$
חדשות נדל

עשרות קיבוצים ומושבים מאיימים: אין ועדת קבלה? אין הרחבה

המועצה האזורית מטה יהודה, המונה 57 יישובים, עצרה את ההרחבות ועתרה לבג"ץ בעקבות תיקון החוק המונע מהם לסנן חברים חדשים. הנזק המוערך לטענתה: 2 מיליארד שקל

דותן לוי 19:3405.02.13

עשרות מושבים וקיבוצים אשר אינם ממוקמים בנגב או בגליל החליטו לעצור את ההרחבות בעקבות תיקון החוק המונע מהם לסנן חברים חדשים שמגיעים ליישוב במסגרת ועדת קבלה. עתירה ראשונה בנושא הוגשה השבוע לבג"ץ על ידי המועצה האזורית מטה יהודה, שהיא המועצה הגדולה ביותר בארץ, בעלת 57 יישובים. בעתירה נטען כי החוק שהתקבל במרץ2011, מפלה בין הנגב והגליל ליתר חלקי הארץ.

כלומר, ביישובים קהילתיים קטנים אשר אינם בנגב ובגליל, לא ניתן לקבוע מי יהיו התושבים המגיעים להתגורר בהם. שיווק המגרשים בהם יתנהל במכרזים פתוחים שיבצע מינהל מקרקעי ישראל ולכל המרבה במחיר, לעומת יישובים בעלי אופי זהה הממוקמים בנגב ובגליל, בהם ליישוב יש יכולת שליטה על קבלת החברים החדשים.

 

שכונה בכניסה לקיבוץ רמת רחל, השייך למטה יהודה שכונה בכניסה לקיבוץ רמת רחל, השייך למטה יהודה צילום: מיקי אלון

 

"פגיעה קשה בנו"

 

בעתירה דורשת מועצת מטה יהודה מבית המשפט להורות לשנות את החוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות ולמחוק את הסעיף המגביל את ועדות הקבלה לנגב ולגליל, כך שניתן יהיה להפעיל את ועדות הקבלה בכל האגודות השיתופיות ברחבי הארץ וכמובן גם בתחומי המועצה. עד לתיקון החוק, אומרים במועצה, בכוונתם להקפיא את כל ההרחבות שמתבצעות בתחומן.

 

החוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות נועד להסדיר את פעילותן של ועדות קבלה ליישובים קהילתיים קטנים המונים עד 500 בתי אב, הכוללת הרחבות בקיבוצים, מושבים שיתופיים, מושבי עובדים וכפרים שיתופיים, ולעגן בחקיקה את דרכי הביקורת על החלטותיהן של ועדות קבלה. מדובר בנושא טעון אשר עלה לא פעם לסדר היום הציבורי בעקבות החלטות של יישובים לדחות, לעתים על הסף, את קבלתם של חברים חדשים. בין היתר הועלו בעבר טענות על אי־קבלת חברים ממניעים של דת, ארץ מוצא וכדומה.

 

"מדובר בהבחנה גיאוגרפית בעייתית ולא חוקתית, הפוגעת בחופש ההתקשרות ובחופש ההתאגדות וכתוצאה מכך במרקם החיים השיתופי של יישובים רבים אשר הוקמו לפני עשרות רבות של שנים", טוען משה דדון, ראש המועצה האזורית מטה יהודה. "עד לתיקון החוק הוקפאה פעילות פיתוח והרחבה נחוצה ביישובים השיתופיים בתחום המועצה מחשש לאיבוד הזהות הקהילתית. זוהי פגיעה קשה ובלתי מידתית בהתיישבות".

 

לפי מטה יהודה, במועצה האזורית לבדה יש 31 יישובים שבהם ההרחבות נעצרו ו־4,912 מגרשים. בין היתר מדובר ביישובים נווה אילן, כפר אוריה, לוזית, זנוח, נחם, בית מאיר ונווה שלום. הנזק שנגרם להכנסות המדינה בעקבות עצירת השיווק עומד לטענת מטה יהודה על 1.973 מיליארד שקל. את מטה יהודה ייצגו בעתירה עו"ד ורד כהן ועו"ד איל ד.מאמו ממשרד עורכי הדין אגמון ושות'.

 

בתוך כך, בתנועת המושבים הבהירו כי מדובר בבעיה מקיפה יותר והיקף המגרשים התקועים נאמד (עם מטה יהודה) ב־10,000 יחידות דיור שנעצרו בהרחבות. "יש לנו בעיה קשה גם במועצה האזורית אלונה ולמעשה בכל האזור שדרומית לגליל תחתון ועד אזור לכיש. בכל היישובים הללו בוטל הפטור ממכרז, אין ועדות קבלה ואין הרחבות", אומר עמית יפרח, עו"ד של תנועת המושבים.

 

"לבטל ועדות הקבלה"

 

במקביל לעתירה שהגישה מועצת מטה יהודה מתנהלים דיונים בבג"ץ בעקבות עתירה של ארגון עדאלה והאגודה לזכויות האזרח אשר מבקשים לבטל את כל ועדות הקבלה בנגב ובגליל. המתנגדים לוועדות טוענים כי אף שיש סעיף האוסר אפליה מכל סוג, ישנו סעיף המאפשר לוועדה שיקול דעת נרחב לפסול מועמד, בין היתר על בסיס היעדר יכולת כלכלית, היעדר כוונה לגור ביישוב או חוסר התאמה לקהילה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x