הקבלנים רוצים לגייס 2,000 פועלי בניין מבולגריה ומולדובה
משלחת של התאחדות בוני הארץ ורשות ההגירה תבחן כ-2,600 פועלי בניין; אם תגייס 2,000 מהם, תיסגר המכסה שמתירה הממשלה להעסקת 8,000 פועלים זרים
משלחת הכוללת ארבעה קבלנים חברי התאחדות בוני הארץ יחד עם נציג רשות האוכלוסין וההגירה ומלווה מטעם משרד החוץ נמצאת בבולגריה, שם היא בוחנת כ-1,400 פועלים לעבודה בענף הבנייה בישראל. המשלחת בוחנת את העובדים באמצעות מבחנים מעשיים באתרים אשר הוכשרו למטרה זו. בהמשך צפויה לצאת משלחת דומה למולדובה שם מתכוונים הקבלנים לבחון כ-1,200 עובדים נוספים.
לפי מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, אמנון בן עמי, כיום נמצאים בישראל כ-6,000 פועלים זרים בענף הבנייה בעוד המכסה מאפשרת כ-8,000 פועלים. "אנחנו מקווים ששתי המשלחות יצליחו לגייס את ה-2,000 עובדים החסרים ובכך נמלא את המכסה", אמר בן עמי בשיחה ל"כלכליסט".
כיום יש לישראל הסכמים בילטראלים עם מולדבה ובולגריה המאפשרים לה להביא פועלים לענף בצורה מאורגנת תוך סיוע של מדינת המקור ותוך הימנעות של תשלום דמי תיווך וסחר בבני אדם. בתוך כך, הדרישה העיקרית של הקבלנים מרשות ההגירה היא לחתום על הסכם בילטראלי עם סין שיאפשר הבאת עובדים משם הנחשבים למיומנים יותר. במצב הקיים, לסינים יש מונופול משמעותי בענף, הם מאוגדים תחת מנהיגים מקרבם, מכתיבים את הדרישות לקבלנים ומעלים באופן משמעותי את שכר הפועלים בענף מה שתורם לעלייה במחירי הדירות. לפי הקבלנים משכורת של פועל בניין סיני יכולה להגיע ל-20 אלף שקל בחודש.
"העברנו לסינים טיוטות להסכמים ואנחנו ממתינים לראות האם הם יסכימו למתווה שלנו", אמר בן עמי. לדבריו, מתוך 6,000 הפועלים שעובדים באתרי הבנייה בישראל יש כ-4,000 סינים, כ-800 בולגרים וכ-800 טורקים. כמו כן לדבריו יש כ-27 אלף פועלים פלסטינים שעובדים בענף.
בן עמי התייחס לביקורת שנשמעת מטעם הקבלנים על הפועלים שהגיעו מבולגריה ולפיה חלקם כלל לא היו מוכשרים לעבודות הבניין וחלק מהעובדים שהגיעו לא היו אלה שנבחנו בפועל בבולגריה. "בסך הכל רובם עדיין עובדים בארץ ורק עשרות בודדות עזבו. לבקשת הקבלנים אנחנו מצמידים לכל פועל טופס עם תמונה שלו כדי שנמנע ממצב דומה", הוא אומר.
עוד אמר בן עמי, "הצענו לקבלנים גם פועלים מסרי לנקה, אלה פועלים שבונים את כל המפרץ הפרסי ונחשבים למיומנים. אמרנו להם 'קחו 50 עובדים' אבל הם סירבו".