התוכנית להרחבת ישובים על חשבון שטחים פתוחים תיאלץ לחכות
המועצה לתכנון ובנייה במשרד הפנים דחתה תוכנית לייצר שטח לעוד 80 אלף דירות ובתים מעבר לתוכנית הקיימת, זאת לאור התנגדות גופי איכות הסביבה וראשי מועצות איזוריות
13:0611.12.12
ראשי הגופים "הירוקים" יכולים לחייך. ההחלטה בעניין התוכנית להרחבת יישובים על חשבון שטחים פתוחים שאמורה להוסיף 80 אלף יחידות דיור לתוכנית הבנייה הארצית של הממשלה, לא אושרה הבוקר בישיבת המועצה הארצית לתכנון ובנייה. ההערכה בקרב גורמים בתחום ההגנה על הסביבה היא שלא תתקבל החלטה בעניין זה עד לאחר הבחירות.
אלי ישי. קיבל עשרות פניות מגופי איכות סביבה צילום: אורי פורת
הבוקר התקיימה ישיבה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה במשרד הפנים - גוף העל שמאשר את תוכנית הבנייה הארצית - תמ"א 35, הקובעת את גבולות הישובים בישראל וסוג הבנייה בכל איזור. במשרד הפנים הסבירו כי הישיבה נועדה לחפש דרך לעמוד בצרכי התכנון למגורים שנקבעו בדו"ח טרכטנברג ובהחלטות הממשלה בעקבותיו. המועצה שבראשה עומד מנכ"ל משרד הפנים, עמרם קלעג'י, דנה בקיצור הליכי התכנון בעת הרחבת מתחמים עירוניים, כך שלא יידרש לצורך זה אישור 2 תוכניות (תוכנית מתאר מחוזית ותוכנית מפורטת) , אלא תידרש רק תוכנית מפורטת אחת , אשר תוגש לוועדה המחוזית.
בעניין זה עלו שתי תוכניות לדיון. הראשונה היא התוכניות לבנייה במקום מחנות צה"ל שיפונו ובמתחמי תעסוקה שייעודם ישונה למגורים, יאושרו בוועדה המחוזית ללא צורך אישור המועצה הארצית. תוכנית שנייה שנכללה בהצעה של ועדה מיוחדת של משרד הפנים לעניין זה היא כי ניתן יהיה להרחיב ישובים עירוניים עד להיקף של 20% מהשטח המאושר בוועדה המחוזית ללא צורך באישור המועצה הארצית.
"ההקלה בתכנון המוצעת על ידי מנהל התכנון במשרד הפנים תאפשר לדוגמא תכנון מגורים במחנה סירקין, לאחר העברתו לדרום, באמצעות תוכנית אחת בלבד", מסבירים במשרד הפנים. ולדברי אנשיו, "כמו כן ניתן יהיה לפתח אזור למגורים בשולי אזור התעשייה בערים כגון רעננה, ראשון לציון ופתח תקווה באמצעות תוכנית מפורטת אחת בלבד".
לקראת הדיון הוגשו עשרות פניות של גופי איכות סביבה לשר הפנים אלי ישי ובכירים במנהל התכנון נגד הכוונה להוסיף 20% לערים באופן אוטומטי בשל החשש לפגיעה קשה בשטחים פתוחים. בתגובה לדברים אמרו ראשי מנהל התכנון כי ההצעה איננה פוגעת בשטחים הפתוחים ובערכי טבע ונוף, "שכן היא עוסקת אך ורק בשטחים הנכללים בתוך המתחמים העירוניים שנקבעו על ידי תמ"א 35".
עדכון תמ"א 35 לא אושר כאמור ויידון בוועדות המחוזיות תוך היוועצות עם הוועדות המקומיות הגובלות ומרכז השלטון המקומי.