך לקדם תוכניות בנייה גם בניגוד לדעת ראש הרשות המקומית". רוני בר-און: "הזעקה החברתית חייבת להתבטא בהתייעלות התכנון"
הוועדה לביקורת המדינה בכנסת דנה היום (ג') בתוכניות פינוי-בינוי ועיבוי הבנייה בארץ, הסובלות לפי דו"ח מבקר המדינה מסחבת, חוסר תיאום ומחלוקות אינסופיות שטרם נפתרו. בישיבה חשף שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס כי הוא מקדם תוכניות "ניוד זכויות" בהן יוצע לקבלנים להגדיל את נפח
יו"ר הוועדה, ח"כ רוני בר-און (קדימה), הדגיש כי "הזעקה החברתית חייבת להשפיע על ועדות התכנון והבנייה הארציות והמחוזיות לייעל את עבודתן. מדובר בפרויקטים שבעזרתם ניתן ליצור מציאות חדשה, ואסור להשלים עם אורך התהליך. לא ייתכן שכל משרד ממשלתי בודק את הסתייגויותיו מהתוכנית המוצעת בנפרד, ולא במקביל. החלטות הממשלה, כדי למנוע ביורוקרטיה, מולאו רק בחלקן ע"י הפקידים הממשלתיים ולכן לא נתמלא הפרויקט, ומתוך 144 מתחמים מתוכננים - החלה הבנייה רק בעשרה".
בר-און הוסיף כי הפרויקטים במהותם מצוינים ויכולים לספק פתרונות לאזרחים ולמצוקת הדיור, אך לא ייתכן שרק 2 פרויקטים הגיעו לשלבי בנייה מתוך 137 שתוכננו. לדבריו, על שר הפנים להשתמש בסמכותו המנהלתית ולסייע בהתמודדות עם החסמים הביורוקרטים, והציע לקדם את הפרויקטים גם בפריפריה על ידי תוכנית בה גם האזרח ירוויח - בנוסף ליזמים. יו"ר הוועדה התייחס גם לפיצול הדירות וקבע כי יש לוודא שהפתרון הנרקם יהיה בר מימוש.
שר השיכון הדגיש כי בראש ובראשונה לפרויקט פינוי-בינוי יש משמעות חברתית כי הוא הסיכוי היחיד של הדיירים לשדרג את איכות-חייהם. גם הוא מתח ביקורת על התמשכות הזמן עד אישור תוכנית בנייה בארץ (5-6 שנים) וסיפר כי בעקבות בקשתו, שר הפנים אלי ישי שוקל בחיוב להקים ועדת משנה בוועדת התכנון הארצית שתעסוק אך ורק בתוכניות פינוי-בינוי. אטיאס קרא גם לקדם במקרה הצורך תוכניות בנייה בניגוד לדעתם ולהסכמתם של ראשי הרשויות, והציע אף תוכנית חילופי שטחים בין שטחים המיועדים לבנייה פרטית לאלו המיועדים למבני ציבור (שטח חום).
ח"כ מרינה סולודקין (קדימה) הוסיפה כי פעמים רבות הדיירים אינם מודעים לזכויותיהם, בפרט אם מדובר באוכלוסייה חלשה, קשישים או עולים. בעקבות פנייתה הבטיח משרד השיכון כי יפרסם חוברת ובה מלוא הזכויות בפרויקט.
מנכ"ל עמידר יעקב ברוש ציין כי כיום שותפה החברה ב-16 פרויקטים של פינוי-בינוי ועוד 19 של עיבוי מבנים. לדבריו, מאות דירות כבר פונו, ותחתיהן ייבנו דירות לפחות בכמות של פי שלוש או ארבע. רפי אלמליח, מנהל אגף התכנון במינהל מקרקעי ישראל, קרא להפוך את סדר הפרויקט ולהשקיע קודם בבינוי החילופי לדיירים על מגרשים שכנים. לדבריו, תוכנית ברוח זו מתגבשת כיום ותובא בקרוב לאישור מועצת המינהל. רם אלמוג מהמשרד להגנת הסביבה ציין מאידך כי הבנייה החדשה היא הזדמנות לבניה ירוקה דווקא.