המועצה הארצית אישרה את "רפורמת הפרגולות" של גדעון סער
בשבוע שעבר הפיץ סער הצעת חוק שמטרתה להפחית את הריכוזיות במערכת התכנון. מדובר בחלק ממהלך "לפרק" את "רפורמת המרפסות" של נתניהו לכמה חלקים ולהעבירם בשלבים בחקיקה בכנסת
"רפורמת הפרגולות" שמוביל שר הפנים גדעון סער בדרך לאישור הממשלה: המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום (ג') ברוב גורף את תזכיר החוק, הכולל תיקוני חקיקה בתחום התכנון ושיחליף את "רפורמת המרפסות" מרובת הסעיפים של רה"מ בנימין נתניהו, שנתקעה בחקיקה בכנסת במושב הקודם.
- רפורמת הפרגולות של סער: לא יצטרכו היתרים לשינויי בנייה מסוימים
- רה"מ נתניהו והיועץ וינשטיין במאבק על הרפורמה בתכנון ובבנייה
- סופית: ההצבעה על רפורמת המרפסות לא תבוצע במושב הכנסת הנוכחי
במועצה הארצית, בראשות מנכ"ל משרד הפנים יגאל צרפתי, חברים נציגי משרדי הממשלה השונים, נציגי הרשויות המקומיות ונציגי ארגונים שונים.
בשבוע שעבר הפיץ סער הצעת חוק שמטרתה להפחית את הריכוזיות במערכת התכנון ולייעל את השירות לאזרח. תזכיר החוק הוא חלק ממהלך "לפרק" את "רפורמת המרפסות" של נתניהו לכמה חלקים ולהעבירם בשלבים בחקיקה בכנסת. בשלב הראשון תוגש הצעת חוק בנושאי רישוי ועדות התכנון, ובהמשך יטופלו הפרקים הכלכליים - היטלי השבחה ופיצויים וכן אכיפה ועונשין.
במסגרת הצעת סער יבוטל הצורך בבקשות היתרים לביצוע של שינויי בנייה כגון פרגולה, גידור ומחסנים; יאושר הליך רישוי מקוצר לתוספות בנייה של עד 25 מ"ר כגון סגירת מרפסת; הרישוי יופרט ויוקמו "מכוני רישוי" לשירות האזרח, שירכזו את האישורים ממשרדי הממשלה השונים כגון המשרד להגנת הסביבה ופיקוד העורף; ייקבע לוח זמנים לאישור תוכניות; ותוקם רשת מקוונת להגשת בקשות להיתרים.
בתחום הרישוי יהיו שלושה מסלולים: מסלול של פטור מהיתר, הליך מקוצר והליך רגיל. פטור מהיתר יינתן לשינויי בנייה דוגמת פרגולה; הליך רישוי מקוצר של 45 יום יצריך הודעה לרשות המקומית בלבד לסגירת מרפסת, הוספת מעלית והרחבות של עד 25 מ"ר. להיתר בנייה לקונסטרוקציה חדשה יידרשו עד 90 יום.
נוסף לכך, מעניקה הרפורמה של סער סמכויות חדשות לוועדות התכנון המקומיות, בעיקר לתוכניות מצומצמות, לניהול שטחי ציבור ולהוספת זכויות בנייה. מדובר בעיקר בהורדה של עומס מוועדות התכנון המחוזיות., כאשר הרפורמה המוצעת תעביר לסמכות הוועדות המקומיות תוכניות מתאר קטנות, המהוות 76% מהיקף העבודה של הוועדות
המחוזיות. מדובר בתוכניות ל־20 יחידות דיור או פחות.
"רפורמת הפרגולות" אף מציעה פרקי זמן מרביים לאישור תוכניות בנייה: בוועדות המקומיות 12 חודשים או שמונה חודשים אם מדובר בתוכנית קטנה; לאישור תוכניות בסמכות הוועדה המחוזית יוקצבו 18 חודשים, כאשר לתוכניות מתאר כוללות ליישובים יינתן פרק זמן של שנתיים; תוכניות מתאר מחוזיות יצטרכו להיות מאושרות בתוך שנה; ותוכניות מתאר ארציות בתוך שנתיים.
כיום, עומד משך אישור תוכניות בוועדות המחוזיות על שלוש שנים וחצי בממוצע. במרכז משך אישור התכנון מגיע לשיא של 4.5 שנים, בתל אביב ובדרום ל־2.8 שנים, ובמחוזות ירושלים, חיפה והצפון משך הזמן לאישור תוכנית נע בין 3.5 ל־3.8 שנים.