בועת הנדל"ן מתנפחת: יתרת המשכנתאות זינקה ב-6.1%
זאת ב-9 החודשים הראשונים של השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. לפי בנק ישראל, מדובר בסך של 15.7 מיליארד שקל
גם בחודש ספטמבר המשיכה יתרת המשכנתאות של משקי הבית לעלות, וגדלה ב-1.8 מיליארד שקל נוספים (0.7%). בתשעת החודשים הראשונים של השנה גדלה כבר יתרת המשכנתאות של משקי הבית בסכום מצטבר של כ- 15.7 מיליארד שקל (6.1%) והסתכמה בסוף חודש ספטמבר בכ- 274 מיליארד שקל. זאת בהמשך לעלייה של כ- 20 מיליארד שקל שנרשמה ביתרת המשכנתאות של משקי הבית בשנת 2011, ושל כ- 24 מיליארד שקל בשנת 2010.
יתרת החוב הכוללת של משקי הבית, לדיור ושלא לדיור, הסתכמה בסוף חודש ספטמבר בכ-383 מיליארד שקל.
סדרת הנתונים שמפרסמת היום (א') החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל כוללת גם נתונים מעודכנים יותר, שמהם מתברר כי בחודש אוקטובר הסתכם סך נטילת המשכנתאות החדשות בסכום של 3.4 מיליארד שקל. סכום זה גבוה בכ- 200 מיליון שקל מזה שנרשם בחודש הקודם, אלם נמוך בכ- 400 מיליון שקל מממוצע ביצועי המשכנתאות החודשי השנה (כ- 3.8 מיליארד שקל).
לדברי בנק ישראל, סיבה אפשרית לנתון הנמוך יחסית שנרשם בספטמבר ובאוקטובר היא מספרם המצומצם של ימי העסקים שהיו בחודשיים אלה, בשל תקופת החגים.
מהנתונים שמפרסם היום בנק ישראל מתברר עוד כי בחודש ספטמבר ירדה יתרת החוב של המגזר העסקי בכ- 5.2 מיליארד שקל והסתכמה בסוף החודש ב-787 מיליארד שקל. הסיבה העיקרית לירידה ביתרת החוב הייתה הפעם ההתחזקות שנרשמה בספטמבר בשער השקל מול הדולר, שגרמה לירידה בשווי השקלי של חלק החוב הנקוב במטבע חוץ. סיבה נוספת הייתה פירעון חוב נטו בסכום לא גדול שביצע המגזר העסקי.
בחודש אוקטובר הנפיק המגזר העסקי, ללא בנקים וחברות ביטוח, אג"ח קונצרניות בסכום של כ- 1 מיליארד שקל, כולן באמצעות אגרות חוב הנסחרות בבורסה. סכום זה נמוך משמעותית מממוצע ההנפקות החודשי של האג"ח הקונצרניות בתשעת החודשים הראשונים של השנה, שמסתכם בכ- 2.3 מיליארד שקל.