$
חדשות נדל

הוועדה הארצית שינתה את ההחלטה וקבעה: פינוי בינוי במתחם הלביא בגבעתיים

הוועדה המחוזית ביטלה את התוכנית לטובת שימור הבניינים והעצים שבמקום, אך המועצה הארצית קבעה כי ניתן לשלב בה שימור חלקי

דותן לוי 18:4928.04.13

פינוי בינוי בגבעתיים: ועדת המשנה לערערים במועצה הארצית לתכנון ובנייה הפכה את החלטתה של ועדת המשנה להתנגדויות בוועדה המחוזית, וקבעה כי יש לבצע את התוכנית לפינוי בינוי במתחם הלביא בעיר תוך ביצוע שימור חלקי של המתחם.  

מדובר במתחם הגובל מצפון וממזרח ברחוב לביא, ממערב בדרך בן גוריון ומדרום ברחוב צל הגבעה. המתחם נבנה בשנות השלושים של המאה הקודמת כמעונות פועלים, וכולל שלושה בנייני רכבת בני 2–3 קומות המשתרעים על חטיבת קרקע של כ־7 דונם, ובהם 70 דירות בשטח ממוצע של 50 מ"ר. במתחם גם ממוקמים עצי פיקוס עתיקים וכן צרכניה, בית דפוס אידשאי ואולם תרבות אשר הוגדרו כבעלי תרומה לסגנון הבינלאומי בישראל.

 

בשנת 2001 החליט משרד השיכון והבינוי לקדם במקום תוכנית לפינוי בינוי שבמסגרת תוכנן להרוס את כל המבנים ולבנות שני מגדלים בני 29 קומות כל אחד, ובהם כ־225 יחידות דיור בגודל ממוצע של 115 מ"ר. בשנת 2009 אישרה הוועדה המחוזית את הפרויקט להפקדה, אך לאחר מכן בשנת 2011, בעת הדיון בהתנגדויות ובהן התנגדות של החברה להגנת הטבע והמועצה לשימור אתרים, ביטלה הוועדה את החלטתה, והחליטה למנוע את יישום התוכנית ולשמר את המתחם בכללותו. כאמור, כעת החליטה הוועדה כי ניתן לבנות במקום תוך בחינה חלופות אשר יאפשרו את שימור המבנה המזרחי במתחם.

 

פרויקט פינוי בינוי (ארכיון) פרויקט פינוי בינוי (ארכיון) צילום: יובל חן

 

בהחלטתה מתחה המועצה ביקורת על הוועדה המקומית, אשר לא הביאה לידיעת הוועדה המחוזית סקר שהכינה המועצה לשימור אתרים על המתחם: "אילו המהלך היה נעשה, אפשר כי היה מונע חלק ניכר ממסכת הייסורים שהיו מנת חלקה של התוכנית בהמשך", נכתב בהחלטה.

 

המועצה אף ציינה כי שקלה להחזיר את התוכנית לוועדה המחוזית, אך נוכח הזמן הרב שבו נדונה התוכנית בשלבים השונים של ההליך, הוחלט כי יש להגיש תוכנית חדשה ולעשות כל מאמץ לקצר את ההליך התכנוני.

  

ראש עיריית גבעתיים ראובן בן שחר אמר בעקבות ההחלטה החדשה, "לאורך כל הדרך האמנתי שהתוכנית שהצענו היא ראויה ונכונה. התוכנית שיזמה עיריית גבעתיים יחד עם עמותות התושבים היא נכונה וטובה בשל האיזון שיש בה בין צרכים שונים: שמירה על חיי אדם מסכנות שיכולות להיות במבנים ישנים, לבין ההיתכנות הכלכלית, ההתחדשות העירונית שכוללת שטח ציבורי ודיור בר השגה לסטודנטים בני גבעתיים, ולבין אינטרס השימור שמוגש באמצעות שימור של אחד מהמבנים".

 

עו"ד שמואל לכנר שייצג יחד עם עו"ד עדי בן אנוש ממשרד נשיץ ברנדס את אחת האגודות שעתרו למועצה הארצית, אמר כי מדובר בהחלטה חשובה ומוצדקת. "חלוף הזמן נתן במתחם את אותותיו באופן שהמבנים והתשתיות בו הפכו רעועים ומטים ליפול, כך שהמבנים (והתושבים) נתונים לחסדי מזג האוויר, רעידות האדמה והמצב הביטחוני. כידוע, הליכי התכנון מטבעם מחייבים עריכת איזונים בין האינטרסים המתנגשים והכל תוך מזעור הפגיעה בפרט. החלטת הועדה המחוזית לא תמכה באף אחד מן הערכים הנ"ל",

 

לדבריו, "החלטת הוועדה המחוזית – בשונה מהתוכנית המוצעת – עומדת בניגוד גמור למדיניות הממשלה שראתה במתחם זה כחלק מפרויקט לאומי, ואשר אימצה את דו"ח טרכטנברג, הרואה חשיבות בקידומם המהיר של פרויקטים להתחדשות עירונית, ונקטה שורת צעדים שתכליתם להסיר את החסמים הרבים (תכנוניים, כלכליים וקנייניים) המעכבים תוכניות של פינוי-בינוי, דוגמת התכנית המוצעת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x