$
חדשות נדל

כפר הנופש בפלמחים עוד מחכה לגל המתאים

מינוי מני מזוז למגשר מטעם המדינה מול יזמי כפר הנופש בחוף פלמחים אמור לסמן את אקורד הסיום של המאבק על שמירתו כחוף ציבורי. אולם פרוטוקול של ישיבת הוועדה המחוזית שהגיע לידי "כלכליסט" חושף כי היזמים לא לבד. הרחק מעיני הציבור, משרד התיירות וראשי הערים מנסים לדחוף עדיין את הפרויקט

שירלי ששון־עזר וחן פונדק 08:5711.04.13

בתחילת השבוע חלה התפתחות דרמטית בפרשת ביטול תוכנית הבנייה בחוף פלמחים: שנתיים לאחר שהמדינה החליטה לבטל את התוכנית על החוף ולמנוע מהזוכים בקרקע לצאת לבניית כפר נופש במקום, החליט שופט בית המשפט המחוזי יעקב שינמן למנות מגשר שיפתור את המחלוקת על הפיצוי הכספי שהמדינה תחויב לשלם להם. שינמן בחר לצורך משימה זו את היועץ המשפטי לשעבר מני מזוז, ובכך למעשה סימן לכל הגורמים המעורבים בעניין כי אף שהתוכנית המקורית עדיין נידונה בוועדות התכנון והבנייה, היא צפויה להתבטל באופן סופי, והמאבק על שמירתו של החוף לטובת הציבור הרחב עתיד להסתיים בהצלחה. 

עבור מאות המפגינים שיצאו לפני שנתיים להפגנות במטרה לשמור את החוף כאתר טבע לאומי מדובר בבשורה טובה, אבל ממסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי ביטול התוכנית ואישור חלופה שתשמר את חוף פלמחים כשמורת טבע אינם עולים בקנה אחד עם אינטרסים של גופים רבים, ולא מדובר רק באינטרס של היזמים הפרטיים. למעשה הדיונים מול מזוז יכולים להימשך וייתכן שהיזמים אכן יפוצו, אבל אין בכך ודאות לביטולו של כפר נופש על אדמת פלמחים.

 

היזמים פיני מלכה ואופיר אשר, בעלי החברות מעוז דניאל ואוולון, זכו בשנת 2004 במכרז להקמת כפר הנופש בחוף. המדינה מוכנה להחזיר ליזמים את הסכומים שהשקיעו עד כה - בין 10 ל־15 מיליון שקל. היזמים, לעומת זאת, תובעים פיצוי שקרוב ל־100 מיליון שקל, שכולל גם אובדן רווחים צפויים. לטענת באי כוחם, גופי התכנון "מנסים לאכוף ולכופף את החוק ולעשות דברים בלתי נכונים ומותרים".

 

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז, בראשות רות יוסף, החליטה לפני כחודשיים לשקול הקמת גן לאומי בחוף. בוועדה יושבים נציגים של משרדי הממשלה השונים ובהם משרד הביטחון, המשרד להגנת הסביבה, משרד התיירות, משרד הפנים, ולצדם נציגי ראשי הערים, רשות הטבע והגנים, הוועדות המקומיות והמועצות האזוריות במחוז מרכז ואדם טבע ודין. לידי "כלכליסט" הגיע פרוטוקול ישיבת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז שהתקיימה ב־18 בפברואר, שחושף את מפת האינטרסים של הגופים השונים בנוגע לבניית כפר הנופש.

 

 

משרד התיירות - "זה ירתיע משקיעים"

 

בדיון הוועדה המחוזית הסכימו הנציגים כי יש להעביר את תפוח האדמה הלוהט לוועדה הארצית. זאת לאחר שהתפתח ויכוח בין הנציגים השונים אם בכלל יש בסמכותם לבטל את כפר הנופש, מכיוון ששינוי מהותי כזה בתוכנית משנה יעדים של תוכניות מתאר ארציות שהן בסמכות המועצה הארצית לתכנון ובנייה בלבד.

 

עם זאת, התפתח ויכוח סוער כיצד תנוסח הפנייה לוועדה הארצית: האם חברי הוועדה המחוזית "שוקלים לקדם את התוכנית לגן הלאומי שמשמעותה היא ביטול כפר הנופש". נציגת משרד התיירות התנגדה לניסוח שממנו מתפרש שהוועדה תומכת בביטול כפר הנופש: "כל עוד לא התקיים דיון וכל עוד לא התקבלה החלטה אני עומדת על זה שהניסוח יהיה ניטרלי לחלוטין".

 

משרד התיירות תומך בתוכנית ובמכתב ששלח בפברואר ערן ניצן, סמנכ"ל פיתוח תשתיות והשקעות במשרד התיירות, לוועדה המחוזית טען כי אין התוכנית מפקיעה את החוף מידי הציבור, וכי ביטול התוכנית ירתיע משקיעים עתידיים בגלל אי־הוודאות התכנונית־קניינית וכי יש ביקוש לכפרי נופש נוספים.

 

יעל דורי, ראש תחום תכנון באדם טבע ודין, הטילה ספק בהיגיון שעומד מאחורי עמדת משרד התיירות בוועדה, וציינה בדיון ב־18 בפברואר שעמדה זו אינה עולה בקנה אחד עם עמדת המשרד בעבר. לדבריה, "בדיון שהיה בממשלה בנושא פלמחים, משרד התיירות הגיש למזכיר הממשלה מכתב מ־23 ביוני 2010 בהתייחס להחלטת הממשלה, והוא אמר כי כדי לעמוד בצפי התיירות של ישראל 2015 צריך 19 אלף חדרי מלון: 9,500 בירושלים, 4,000 בתל אביב, 3,500 בסובב כנרת ועוד 2,000 באזורים אחרים בארץ". לדבריה, "נאמר שם שאין הכרח דווקא בפלמחים בשביל להשלים את המכסה".

 

חוף פלמחים חוף פלמחים צילום: בועז אופנהיים

 

הגנת הסביבה ומשרד הביטחון - "תומכים בגן לאומי"

 

המשרד להגנת הסביבה הצטרף למאבק בכפר הנופש של פלמחים, והשר להגנת הסביבה היוצא גלעד ארדן אף הגיע לדיון הציבורי של הוועדה המחוזית ב־11 בפברואר, בצעד שהוגדר על ידי חברי הוועדה השונים כחריג ותקדימי. בדיון ב־18 בפברואר נציגת המשרד להגנת הסביבה חשבה שהוועדה צריכה לקבוע כי היא "שוקלת בחיוב" לקדם את תוכנית הגן הלאומי, והוסיפה כי "אני כבר השתכנעתי שציבור גדול יותר ייהנה מחוף פתוח".

 

פיירברג. "כל מי שיש לו אג'נדה ירוקה שיוציא מהכיס וישלם את זה, אם תהיה תביעה. מספיק, התוכנית בחוף פלמחים כבר מאושרת" פיירברג. "כל מי שיש לו אג'נדה ירוקה שיוציא מהכיס וישלם את זה, אם תהיה תביעה. מספיק, התוכנית בחוף פלמחים כבר מאושרת" צילום: אלכס קולומויסקי

גם למשרד הביטחון יש מה לומר בנושא הבנייה על החוף, ולא מטעמים של שמירת איכות הסביבה. נציג המשרד הסביר בדיונים קודמים כי באזור מוצבים סוללות וטילים הדורשים "מרחב ביטחון", ושבמשך 20 יום מדי שנה צה"ל סוגר את האזור לאימונים. במכתב ששלח נציג משרד הביטחון לרשות הטבע והגנים הוא אף הוסיף כי "קיימות בשטח מגבלות נוספות שלא ניתן לפרט בעמדה זאת אשר לא יאפשרו חיים בצוותא". מנגד, המשרד תומך בתוכנית לגן לאומי.

 

ראשי הערים והוועדה המקומית - "לכל דבר מתנגדים"

 

חברת הוועדה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג, המשמשת כנציגת ראשי הערים בוועדה, מתחה בדיון ביקורת על התנהלות המשרד להגנת הסביבה בפרשה, והביעה התנגדות לביטול כפר הנופש. "גלעד ארדן, השר להגנת הסביבה, מאוד חשוב, אבל אני רוצה להגיד לכם הערה כללית. לפי המשרד שלכם מדינת ישראל לא היתה קמה. לכל דבר אתם מתנגדים".

 

פיירברג ציינה את הצורך בהקמת מלון נוסף: "הלכו לקראתכם עד הסוף. מדובר על מלונאות, איפה אתם רוצים לשים את המלונאות?", ועברה בהמשך לשאלה מי ישלם את הפיצויים ליזמים על ביטול התוכנית: "היום ישנו העניין של חיוב אישי. הייתי רוצה לנסות את זה, שאם תהיה תביעה משפטית, שתהיה אחריות אישית לכל מי שנגע בתוך המשרד והוא ישלם מהכיס שלו את הקנסות, ולא להשית את זה על מדינת ישראל כי כבר יש לנו ניסיון בעניין הזה... כל מי שיש לו אג'נדה ירוקה שיוציא מהכיס וישלם את זה, אם תהיה תביעה. מספיק. שיוציא מהכיס. זו תוכנית שכבר מאושרת".

 

פיירברג לא היתה היחידה שהוטרדה משאלת הפיצויים. גם בקרב הוועדה המקומית שבשטחה נמצאת התוכנית לכפר הנופש אין כל רצון כי התוכנית תבוטל בסופו של דבר, בשל חשש שתחויב בתשלום פיצויים ליזמים. הוועדה המקומית דרשה במהלך הדיונים כי אישור תוכנית הגן הלאומי יהיה מותנה בכתב שיפוי שיבטיח שהפיצויים לא יוטלו על הוועדה.

גם משרד התיירות העלה את בעיית הפיצויים. אך דווקא משרד המשפטים, או ליתר דיוק המשנה ליועץ המשפטי שרית דנה, יצאו נגד. עו"ד גילת אייל, נציגת היועץ המשפטי, הקריאה מכתב של דנה שלפיו נושא הפיצויים אינו צריך לעכב את התוכנית להקמת גן לאומי: "לוועדה המחוזית אין כל חובה לדרוש כתב שיפוי כתנאי לאישורה של התוכנית, גם אם היא סבורה שהיא צפויה לייצר חובות ופיצוי, ובוודאי שאינה חייבת להתנות הפקדתה של תוכנית בכתב שיפוי".

 

משרד המשפטים והמינהל - יושבים על הגדר

 

נציגת מינהל מקרקעי ישראל, הגוף שנשלח בסופו של דבר לבוררות, נשארה כמעט דוממת במהלך הדיון: "אין לנו עמדה ואין לנו החלטה" בנוגע לסוגיית ביטול כפר הנופש, היא ציינה.

 

גם משרד הפנים, שיוצג על ידי היו"ר יוסף, ישב על הגדר ולא הביע עמדה מפורשת לכאן או לכאן. יוסף העדיפה למתוח ביקורת על הנציגים השונים שכל אחד מהם רוצה לשלוח את הסתייגותו לוועדה הארצית, בעיקר כדי שיהיה להם מה להראות במשרדיהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x