בנק ישראל: ירידה נוספת בשיעור המימון שהעניקו הבנקים למשכנתאות במרץ
זאת בשל נסיונות לצנן את שוק הדירות. במהלך החודש, כ-37% מהיקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים ניתנו בשיעור מימון של יותר מ-60%
14:2630.04.13
הירידה בשיעור המימון שהעניקו הבנקים למשכנתאות נמשכה גם במרץ – כך עולה מנתונים שפרסם היום (ג') בנק ישראל.
ברקע לירידה במינוף המשכנתאות: צעדים שנקט בנק ישראל במטרה לצנן את שוק הדירות ולחזק את יציבות. הבנקים המקומיים העניקו בחודש שעבר משכנתאות בהיקף של כ-4 מיליארד שקל.
קראו עוד בכלכליסט:
- דור אימת המשכנתא
- היקף המשכנתאות מהבנקים עלה במרץ ב-2.7% ל-4 מיליארד שקל
- עליית המע"מ תגדיל את הביקוש למשכנתאות
עבודות בנייה. נסיונות לצנן את שוק הדירות צילום: גדי קבלו
מתוך הנתונים עולה כי במהלך חודש מרץ כ-37% בלבד מהיקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים ניתנו בשיעור מימון של יותר מ-60%. לשם השוואה, בסוף נובמבר, אז החליט בנק ישראל להגביל את שיעור המימון שיכולים הבנקים להעניק, כ-43% מהמשכנתאות ניטלו בשיעור מימון של יותר מ-60%.
על אף הירידה במינוף, שיעור ההחזר החודשי הממוצע מתוך ההכנסה שמר על יציבות בארבעת החודשים האחרונים, כשבקרב 62% מנוטלי המשכנתא שיעור ההחזר החודשי מסך ההכנסה הוא עד 30%.
כאמור, היקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים בחודש מרץ הסתכם ב-4 מיליארד שקל, עלייה של 2.7% לעומת היקף המשכנתאות בפברואר. עם זאת בהשוואה לחודש מרץ 2012 מדובר בעלייה חדה יותר של כ-17%.
בחודש מרץ חל חג הפסח ולכן מספר ימי העבודה במהלך החודש היה קטן מבחודש מסורתי, כך שקצב המשכנתאות האפקטיבי שהוענקו בחודש שעבר היה גבוה מ-4 מיליארד שקל. על פי הערכות במערכת הבנקאית, היקף המשכנתאות בחודש אפריל צפוי לנוע בטווח של 3.8-4 מיליארד שקלים.
לא מן הנמנע, כי בחודשים הקרובים, על רקע הכוונה להגדיל ב-1% את שיעור המע"מ ל-18% תרשם עלייה בביקושים למשכנתאות. זאת במטרה להשלים עסקאות לרכישת דירה חדשה טרם התייקרותה הצפויה.
העלייה בהיקף המשכנתאות בחודשים האחרונים באה על רקע הורדת ריבית בנק ישראל ל-1.75%, והערכות במערכת הבנקאות שלפיהן הריבית תישאר ברמתה הנמוכה גם בחודשים הקרובים