מה הריבית על משכנתא לנוירוטים?
בעלי אישיות נוירוטית יעדיפו לקחת משכנתא בריבית קבועה, אנשים מוחצנים ישקיעו במניות ומופנמים יתמקדו בניירות ערך. חוקרים בטכניון משרטטים את הקשרים בין דפוסי האישיות לבין ההחלטות הפיננסיות המשמעותיות
הנטייה להשקיע בנדל"ן אופיינית יותר לאנשים מוכוונים, בעוד שאנשים מופנמים וסגורים יותר יעדיפו להשקיע בניירות ערך, כך עולה ממחקר שנערך בטכניון.
- יתרת המשכנתאות של משקי הבית ממשיכה לגדול: הגיעה במאי ל-279 מיליארד שקל
- בנק ישראל: ירידה בשיעור המשכנתאות במינוף גבוה ביוני
- ההבטחות בגרסת לפיד, המציאות בגרסת אורי אריאל
המחקר, שמשרטט את הקשרים בין דפוסי התנהגות להחלטות פיננסיות בולטות בחיים, קובע כי בעלי אישיות מוכוונת מטרה (יעילים, מאורגנים, פעילים ולא אימפולסיבים), הנוטים פחות לאלכוהוליזם או למעורבות בתאונות דרכים, יימנעו יותר מנטילת סיכונים ויעדיפו מסלולים "בטוחים" - משכנתאות בריבית קבועה והשקעה בנדל"ן, ויש להם גם נכונות פחותה ליטול הלוואות במימון גבוה.
מחברי המחקר, פרופ' דני בן־שחר ופרופ' רוני גולן מהתוכנית ללימודי תואר שני במקרקעין ביחידה ללימודי המשך בטכניון, טוענים עוד כי אדם בעל אישיות מוכוונת מטרה ניחן גם ביכולת משופרת לדחיית סיפוקים, ולפיכך יוכל להרשות לעצמו ליטול משכנתא קצרת טווח עם החזרים חודשיים גדולים יותר אשר ייאלצו אותו לצמצם את צריכת המותרות שלו. כך, ככל שהאדם מוכוון יותר, כך חיי המשכנתא המועדפת עליו יהיו קצרים יותר.
המחקר בחן גם את הדרכים שבהן יפעלו בעלי דפוס אישיות נוירוטי (ביישנים, נוטים למצבי רוח, חסרי ביטחון עצמי ומתוחים), החווים את העולם כמקום מאיים המצוי מחוץ לטווח שליטתם ונוטים אף להלקאה עצמית יתרה. לפי החוקרים, אנשים נוירוטים יימנעו עד כמה שניתן מלקיחת סיכונים, וכך יימנעו מלקיחת משכנתאות בריבית משתנה הכוללות מרכיב סיכון גדול וחוסר ודאות בנוגע להיקף החזרי החוב בעתיד. בדומה לכך, שיעור מימון גבוה של ההלוואה פירושו הגדלת העול הכלכלי על החייב, וגם זו הגדלת הסיכון. במחקר נמצא כי בעלי אישיות נוירוטית יעדיפו משכנתאות בריבית קבועה, וככל שיהיו נוירוטיים יותר - כך הלוואותיהם יתבססו יותר על הון עצמי ופחות על שיעורי מימון גבוהים.
בעלי דמיון מפותח מתרחקים ממניות
עוד עולה מהמחקר כי אנשים המאופיינים בפתיחות (סקרנים, בעלי דמיון מפותח, אמנותיים, בעלי עניין רחב) יעדיפו השקעה ארוכת טווח בנדל"ן ולא השקעה נזילה יחסית במניות. בעלי אישיות מוחצנת (אנשים חברתיים, הרפתקנים ואנרגטיים), נוטים להרפתקנות וללקיחת סיכונים מוגברים, בין היתר גם בהשקעותיהם. כך, הם יעדיפו פחות להשקיע בנדל"ן ויותר במניות.
לדברי פרופ' בן־שחר, "יש הרבה מאוד ספרות אקדמית שעוסקת בשאלה האם אנשים מקבלים החלטות רציונליות או לא. הוויכוח הזה לא נגמר, וניסינו להמשיך אותו בתוך עולם המשכנתאות והשקעות הנדל"ן, תוך התייחסות לשאלה איך אנשים בוחרים משכנתאות - צמודות או ארוכות טווח, בריבית משתנה או קבועה".
הוא הוסיף כי "הפתיע אותי שיש קשר בין תכונות אישיות לבין בחירת משכנתאות. זה לא נבדק בעבר, ועם כל הצניעות אני חושב שהמסקנות פורצות דרך בכך שזיהו כיוונים חדשים. כבר היום, כאשר בונים תיק השקעות שואלים את המשקיע האם הוא אוהב או שונא סיכון, והמחקר שערכנו יכול לתרום לכך. מבחן האישיות קל מאוד לביצוע, ואני חושב שהוא יכול להתאים בשלבים שבהם בוחרים משכנתא".
המחקר התבסס על סקר אינטרנטי שבו השתתפו 1,138 נבדקים אשר היתה ביניהם פריסה רחבה על פני גיל, מין, מצב משפחתי ורמת הכנסה. המשתתפים התבקשו לספק מידע כלכלי־חברתי ודמוגרפי שכלל את מינם, מצבם המשפחתי, גילם, מספר הילדים במשפחה, מקצועם, רמת השכלתם, הכנסתם והבנתם בנושאים כלכליים, וזאת כדי לנטרל את השפעת המצב החברתי־כלכלי על העדפות המשתתפים.
דפוסי האישיות נבדקו באמצעות מבדק בן 44 שאלות בשיטת "חמשת הגדולים", שבו דורג כל משתתף על פני חמשת דפוסי האישיות המרכזיים: מוחצנות, נועם הליכות, מוכוונות, נוירוטיות ופתיחות. לאחר מכן התבקש כל משתתף לדרג את מידת הסכמתו או אי־הסכמתו עם היגדים אשר ביטאו העדפה של משכנתא בריבית קבועה או משתנה, אורך המשכנתא, שיעור המימון וכן העדפות כלפי השקעה בנדל"ן לעומת ניירות ערך.
המחקר בדק את העדפותיהם של הנבדקים ולא את בחירותיהם בפועל. הבחירה המתבצעת ברגע האמת היא לרוב גרסה מעוותת של ההעדפה המקורית, מפני שהיא עשויה להיות מושפעת ממגבלות שונות, כגון מגבלה תקציבית. לפיכך, היה זה מחקר שבו הנבדקים היו חופשיים לציין את העדפותיהם הראשוניות ללא כל סייג.
דתיים מאמינים יותר בריבית קבועה
החוקרים מצאו פילוחים נוספים שאינם קשורים לאופי. כך, לפי המחקר, לנשים יש העדפה לשיעור מימון נמוך ולהשקעה בנדל"ן על פני השקעה במניות. המחקר מצא עוד כי בנוגע לדתיים ומסורתיים, ככל שרמת האמונה עולה, כך עולה הנטייה למשכנתא בריבית קבועה. עוד נמצא כי ככל שאדם משתייך לקבוצת הכנסה גבוהה יותר הוא יעדיף לבחור במשכנתא בריבית קבועה, לטווח קצר יותר. בנוסף, לבעלי שכר גבוה יותר יש נטייה להשקעה במניות על פני השקעה בנדל"ן.