$
חדשות נדל

ראיון כלכליסט

מהנדס עיריית תל אביב: "המדינה רוצה שימור, אבל גם חיזוק מבנים"

עודד גבולי טוען כי הפתרון בתוכנית הרבעים, שמגבילה את יישום תמ"א 38 בגלל הכרזת אונסק"ו על ת"א כעיר לשימור, יושג במו"מ עם משרד הפנים ואונסק"ו. לדבריו, ענבל אור סירבה להכפיל את מספר הדירות בבבלי תמורת דיור בר־השגה

דותן לוי 08:4622.04.13

"במסגרת מערכת התכנון והבנייה של ימינו לעיריית תל אביב אין השפעה על מחירי הדירות בעיר", כך אמר מהנדס העיר תל אביב עודד גבולי בראיון ל"כלכליסט", שנערך לקראת הכנס השנתי לתכנון ולבנייה של משרד עורכי הדין אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות' ושל מרכז "הלכה ומעשה".

"לא יכולה להיות לנו השפעה כי אין לנו שום סמכות סטטוטורית. בניו יורק ובפריז, למשל, יש שפע של דיור בר־השגה, לעיריית ניו יורק יש רבע מיליון דירות, ולראש העיר יש סמכות לקבוע את דמי השכירות על הדירות הללו ועל דירות אחרות בעיר. לנו אין יכולת להשפיע. ברגע שתאושר תוכנית המתאר נקבל עוד סמכויות ונוכל ליישם תוכניות, אבל זה לא יספיק", אמר גבולי.

 

יש סיכוי שמחירי הדירות בעיר יירדו?

"המצב בעיר טוב. יש פרויקטים מדהימים, מאות פרויקטים על השולחן שלי. בשנת 2012 חתמה העירייה על היתרים ל־5,000 יחידות דיור ברחבי העיר, אבל יש כאן פרדוקס כי העיר משתבחת ולכן המחירים לא צפויים לרדת. זה בהחלט מדיר שינה מעינינו. בשל כך רצינו דיור בר־השגה, אך המדינה פסלה.

 

גבולי: "אף אחד לא מזלזל בחיי אדם" גבולי: "אף אחד לא מזלזל בחיי אדם" צילום: עמית שעל

 

"אנחנו רוצים דירות להשכרה ל־10–20 שנה. אנחנו מנסים לתת ליזמים עוד זכויות בתמורה לדיור בר־השגה. למשל, בבבלי יש פרויקט של ענבל אור, והצענו לה להכפיל את מספר הדירות ל־300 (במקום 150) ולקבל ממנה 50 יחידות דיור בר־השגה. היא לא הסכימה. לעומת זאת, במגדלי ארלוזורוב (מגדלי הצעירים) יש 480 יח"ד, משום שתמרצנו את היזמים בהגדלת מספר הדירות כדי שיהיו לנו יחידות לדיור בר־השגה".

 

גבולי התייחס גם למחאת תושבי תל אביב בעקבות תוכנית הרבעים וההגבלות לבנייה בחלק משטחי העיר שלא ניתן ליישם בהם את תמ"א 38, ואמר כי "תוכנית הרבעים נמצאת בהליך של התנגדויות בוועדה המחוזית, והיא מינתה חוקר. יש לנו המלצות שנובעות מהתנגדות מהנדס העיר: איך להתייחס לרבעים 3 ו־4 במסגרת תמ"א 38, וגם בהיבט הביטחוני, בנושא ממ"דים למשל".

 

לדבריו, "מבחינה מקצועית ברבעים 3 ו־4 יש בעיה להגביה בניינים בשתיים־שלוש קומות בגלל ההכרזה של אונסק"ו. זה נושא מורכב, ובלי להתייעץ עם אונסק"ו ועם הגוף שמייצג אותו בארץ אנחנו לא יכולים להגיד 'בואו נוסיף קומות'. אנחנו מנהלים איתם דו־שיח כדי לפתור את הבעיה. אף אחד לא מזלזל בחיי אדם, אבל ישנה גם ההכרזה ההיסטורית וצריך לקבל החלטות בכובד ראש. בינתיים ההתנגדות שלהם לכך נחרצת".

 

מבחינה חוקית המחויבות שלכם היא לאונסק"ו?

"מבחינה חוקית אין יישום סטטוטורי להכרזה. היא נמצאת על המפות ובהסכמים שעשו המועצה והוועדה המקומית. ההחלטות שלהן הן לא כמו תוכנית בניין עיר, אלא בהסכמה ובחוזה. זה כמו שהוועדה המקומית תכריז על בניין לשימור ואחר כך נרצה להרוס אותו. זו החלטה שאי אפשר למוסס, צריך להגיע איתה להסכמה ושתבין את ההליך".

 

משרד הפנים מבין את הסתירה בין שימור להתחדשות?

"המדינה המציאה את 'השימור', וזה סוג של פרדוקס כי הממשלה גם חתמה על הכרזת אונסק"ו, ותמ"א 38 סותרת את ההכרזה. צריך להסביר למשרד הפנים שזה לא דבר של מה בכך. הם מבינים את זה, אבל הם בעד שימור".

 

לקבלנים שבונים בתל אביב יש רק דברים שליליים לומר על העירייה, על הבירוקרטיה ועל הזמן הרב שנדרש להוצאת היתרים ולאישור תוכניות.

"ב־2013 החלטנו לעשות מהפכה עירונית ברישוי, והקבלנים יודעים את זה ונהנים מההטבה. אנחנו הראשונים בארץ שהקמנו מכון רישוי שכבר עובד. אנחנו הולכים לצמצם ולהגדיר את זמן הוצאת ההיתרים באמצעות חלוקה לנושאים, תלוי באיזה היתר מדובר - 3–4 חודשים, 6–8 חודשים ו־11–12 חודשים. ביטלנו הליך של הוצאת תיק מידע ברישוי מקוצר לפרגולות ולגדרות. עד סוף השנה יראו שאנחנו לא רק מדברים, והדברים קורים בשטח. ב־2014 תהיה מהפכה נוספת כי קומת הקרקע במחלקת ההנדסה תותאם למהפכת הרישוי ולקבלת קהל".

 

ובכל זאת, תוכנית 3700 בצפון מערב העיר אמורה לשחרר יותר מ־12 אלף יחידות דיור, אבל כבר תקועה עשרות שנים בבירוקרטיה.

"יש לנו הרבה מאוד דירות שאפשר להוציא להן היתרים והרבה דירות ב'סטוקים'. יש כל מיני סיבות שההיתרים לא יוצאים, הן קשורות למימושי קרקע, לבעיות ירושה ולעובדה שיותר מדי ידיים פרטיות מחזיקות בקרקעות. מלבד זאת, על תוכנית 3700 בצפון מערב העיר הוגשו ערעורים אף שהיינו בעד אישורה, והיא נמצאת כיום בפתחה של המועצה הארצית".

 

מענבל אור נמסר בתגובה: "לבקשת מהנדס העירייה השהנו את קידום התוכנית לבניית מגדל היוקרה לטובת תוכנית שתשלב דיור בר־השגה. התנאים שהם קבעו לא היו כלכליים ולכן הוצאנו אל הפועל את התוכנית המקורית שלנו - עליה היתה לנו תב"ע מאושרת".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x