$
חדשות נדל

חלם בפעולה: משרד הפנים אישר תוכנית שמתעלמת מפינוי שדה דב

הוועדה המחוזית אישרה תוכנית להקמת 1,117 דירות בגוש הגדול, אף שההסכם שנחתם לפינוי השדה עשוי לחייב הכנת תוכנית חדשה

שי פאוזנר 11:2520.09.12

תוכנית בנייה רחבת היקף נוספת בצפון תל אביב אושרה ערב החג על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של תל אביב. לכאורה, מדובר בבשורה טובה שכן התוכנית אמורה להוסיף לאזור 1,117 יחידות דיור, לצד 3,450 מ"ר של שטחי מסחר ו־2,830 מ"ר של שטחי משרדים. 

 

למרות זאת, מאחורי אישור התוכנית מסתתרת בעיה שעלולה להפוך אותה ללא רלבנטית: עשרה ימים בלבד לפני אישורה נחתם הסכם היסטורי לפינוי שדה דב הסמוך בין הממשלה, מינהל מקרקעי ישראל ורשות שדות התעופה. אם יפונה השדה על פי ההסכם עד יוני 2016, יגרום הדבר לשינוי צפיפות הבנייה המותרת מסביב לשדה. כתוצאה מכך, יצטרכו היזמים לקדם עם העירייה תוכנית בינוי חדשה לגמרי, שתוסיף להם עלויות רבות ותעכב מאוד את המשך הבנייה.

 

שדה דב (ארכיון) שדה דב (ארכיון) צילום: גלעד קוולרציק

 

התוכנית שאושרה חלה על שטח של 190 דונם מצפון לתוכנית הגוש הגדול ומדרום לתוכנית צפון־מערב (תא/ 3700), בין הרחובות לוי אשכול והמשכו המתוכנן של רחוב אבן גבירול.

 

על פי מתכונת התוכנית שאושרה, צפיפות הבנייה המותרת בה היא של שש דירות לכל דונם ברוטו, צפיפות הנחשבת לנמוכה לאזור זה. לטענת בעלי קרקעות במתחם, ההחלטה על הצפיפות הנמוכה נולדה בשל הקרבה לשדה דב, אולם בשיחה עם "כלכליסט" טענו אתמול בכירים במשרד הפנים כי הצפיפות נובעת ממבנה תמ"א 35 (תוכנית מתאר ארצית כללית), שאיננה מתחשבת בשדה התעופה.

 

בפועל, לאורך השנים יזמים שביקשו לאשר בנייה בגוש הגדול קיבלו מהרשויות תשובות המוכיחות כי הקרבה לשדה תשפיע על היכולת שלהם לבנות לגובה באזור. גם עיריית תל אביב הודתה בתגובה למתנגדים לתוכנית, כי תכנונה ארך כמה שנים, בשל מגבלות הנובעות מהסמיכות לשדה התעופה — בעיקר מבחינת היבטי אקוסטיקה.

 

מתנגדים שהופיעו בוועדה בשבוע שעבר דרשו ממשרד הפנים לקבוע בתוכנית הוראות גמישות המאפשרות תוספת מהותית של זכויות בנייה במקרה של פינוי שדה דב. הוועדה החליטה לדחות את הדרישה וציינה בהחלטתה שלא ניתן להתעלם ממגבלות התכנון הנובעות מהשדה. בוועדה הוסיפו שאין בכוונתם להתייחס לעתיד להתרחש מאחר ש"לא קיים עדיין מועד מחייב לפינוי השדה". עו"ד שמואל שוב, נציג של כמה קבוצות של בעלי קרקע במתחם, אף טוען כי קרקעות של כמה מבעלי השטחים במתחם הוצאו מחוץ לתוכנית והבנייה בהם לא אושרה בגלל "קרבה לשדה". לטענת שוב, "ההחלטה מפלה לרעה בעלי קרקע".

 

בכירים במשרד הפנים טוענים כי ההחלטה לאשר את התוכנית איננה קשורה לעניין פינוי השדה וכי אם הוא יפונה, יוכלו בעלי שטחים לדרוש שינויים בתוכנית. עם זאת, מי שמכיר את ההליך הבירוקרטי הישראלי הנוגע לאישור תוכניות בנייה מבין שמדובר בדרך ייסורים שרבים מבעלי השטח יתקשו לעבור. כאמור, אפשרות אחרת היא שאם יפונה השדה, תשונה תוכנית הבנייה מהיסוד, מה שעלול לגרום לעיכוב של שנים בבנייה.

 

למרות הנחישות שהפגינה העירייה בדיונים מול המתנגדים, הודו בכירים בה בשיחות אתמול עם "כלכליסט" כי ההסכם שנחתם לפינוי השדה ידרוש היערכות מחודשת לגבי חלק משטח התוכנית. לדבריהם, "בכל מקרה התוכנית דורשת מהלכים תכנוניים נוספים, אשר קידומם ייעשה במקביל ובהתייחסות לקידום בפועל של פינוי שדה התעופה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x