ועידת הנדל"ן
יו"ר מליסרון: "צר לי על הרשתות הישראליות שקורסות, אבל הן צריכות לעשות בדק בית"
עורכת "כלכליסט", גלית חמי, ראיינה את ליאורה עופר בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט". עופר: "אם לא נוכל להמשיך להתפתח בארץ - נבדוק אפשרויות אחרות"
"אם לא נוכל להמשיך להתפתח בארץ נבדוק אפשרויות אחרות. אבל אנחנו חברה ישראלית שמאמינה בישראל עם כל המכשולים בדרך", כך אמרה יו"ר מליסרון ליאורה עופר בראיון אחת על אחת עם עורכת "כלכליסט" גלית חמי שנערך בוועידת הנדל"ן 2013 של "כלכליסט".
אני רוצה לפתוח בכמה ציטוטים של קמעונאים מובילים במשק: גבי רוטר אומר ששכר הדירה אינו ריאלי, הראל ויזל אומר שהשכירויות מוגזמות. החברים אומרים שהמחיר של חולצה מוגזם בגלל השכירויות.
ליאורה עופר: "עלות החולצה היא לא רק נגזרת של שכר דירה, אלא גם נגזרת של ארנונה, עלות ייצור, הובלה, מע"מ מחירי דלק ועוד. אני מאמינה באמת שמי שיכול לנהל את העסק שלו מצליח. לדוגמא תראי את הרווחיות שיא שקסטרו הציגה בדו"חות האחרונים. קסטרו היתה אמור להיות הראשונה לחטוף, אך הם התאימו עצמם למצב והגיעו לתוצאה מדהימה. וגם פוקס הציג תוצאות טובות. חברות מקומיות חייבות להתאים עצמם לשינויים בשוק. אלו כללי המשחק".
את מתעלמת מהעובדה שגודל יכול לפגוע בצרכן. השאלה אם הגודל לא פוגע בצרכנים?
"מליסרון לא תמיד הייתה כל כך גדולה. היא החלה בקניון קטן בקריית ביאליק. ומשם המשכנו לבנות על קרקעות שקנינו. רננים, חוצות המפרץ וכד'. ב-2009 נרכש רמת אביב. זה היה בזהירות ובמקצועיות. על התחרות אחראי הממונה על ההגבלים שהורה לנו למכור 5 קניונים. את הגודל קובע הרגולטור והמחיר לצרכן זה נגזרת של הרבה דברים אחרים. התפקיד שלי לתת חווית קנייה ללקוח וזה אנחנו עושים הכי טוב".
מליסרון נסחרת בבורסה בתל אביב. איך משביחים את הנכס לבעלי מניות כשאין אפשרות לרכוש קניונים?
"מליסרון גדלה והתפתחה באופן פנומנאלי וזה לא טריוויאלי בתקופה כלכלית כזו סוערת. אנחנו רוצים לשפר את המאזן ואת הרווחיות. מטרתנו היא לעכל את מה שבלענו - להציב ערך מוסף לכל קניון כזה. קל לטפס למקום ראשון, אך רשה לשמור עליו. אם לא נוכל להמשיך להתפתח בארץ נבדוק אפשרויות אחרות. אבל אנחנו חברה ישראלית שמאמינה בישראל עם כל המכשולים בדרך".
אומרים ששוק הקניונים נמצא ברוויה. אתם עדיין בתנופת בנייה כשאתם מקימים קניון בבאר שבע, שהפכה לעיר קניונים?
"את קניון באר שבע קנינו במסגרת עסקת בריטיש. במקומות בהם אין קניון ודאי שיש מקום. הבעיה היא צפיפות של קניונים באזור אחד שגורמת לקניבלזציה. כל יזם צריך לבדוק את התחרות, מי קהל היעד, הניהול המקצועי, הבידול ומה יקרה בשעת משבר.
"לגבי באר שבע, בקניון יש אלפי מקומות חניה והוא נותן חווית קניה שאין באזור הדרום. גם הצבא יורד בקרוב דרומה ואני מקווה שהוא יהפוך למקום הקניות המועדף".
איך גורמים לצרכן להיכנס לקניון ולהשאיר בו כסף?
"יש הרבה מוקדי משיכה. הבסיס לקניון טוב ומושך קהל זה מגוון חניות. מעבר לזה ארועים, תחרויות, פעילות לילדים וכד'. ההתחייבות שלנו לסוחרים שלנו היא להביא מסה של קונים. את בודקת כל קניון לפי הצרכים של האוכלוסייה - אנחנו כל הזמן עושים סקרים. אוכלוסיית היעד משתנה בין האזורים - כל קניון נבדק התמהיל שלו. גם אופנות משתנות. כמו בתי קולנוע שפעם הייתה מגמה להוציא את בתי הקולנוע מהקניונים. עכשיו אנחנו בודקים הכנסה לקניונים. אני מאמינה שטוב שיהיה בית קולנוע בקניון. ברעננה יש שני בתי קולנוע שמביאים סרטים שונים לחלוטין לפי קהל היעד".
מה היתה ההשפעה של כניסת רשתות בינלאומיות גדולות?
"רשתות האופנה בודקות לאט לאט את השוק ונכנסות לאט. אני שמחה לראות את הרשתות שנכנסות לארץ וצר לי על הרשתות הישראליות שקורסות, אבל הן צריכות לעשות בדק בית. זה לא מקום שאני רוצה להיכנס אליו. התפקיד שלי לתת להם את הפלטפורמה הכי טובה לעסק שהוא מאמין בו, אבל הוא צריך למכור".
מכרתם שני קניונים, תמכרו עוד שלושה, לא ראינו הסתערות.
"קיבלתי הנחיה למכור. צר לנו על כך אך נציית לעניין. המוסדיים יושבים על עתודות כסף. אין ספק שקשה להשיג מימון, אך אם לרוכש פוטנציאלי יש נזילות אז הוא יקבל מימון. קניון לא תלוי בשוכר אחד".
אחרי הכל את נתפסת כבת למשפחת עופר - תעשייה, בנקאות ומשאבי טבע. הכל היה פרוס בפניך ובחרת במלונאות ונדל"ן?
"במשפחת עופר העסקים מופרדים לחלוטין. אני לא שותפה של עידן עופר בחברה לישראל לצערי והוא לא שותף בקניונים לצערו אולי. היו יולי וסמי והם החליטו לפצל את הנכסים. אני עבדתי עם אבא שלי קרוב ל-40 שנה והוא היה יזם מדהים והצליח להטמיע בי את האהבה לעסקים. וזה משלב הרבה אהבות אחרות שלי כמו אהבה לנדל"ן ולאדריכלות. הוא מאוד חסר שלי . איש מדהים תשאלי את כל מי שמכיר אותו. החום והצחוק שלו זה מה שחסר לי".