$
חדשות נדל

כך התנפח תקציב הבנייה של אצטדיון סמי עופר בחיפה

ראש עיריית חיפה גאה באצטדיון שנבנה בעירו, אך לא מצליח להסביר איך תקציב של 388 מיליון שקל תפח ל־582 מיליון והתכווץ שוב ל־480 מיליון. לא ברור מי יממן את התוספת ולמה נקרא האצטדיון על שם מי שתרם רק 19% מהתקציב

שלשום הפיץ דובר החברה הכלכלית בחיפה הודעה חגיגית לעיתונות. על פי ההודעה, התאחדות הכדורגל האירופית UEFA הביעה שביעות רצון מהתקדמות קצב העבודות להקמת אצטדיון הכדורגל החדש על שם סמי עופר בחיפה. גם הנציג שלה וויליאם מקדוגל הסקוטי לא הצליח להסתיר את התלהבותו והגדיר את המקום כ"יצירת אמנות", לא פחות.

 

האצטדיון החדש אמור להחליף את האצטדיון הוותיק בקריית אליעזר ולהיפתח ביולי 2013. מדובר במגה־פרויקט שכולל 32 אלף מושבים, יציעי VIP, אולמות קולנוע ומלון ספורט.

 

ההודעה שפרסמה החברה הכלכלית אמנם מלאה בסופרלטיבים כלפי הפרויקט, אך בניגוד לאלה, בתוך מועצת העיר של חיפה נשמעים קולות אחרים ביחס לפרויקט. בישיבת המועצה שהתקיימה לפני כחודשיים העלו חברי אופוזיציה במועצה חשש כבד מפני הפיכת הפרויקט לבור תקציבי, פיל לבן או לשניהם גם יחד.

 

"מקורות המימון הנוספים לא נולדו"

 

ישיבת המועצה המדוברת נפתחה בסקירה של מנכ"ל החברה הכלכלית גל פלג על תקציב הפרויקט. לדברי פלג, בשנת 2007, עם קבלת ההחלטה על הקמת האצטדיון, הוערך תקציב הפרויקט ב־399 מיליון שקל. פלג המשיך בסקירה ואמר כי לאחר בחירת הקבלן המבצע ובשקלול שינויים וצפי התייקרויות ב־2010 אומדן תקציב הפרויקט כבר עמד על 520 מיליון שקל. לאור נתונים אלה, הסביר פלג, הוחלט בדיונים בראשות העירייה לערוך קיצוצים בפרויקט ולהתאים אותו למסגרת שלא תחרוג מ־450 מיליון שקל (סכום שאינו כולל הוצאות נלוות של 29 מיליון שקל - שש"ע).

 

 

לאחר חלוקת שבחים ליופיו של המתקן והשוואתו לאצטדיון בברצלונה הפכה הישיבה המנומסת לזירת התגוששות, כאשר חברי האופוזיציה העלו לדיון שאלות מהותיות בנוגע לתקציב הפרויקט ותפעול האצטדיון.

 

האדריכל שמוליק גלבהרט, נציג הירוקים, הציג נתונים מדו"ח מבקר העירייה שפורסם בנושא, ולפיהם תקציב הפרויקט שונה מזה שהציג פלג ועמד באוקטובר 2010 על 622 מיליון שקל (סכום שכולל 582 מיליון שקל המיועדים לבניית האצטדיון ו־40 מיליון שקל המיועדים לבניית כבישי גישה אליו - שש"ע). לדבריו, בפרויקט חלו קיצוצים של 103 מיליון שקל, מה שעדיין לא מעמיד את התקציב על 450 מיליון שקל.

 

 

גלבהרט דרש לדעת מהם אותם חלקים שקוצצו כדי לעמוד ביעד. "צריך לדעת את זה כי זה חלק מהשקיפות. או שנשלם יותר כסף לאצטדיון או שנקבל פחות אצטדיון עבור אותו כסף".

 

גלבהרט העלה שאלה מטרידה הנוגעת למקורות המימון הדרושים לפרויקט. לדבריו, מהבדיקה שלו יש בידי העירייה מחצית מהסכום המופחת שעליו מדובר. "הבעיה שיש לנו כרגע היא עם המקורות", טען. "יש לנו, לפי מה שכתוב כאן, כ־210 מיליון שקל. המקורות האחרים עדיין לא נולדו ואני מניח שחלק ייוולדו, אבל במקביל לכך ייוולדו הוצאות נוספות".

 

"מי שעוסק בתשתיות מייצר פילים לבנים"

 

הבעיות של האצטדיון לא מסתכמות רק בעלויות הבנייה שלו וקיימים חששות גם באשר לתפעול שלו לאחר הקמתו. במהלך הדיון העלה עו"ד יעקב בורובסקי מסיעת מהפך לחיפה את חששותיו מהפיכת האצטדיון לפיל לבן. לדבריו, לעירייה אין תוכנית שמצדיקה אצטדיון בן 30 אלף מושבים. "צריך להיזהר לא להיות שבויים בחלומות לא מתאימים. אנחנו בונים אצטדיון. חשוב לעיר שהוא יהיה פונקציונלי ל־20–30 השנים הקרובות. מי שלא עוסק באופי ועוסק רק בתשתיות מייצר בסוף פילים לבנים".

 

בתגובה לכך התעקש ראש העירייה יונה יהב כי הוא פועל לכך שהאצטדיון יוכל לשמש לפעילויות שונות, בין היתר למופעי האופרה הישראלית.

 

מנכ"ל העירייה שמואל גנץ תקף את גלבהרט בנושא התקציב: "אתה מדבר שטויות", אמר וטען כי גלבהרט מעוות את המספרים מדו"ח המבקר. גזבר העירייה רו"ח ג'אקי ואקים דווקא אישר בדיון את הנתונים שהעלה גלבהרט, אך הסביר כי חלק מההוצאות שאותן ציין המבקר בדו"ח נלקחו מפרויקטים אחרים, כמו למשל 40 מיליון שקל שאמורים לשמש לסלילת כבישי גישה לאצטדיון.

 

על פי מקורות המימון שהוצגו בדו"ח המבקר, התקציב הבסיסי של הפרויקט ב־2008 עמד על 399 מיליון שקל: 135 מיליון שקל היו אמורים לעבור מהמועצה להסדר ההימורים בספורט (הטוטו), 75 מיליון שקל מתרומה של סמי עופר, 50 מיליון שקל ממפעל הפיס, 30 מיליון שקל ממכירת שטח האצטדיון הישן בקריית אליעזר שעליו מתוכננות להיבנות כ־500 יחידות דיור, ו־86 מיליון שקל ממכירת שטחים מניבים במתחם, כולל שטחי הסעדה. תקציב זה השתנה כמה פעמים (ראו למעלה) והגיע בשיאו ל־582 מיליון שקל. כעת, כפי שעולה מהנתונים שהציג פלג, התקציב הצטמק לכ־450 מיליון שקל (פלג לא דיבר על ההוצאות הנלוות העומדות על 29 מיליון שקל).

 

הדמיית  אצטדיון סמי עופר בחיפה הדמיית אצטדיון סמי עופר בחיפה

 

בשיחה עם "כלכליסט" מסביר גלבהרט כי התקציב לא הצטמק באמת: "פשוט זרקו תקציבים לפרויקטים אחרים. הוציאו את הכבישים לשכונת מגורים שתיבנה בסמוך. הבור התקציבי של האצטדיון גורם עכשיו לעירייה למכור נכסים שאמורים לשמש כרזרבות לעיר".

 

גלבהרט הוסיף כי גם תקציבים אחרים שנמצאים ברשימת מקורות המימון, כמו תקציב ממפעל הפיס, היה אמור לשמש את הספרייה העירונית. "יש לעירייה תקציב כולל של 2 מיליארד שקל, אז תיאורטית אפשר יהיה להגיע לקו הסיום ולגזור את הסרט. איך יתחזקו את האצטדיון הזה אחר כך? אף אחד לא יודע".

 

גזבר עיריית חיפה: אין חריגה בתקציב

 

ראש עיריית חיפה יונה יהב סירב להגיב והפנה את "כלכליסט" לגזבר העירייה ג'אקי ואקים שמסר: "אין חריגה תקציבית, יש לנו מספיק מקורות, ועם התקציבים שיש נוכל להקים אצטדיון נוסף. התקציבים שלא עברו לפרויקט יעברו בהמשך. עד אז, יש לנו קרנות בסך 3 מיליארד שקל למימון ביניים".

 

בעניין הקיצוץ בספרייה לטובת האצטדיון אמר ואקים: "כשמצנע היה ראש עיר הוא רצה לבנות ספרייה, אך כשעניין האצטדיון הבשיל לפני עשור הוחלט על ביטולה. זו לא החלטה חדשה".

 

בעניין הטענה על חריגה של 40 מיליון שקל עקב פיתוח כבישים טען ואקים: "הכבישים היו נבנים בכל מקרה לשכונה שמתוכננת על מורדות הכרמל".

 

בנושא תחזוקת האצטדיון טען: "עם שיווק השטח המסחרי, נצטרך לשאת ב־4 מיליון שקל בשנה לתחזוקת האצטדיון. אם נצליח לשווק את כל תאי הצפייה, נגיע לאיפוס. אנחנו מוציאים על קריית אליעזר 2.5 מיליון שקל בשנה. אני מאמין שהאצטדיון החדש יחזיק את עצמו".

 

 

עלויות הבנייה הן רק ההתחלה

משחקי כדורגל לא יכסו את עלויות התפעול העצומות

 

אי־תכנון נכון לא מאפיין רק את מימון האצטדיון בחיפה. בכדורגל הישראלי נבנו עוד שני אצטדיונים חדשים, בפתח תקווה ובנתניה, שמימונם יעלה למשלם המסים לא מעט כסף, וזה כיוון שעוד לא נמצאה הדרך להפוך אותם לרווחיים בטווח הארוך. עלויות של 3-6 מיליון שקל בשנה הן עוד סבירות, אם מצליחים לכסות את ההוצאות באמצעות מכירת תאי VIP, קיום אירועים נוספים מלבד משחקי כדורגל ועוד. אבל אם לא מצליחים לעשות זאת, העירייה תידרש לכסות את הבורות התקציביים.

 

במקרה של האצטדיון בחיפה מדובר בעלות אחזקה של לפחות 10 מיליון שקל בשנה. זו עלות תחזוקה הגבוהה בהרבה מזו של פתח תקווה ונתניה, וזה אומר שצריך לכסות את ההוצאות באמצעות קיום אירועים רבים, מלבד משחקי כדורגל באצטדיון. על פי הערכות, מכבי חיפה והפועל חיפה ישלמו כל אחת כ־30 אלף שקל לשכירת האצטדיון למשחקים. זה לבד לא יכסה את ההוצאות.

 

בנוסף, עדיין לא ברור איך יחולקו ההכנסות מתאי הצפייה בין הקבוצות לעירייה. גם במקרה של הצלחה מסחררת בכדורגל - יותר מ־20 אלף איש בממוצע למשחק - ההוצאות לא יכוסו מקיום משחקי כדורגל בלבד. אצטדיון סמי עופר, אם כך, יצטרך להוות אטרקציה להופעות בינלאומיות כמו גם מקום בילוי יומיומי, אף שבאזור שבו הוא נמצא, ספק אם יהיו סוחרים רבים שיקפצו על שכירת שטחי המסחר שבו.

אוריאל דסקל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x