$
חדשות נדל

משרד השיכון: הסיוע בשכר דירה לזכאים נמוך מדי

משרד השיכון מעוניין להשקיע בדירות חדשות לזכאים, ואילו האוצר מסתפק במתן סיוע בשכר דירה אף שגובה הסיוע לא תואם את המחירים בשוק

שי פאוזנר ודותן לוי 07:0418.07.12

"אם האוצר היה רוצה שהסיוע בשכר דירה יהיה שווה להשקעה בבניית דיור ציבורי הוא היה צריך לתת את אותו התקציב ולהגן עליו בחוק, אך זה לא קורה", אמר אתמול ל"כלכליסט" שר השיכון, אריאל אטיאס.

 

בימים האחרונים מתלהט הוויכוח בין משרד האוצר למשרד השיכון על הדיור הציבורי. האוצר סבור כי אין צורך בבניית דירות חדשות ומציע במקום זאת לתמוך כספית בזכאים שישכרו דירות בשוק החופשי; משרד השיכון, לעומת זאת, מבקש לתקצב בניית דירות כאלה. זאת, לאחר שיותר מ־30 שנה לא בנתה הממשלה אף דירה בדיור ציבורי מתקציבה, וגם מספר הזכאים הלך והצטמצם - היום מספרם הוא 137 אלף בלבד, לעומת 195 אלף לפני עשור.

 

דיור ציבורי (ארכיון) דיור ציבורי (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

הסיבות לכך הן שהדיור הציבורי לא היה מעוגן בחוק. לדברי עו"ד גיל גן מור, מהאגודה לזכויות האזרח, "זה קרה לא בגלל שיש פחות נזקקים אלא בגלל הקשחת הקריטריונים. לדוגמה, פעם יחידים היו זכאים לדיור ציבורי ובשנים האחרונות קבעו שיחידים יהיו זכאים רק מעל גיל 55. היום זה פיתרון רק למשפחות של 3 ילדים ומעלה ולנכים בכסא גלגלים 100%. כל היתר נשלחים לקבל סיוע בשכר דירה".

 

בשנה שעברה הסכים שר האוצר יובל שטייניץ להצעה של שר השיכון להגדיל את גובה הסיוע בשכר הדירה לזכאים עד ל־3,000 שקל בחודש. אך גם סיוע זה אינו חף מבעיות. לדברי אטיאס, באוצר גאים ששכר הדירה עלה, אך סיוע זה לא משתווה להשקעה בבניית דירות.

 

 

הסיוע בשכר דירה קיים במדינות אחרות אבל זה תמיד פתרון נוסף לצד דירות חדשות. הוא מתאים לשוק שבו שכירות מוסדרת עם פתרונות ארוכי טווח. אך כאן זה רחוק מלהיות המצב, בשוק שבו אין לשוכרים ודאות שמישהו יסכים להשכיר להם דירה מבלי שיצליחו להעמיד עירבון. גם אם משכירים להם דירה, מדובר בסיוע בסכום נמוך מאוד שלא משקף את המחירים בשטח. אלה המקבלים 3,000 שקל הם מעטים מאוד. רוב הזכאים מקבלים פחות. "במדינות אחרות באירופה קיימים חוקים שלפיהם אם אתה עומד בקריטריונים תקבל כסף", אומר גן מור. "בישראל יש נהלים פנימיים של משרד השיכון, אך אין חוק, ולכן בכל פעם כשיש קיצוצים הולכים למקום שלא מעוגן בחקיקה".

 

נקודת אור קטנה ניתן היה אתמול למצוא דווקא במקום שאליו הופנתה האצבע המאשימה הציבורית מאז תחילת מבצעי המכירות של הדירות בדיור הציבורי - הסוכנות היהודית. זאת, על רקע הסכם שלפיו המדינה שילמה כמיליארד שקל לסוכנות במסגרת החזר עבור דירות שנמכרו לציבור. בסוכנות אמרו אתמול, "בכוונתנו להמשיך במפעל זה בתיאום עם הממשלה ולבנות עוד מאות יחידות דיור ציבורי לקשישים. כבר באוגוסט נתחיל בבניית 55 יחידות". אך לצד הביקורת, הרי שבשורה התחתונה הסוכנות היא הגוף שבנה בשנים האחרונות את מספר הדירות הגדול ביותר לדיור ציבורי בישראל. מדובר ב־5,000 דירות שבנתה בעשור האחרון, ומהן 650 בחודשים האחרונים. הדירות מיועדות לקשישים קשי יום וניצולי שואה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x