$
נדל

שומו שמאים: 16 שמאים ירוויחו מיליונים ממאבק החוכרים ועיריית ת"א

במסגרת המאבק שמנהלים חוכרי הקרקעות הוותיקים בת"א על תנאי חידוש החוזה שלהם, דורשת מהם העירייה לממן על חשבונם ביצוע הערכות שווי לנכסים. את ההערכות יוכלו החוכרים לקבל מרשימה סגורה של שמאים. עורכי דין בתחום: התעריפים שיקבלו גבוהים פי שלושה ממה שמקובל

חוכרי קרקעות בתל אביב, שביקשו להגיע עם העירייה להסדר ביניים על המשך החכירה עד להכרעה סופית בעניינם, הופתעו לגלות כי יידרשו לשלם יותר מ־25 אלף שקל עוד בטרם יגיעו להסדר עם העירייה על החכירה עצמה.

 

מדובר בסכום שישולם לשני שמאי מקרקעין עבור כתיבת דו"חות להערכת שווי המקרקעין, על פי נוהל חדש שקבעה העירייה. את השמאים ניתן לבחור מתוך רשימה של 16 שמאים בלבד, ואם קיימת מחלוקת ביניהם על שווי המקרקעין יש לפנות לשמאי נוסף, שלישי במספר.

 

לדברי עו"ד יצחק מיוחס, מומחה למיסוי מוניציפלי המייצג כמה חוכרים המתגוררים ברחוב יגאל אלון, השמאים צפויים להרוויח מהנוהל החדש 10 מיליון שקל לפחות.

מיוחס "העירייה יצרה מנגנון מסורבל ובלתי הוגן" מיוחס "העירייה יצרה מנגנון מסורבל ובלתי הוגן"

 

"שכרו של כל שמאי עומד על 12.5 אלף שקל לפני מע"מ, וכל חוכר צריך לקבל הערכת שווי משני שמאים", מסביר מיוחס. "קיימים כ־1,000 חוכרים הנמצאים במאבק משפטי מול העירייה על המשך החכירה, ולפחות מחציתם יהיו מעוניינים להגיע עם העירייה להסדר פשרה על המשך החכירה עד לתום ההליך המשפטי, כדי שלא ייאלצו להתפנות מבתיהם".

 

מיוחס סבור כי הנוהל שקבעה העירייה פוגע בחוכרים ואינו מוצדק: "במקום שהעירייה תכין דרישה כספית מפורטת, שתקטין את אי־הוודאות שבפניה ניצבים החוכרים, היא יצרה מנגנון מסורבל ובלתי הוגן לחלוטין. כבר עכשיו ברור שרוב החוכרים יידרשו לשלם את שכרו של שמאי נוסף. כלומר, רק כדי להתחיל את תהליך החכירה, ולפני שברור אם הוא בכלל כלכלי, יידרש החוכר לשלם כ־40 אלף שקל לשמאים".

 

רו"ח אבי אלפיה, המייצג קבוצה אחרת של חוכרים במתחמי אנילביץ', יגאל אלון וביצרון, מוסיף כי כדי לבחון את הנושא לעומק הוא פנה לאחד השמאים הבכירים בשוק בבקשה לקבל הערכת שווי למקרקעין. לדבריו, המחיר שדרש השמאי עמד על 4,000 שקל בלבד. "העירייה מתמחרת את הערכות השווי במחיר הגבוה פי שלושה ממחיר השוק. זו פשוט שערורייה. איפה נשמע דבר כזה שבעל הבית מבקש מהדייר שלו לבצע שמאות בעצמו?".

 

מאבק חוכרי הקרקעות בעיריית תל אביב בנושא תנאי חידוש חוזי החכירה נמשך כבר יותר משנה בבתי המשפט אך רחוק מלהסתיים. באוגוסט 2010 פקעו חוזי החכירה שנחתמו ב־1950 בין העירייה לבין תעשיינים ובעלי עסקים קטנים. לפי החוזה, נשמרה לחוכרים האופציה לחדש את חוזיהם לתקופה של 49 שנים נוספות, לפי התנאים המקובלים במועד ההארכה. דרישת העירייה מהחוכרים לשלם 91% מערך הקרקע תמורת חידוש חוזיהם היוותה את יריית הפתיחה למאבק שנמשך עד היום.

 

בינתיים החלה העירייה להוציא צווי פינוי לעשרות חוכרים, ועל כך נתן את הדעת בית המשפט המחוזי בתל אביב שקבע כי על הצדדים להגיע להסדר ביניים עד לתום ההליך המשפטי. העירייה אפשרה לחוכרים שמעוניינים להגיע להסדר זמני לשלם חלק מהסכום המלא שהיא דורשת על החכירה בשיעור של 60%–70% במקום 91%, ולהתחייב כי אם בית המשפט יפסוק לרעתה היא תחזיר את ההפרשים.

 

עיריית ת"א בתגובה: "שכר הטרחה של השמאים נקבע על בסיס תעריף שקבעה העירייה, תלוי בגודל הקרקע, ובניגוד לנטען נע בין 5,500 ל־12.5 אלף שקל. לדעת העירייה, התעריף הוגן, מכבד את השמאים ואינו מופרז. במקרה שבו החוכר משלים את ההליך של חידוש החכירה מופחתת מדמי החכירה מחצית מעלות השמאים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x