$
חדשות נדל

קרנית פלוג: "צעדי המיסוי של הממשלה יוכלו לרסן את הביקוש לדירות מצד המשקיעים"

המשנה לנגיד בנק ישראל התייחסה לעליית מחירי הדיור: "בטווח הארוך רואים שלא היתה חריגה מקו המגמה". לדבריה, עליית המחירים שלאחר המשבר היא תופעה שאפיינה מדינות שלא חוו משבר פיננסי משמעותי

דותן לוי 14:3723.05.13

"בשנים האחרונות עלו מחירי הדיור ושכר הדירה במידה ניכרת אך בהסתכלות ארוכת טווח מדובר בעלייה שבאה לאחר עשור בו ירדו מחירי הדירות הריאליים, אחרי עלייתם החדה בשנות ה-90 בשל גל העלייה הגדול, והם אינם חורגים במידה ניכרת מקו המגמה", כך לדברי קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס התאחדות בוני הארץ.

 

לדברי פלוג עליית המחירים החדה יחסית מאז 2008 היא תופעה המשותפת למדינות שלא חוו משבר פיננסי משמעותי בזמן המשבר העולמי. מאחר שהריבית והתשואות בשווקים הגיעו לרמות נמוכות מאוד בשנים האחרונות, ובכל מדינה שבה המערכת הבנקאית יכלה לספק אשראי – הדבר הביא לגידול בביקוש לדיור ועמו עלו המחירים. לעומת זאת, במדינות שהמערכת הבנקאית נכנסה למשבר, התשואות הנמוכות לא באו לידי ביטוי במתן אשראי לשוק הדיור.

 

קרנית פלוג המשנה לנגיד בנק ישראל קרנית פלוג המשנה לנגיד בנק ישראל צילום: מיקי אלון

 

מבחינת הגורמים המשפיעים על היצע הדירות, אמרה פלוג, כי תהליך התכנון בישראל ארוך מאוד מקבלת ההחלטה ועד סיום הבנייה אורך התהליך כמעט 13 שנה. נראה, שאם צוואר הבקבוק בסוף העשור הקודם היה בשלב התכנון – הרי שלאחר השלמת תכנונם של יותר מ-60,000 יחידות דיור ב-2012, צוואר הבקבוק היום הוא בשלב קבלת ההיתרים, כלומר בוועדות המקומיות, בין היתר בגלל מגבלות בהקמת תשתיות התומכות בשכונות למגורים.

 

עוד אמרה פלוג כי כדי לגרום בו-זמנית לעלייה בהיקף הבנייה יחד עם ירידה במחירי הדירות, יש להגדיל את היצע הדירות. לשם כך, על הממשלה לנקוט בצעדים שיגדילו את היקף הקרקע הזמינה לבנייה, להביא לקיצור משך הזמן מייזום ועד לתחילת הבנייה בפועל ולסנכרון בין תכניות בנייה לפיתוח תשתיות. "תפקידה של הממשלה הוא לנהל את מדיניות הקרקעות והתכנון. לצד זאת, הממשלה יכולה לרסן את הביקוש מצד משקיעים על ידי צעדי מיסוי כפי שמתוכנן בהצעת התקציב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x