הישורת האחרונה במכרז: חרדים, דתיים, חילונים וערבים עושים חריש אחרון
ביום ראשון ייסגר המכרז הגדול על העיר חריש בוואדי ערה, והתחרות בין המגזרים השונים בעיצומה. החילונים חברו לחובשי כיפות סרוגות כדי לעצור את ההתארגנות ההמונית של החרדים, הערבים משוכנעים שהחרדים יעדיפו אותם ובתווך ממתינים היזמים. "כלכליסט" העריך את מחירי הקרקע והדירות ואת הסיכוי של כל אחת מהקבוצות לזכות
היזם החרדי שנכנס לחדר שבו נערך תדריך הקבלנים בחריש נשמע נסער: "אני לא זוכר דבר כזה בסיור קבלנים כבר הרבה מאוד שנים. כולם כאן: כל החברות הגדולות, העמותות וקבוצות הרכישה", אמר. לא רק הוא הופתע, גם במשרד השיכון לא נערכו לכמות כזו של מתעניינים - 100 יזמים, מארגני קבוצות רכישה וחברי עמותות הצטופפו לאחרונה בחדר קטן המשמש בדרך כלל כבית כנסת. "זהו אירוע היסטורי", אמר עדי הדר, הממונה מטעם משרד השיכון על ניהול חריש. הוא ציין כי מדובר במכרז הגדול ביותר שיצא כמקשה אחת, "אפילו יותר ממודיעין שבה המכרז הגדול ביותר שיצא לדרך היה של 3,500 יחידות דיור".
- משרד השיכון משווק 5,000 יח"ד בחריש; אטיאס: "המכרזים פתוחים לכולם"
- חריש: שתיים מקבוצות הרכישה הבולטות איחדו כוחות - נגד החרדים
- "אין ספק שחריש לא תהיה עיר לחרדים בלבד"
ביום ראשון ייסגר מכרז הענק בעיר שבוואדי ערה. בגל הנוכחי ישווקו 4,634 יח"ד ב־29 מתחמים בני 100–600 יח"ד. לכל מתחם יבוצע מכרז בנפרד, וכל אחת מהקבוצות וכל אחד מהיזמים יוכלו להתמודד על כל מתחם וגם על כמה מתחמים במקביל. בכל אחד מהמתחמים יזכה מי שיציע את המחיר הגבוה ביותר עבורו.
בשלב הבא צפוי משרד השיכון לשווק עוד כ־3,000 יח"ד, ובהמשך ישווקו יח"ד נוספות בהתאם להתקדמות התוכניות, עד להיקף מוערך של יותר מ־10,000 יח"ד. אלא שבניגוד להערכות קודמות בשוק שלפיהן חריש תהיה עיר חרדית, היקף המתעניינים המרשים שלא מהמגזר החרדי מצביע על כך שייתכן מאוד כי חריש לפחות תתחיל את דרכה כעיר מעורבת.
שילוב יוצא דופן נרשם בימים האחרונים כאשר מארגני קבוצות הרכישה, מוטי פלד ושותפו יאיר מורט (מנהל המגורים), חברו לתושב חריש חמי בר־אור שהוביל את המאבק למניעת בנייה לחרדים בלבד בעיר, ובכוונתם להתמודד על מתחם שישלב בין דתיים לאומיים לבין חילוניים. גם חברת "באמונה" צפויה לארגן קבוצה דומה. במקביל תתמודד קבוצה של יזמים ערבים בהובלת מילחם מילחם, איש הייטק שהצהיר כי ברשותו רשימה של 500 זוגות. רגע לפני סגירת המכרז, "כלכליסט" מגיש תמונת מצב עדכנית, כאשר כל אחד מהצדדים מטיל ספק באמיתות הדיווחים של מתחריו בנוגע להיקף גיוס הזוגות הצעירים ומנסה למשוך לכיוונו, והחברות הגדולות עדיין לא החליטו לאיזה מגזר למכור את הדירות.
המגזר החרדי: "נבריח את החילונים"
מספר יחידות: יתמודדו על 1,000–2,000 יח"ד
טוענים שהצליחו לגייס: יותר מ־1,000 משפחות
למי פונים: אל מרבית הזרמים במגזר החרדי
המחיר שבו מציעים דירות: 500–600 אלף שקל
מעריכים את מחיר הקרקע: 10–20 אלף שקל ליחידה
עמותות שיתמודדו: עמותה מטעם רפאל פנחסי, עמותה מטעם הרב מרדכי קרליץ, קהילת לעבדך באמת, תולדות אהרון
לפי כללי המשחק הנוכחיים, המכרז בחריש פתוח ומספק הזדמנות שווה לכולם. אלא שלפי ההערכות, השוק לא יידע להתמודד עם מספר כה גדול של יחידות בבת אחת, וכך כמעט כל הצעה שתוגש על ידי החרדים תזכה והמחירים יישארו נמוכים. כמו כן, משרד השיכון מאפשר ליזם שלא זכה במתחם אחד לנייד את הצעתו למתחם אחר, ולכן מחיר נמוך שלא התקבל עבור מגרש אחד יתקבל במגרש שני. על פי הערכות, החרדים יציעו מחירים של כ־10–20 אלף שקל עבור קרקע ליחידת דיור.
אברהם להב, מנכ"ל חברת יזמות הבנייה אל אר דור ומי שעומד מאחורי כמה התארגנויות להרשמה לחריש, בטוח כי חדירה של ציבור חרדי למתחם תבריח את הציבור החילוני, כפי שקרה במתחם אחיסמך בלוד. לדבריו, "יש רישום שמתנהל במקביל על ידי כמה עמותות, ובתוך מספר ימים מועט גייסו מאות ואפילו אלפי אנשים. אין לציבור החרדי ברירה, אנחנו מאמינים במקום הזה ובתכנון שלו והולכים על זה".
לעומתו, טוען גורם במגזר החרדי כי עדיין אין עמותה חרדית שיכולה להתמודד על המתחמים הגדולים במכרז.
חילונים וכיפות סרוגות: "בלוק נגד החרדים"
מספר יחידות: יתמודדו על 1,000–1,500 יח"ד
טוענים שהצליחו לגייס: לפחות 1,000 משפחות
למי פונים: לציבור דתי־לאומי וחילוני
המחיר שבו מציעים דירות: 600–650 אלף שקל
מעריכים את מחיר הקרקע: 20–40 אלף שקל ליחידה
קבוצות רכישה שיתמודדו: באמונה (דתי־לאומי, חילוני), מינהל המגורים של מוטי פלד וחריש הירוקה (דתי־לאומי וחילוני), נוף חריש (דתי לאומי)
עבור המצטרפים לקבוצות הרכישה מדובר בהזדמנות לקבל במחיר הגיוני דירה חדשה שאינה ממוקמת בפריפריה הרחוקה. הקבוצות העיקריות הן "באמונה" ו"מינהל המגורים", שהן גם היחידות בעלות רקורד מוכח של בנייה לקבוצות רכישה. שתיהן מתמחות בציבור הדתי־לאומי, אך פתחו במקביל קבוצות לחילונים כדי להגדיל את מסת הציבור הלא חרדי שיגיע למתחם. מוטי פלד, ממובילי מינהל המגורים, מספר כי בכוונת הקבוצה להיות הגוף שמאחד את כל העמותות הלא חרדיות. "אנחנו מתאמים ציפיות בין העמותות ומתכוונים לבנות 'בלוק' של שכונות כדי לשמור על אוכלוסייה הומוגנית. אם לא נעשה את זה החרדים עלולים 'לבלוע' את היחידות הללו", הוא מסביר. בנוגע לגיוס המשפחות אומר פלד כי נרשמו כמה מאות משפחות תוך שבוע ובחלוקה שווה בין דתיים־לאומיים לחילונים.
אל פלד חברה עמותת חריש הירוקה, הפונה בעיקר לחילונים, בהובלת חמי בר אור, תושב המקום העומד מאחורי המאבק המשפטי למניעת חריש חרדית. לדבריו, "במאבק הבנתי שעתידה של חריש לא ייקבע בהפגנות אלא בשאלה מי יזכה לצקת יסודות בקרקע".
היזמים: "עוד לא בחרנו צד"
מספר יחידות: יתמודדו על כ־1,000 יח"ד
טוענים שהצליחו לגייס: לא יצאו לשיווק מקדים
למי פונים: מי שלא סגר מהלך משותף עם העמותות החרדיות יפנה לקהל החילוני
המחיר שבו מציעים דירות: בהנחה שישמרו על נתח רווחים סביר, ימכרו בכ־700 אלף שקל
מעריכים את מחיר הקרקע: 20–40 אלף שקל ליחידה
י
זמים שעשויים להתמודד: אשדר, שיכון ובינוי, דונה, שטרן, מגידו, צ.לנדאו וגרופית
שר השיכון אריאל אטיאס מציג בשנים האחרונות את חריש כיישוב כושל שאיש אינו רוצה להתגורר בו. הוא מסתמך על כך שהשיווק האחרון ביישוב היה ב־1999. אלא שמאז, מצב הנדל"ן באזור השתנה והמחירים זינקו, זאת לצד פתיחת מחלף עירון של כביש 6 ב־2004, הנושק לחריש, והקמת תחנת הרכבת בפרדס חנה הסמוכה. חדרה, פרדס חנה־כרכור, ואפילו אור עקיבא נמצאות בתנופת פיתוח אדירה. עובדה זו לא חומקת מעינם של היזמים, ובהם שיכון ובינוי ואשדר הבונות ביישובים אלו. החברות הגדולות וגם יזמים קטנים יותר יודעים כי הצלחה בהשתלטות על מתחמים גדולים תאפשר להם בנייה של שכונת מגורים סגורה ואיכותית. אלא שמרביתם מעדיפים בשלב זה לשמור על עמימות בנוגע לכוונתם להתמודד על המכרז ולחבור לאוכלוסיה מסוימת.
גורם באחת החברות שהתעניינו במכרז אמר כי הם שוקלים ברצינות לגשת למכרז ולבנות כמה מאות יח"ד: "אנחנו בקשר עם כמה גופים ומעדיפים לא להיות מזוהים עם קבוצה מסוימת". הוא רמז על הנטייה של החברה כשהסביר כי לפי הערכתה לחריש לא יהיו ביקושים גדולים מצד קבוצות חילוניות. "חריש תהיה עיר דתית, לא בהכרח חרדית וייתכן שגם עיר מעורבת ערבית".
המגזר הערבי: "החרדים יעדיפו גויים"
מספר יחידות: יתמודדו על 200–500 יח"ד
טוענים שהצליחו לגייס: עד כ־200–500 משפחות
למי פונים: אל המגזר הערבי
המחיר שבו מציעים דירות: כ־600 אלף שקל
מעריכים את מחיר הקרקע: 10–20 אלף שקל ליחידה
קבוצות רכישה שיתמודדו: יזמים ערבים יתמודדו במכרז כנציגי הקבוצות
לכאורה, צעירי המגזר הערבי הם הלקוחות הטבעיים למגורים בחריש. פתיחת המכרז לכולם, בג"ץ קעדאן אשר סלל את הדרך למגורים ביישובים יהודיים, הקירבה הגיאוגרפית ומצוקת הדיור בקרב צעירי המגזר לצד המחירים הנמוכים הצפויים והתכנון לבנייה נמוכה של כחמש קומות, אמורים למשוך אותם לחריש. בפועל, נראה כי ההתארגנות מתנהלת מעט בעצלתיים. ההתארגנות היחידה שיצאה בגלוי בשלב זה היא של איש ההייטק מילחם מילחם אשר מארגן קבוצת רכישה למגזר ומעריך כי היא תצליח לגייס כ־500 משפחות. התכנון שלו בדרך לזכייה במכרז הוא לפעול באמצעות 2–3 קבלנים אשר ייגשו עבורם למכרז ולאחר הזכייה ימכרו ללקוחות הקבוצה.
"אנחנו רוצים לגור כאן, ומי שיסתכל על זה כלכלית זה שיקול מצוין. אנחנו לא מסתכלים על זה פוליטית ולא חוששים לגור ליד החרדים, אני חושב שהם פתוחים יותר לגוי מאשר ליהודי שהוא כופר", אומר מילחם. לדבריו, "זה שעד היום אנשים מהמגזר לא הגיעו לגור בחריש וקציר זה פספוס, זה ברח לנו מבין הידיים". למרות ההתארגנות של מילחם, ההערכה היא כי היקף היחידות שיירכשו על ידי זוגות מהמגזר יהיה בסיכומו של דבר נמוך מהמצופה.