$
חדשות נדל

קבינט הדיור לא יתכנס החודש, למרות המשך עליית המחירים

ישיבת הקבינט שתוכננה להיום נדחתה לספטמבר, והוא לא יתכנס כלל בחודש אוגוסט. אתמול דיווח השמאי הממשלתי כי מחירי הדירות עלו ב־6.4% בממוצע בשנה החולפת. משרד האוצר: צוות מקצועי יגבש החודש את הדרך ליישום תוכנית הדיור הלאומית

עינת פז־פרנקל ודותן לוי 06:5105.08.13

קבינט הדיור לא ייוועד היום כמתוכנן: ישיבת השרים בראשות שר האוצר יאיר לפיד נדחתה בחודש כמעט, ותתקיים רק ב־2 בספטמבר. זאת למרות סקירה מקיפה של השמאי הממשלתי הראשי שפורסמה אתמול, המצביעה על עלייה נומינלית במחירי הדירות ברבעון השני של השנה.

המחירים ממשיכים לטפס המחירים ממשיכים לטפס צילום: ענר גרין

 

חמישה חודשים לאחר שנחתם ההסכם הקואליציוני עם יש עתיד, שבמסגרתו הוסכם להקים את הקבינט, נועדו חברי הקבינט רק שלוש פעמים: במאי החליטו להקים מטה בין־משרדי לדיור לאומי, שכונה "צוות 90 הימים"; ביוני אישר הקבינט את יעדי הממשלה בתחומי התכנון ושיווק הקרקעות לבנייה וביולי אושרו הקריטריונים לדיור בר־השגה. באוגוסט כאמור לא צפויה להתקיים ישיבה כלל.

 

גורמים בסביבת שרי הקבינט אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי הקבינט ממתין להצעות החלטה שיגובשו על ידי הצוות המקצועי המייעץ לו, שנפגש בכל שבוע. בצוות המקצועי חברים נציגי משרדי השיכון, האוצר, הגנת הסביבה, הפנים, רשות מקרקעי ישראל וכן המועצה הלאומית לכלכלה. 90 הימים, אגב, יחלפו בסוף אוגוסט.

 

לשר השיכון אורי אריאל יש תוכנית דיור משלו הכוללת צעדים מרחיקי לכת, כולל פיקוח ממשלתי על מחירי הדירות. תוכניתו עדיין לא נדונה בקבינט הדיור.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "התכנסות קבינט הדיור נדחתה לראשית ספטמבר. במהלך החודש הקרוב יתכנס צוות 90 הימים שמונה כדי לקדם את גיבוש מתווה הפעולה ליישום תוכנית הדיור הלאומית, אשר יוצג בישיבת הקבינט הבאה".

 

 

השמאי: העלייה נומינלית, בפועל מדובר בירידה

 

מחירי הדירות הוסיפו לעלות גם ברבעון השני של השנה, והוסיפו כ־1% בהשוואה לרבעון הקודם ו־4.6% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2012, כך עולה מסקירת השמאי הממשלתי.

 

הסקירה, אשר בוחנת כ־5,500 עסקאות של דירות 4 חדרים (חדשות ומיד שנייה) ב־16 ערים בישראל, העלתה כי העלייה החדה ביותר בין שני הרבעונים היתה במודיעין ועמדה על 5%. מנגד, אשדוד היא העיר שחוותה את שיעור הירידות החד ביותר (2%–) באותה התקופה.

 

לפי השמאי הממשלתי, העלייה של 1% בין שני הרבעונים היא נומינלית, ומדד מחירי הדיור דווקא עלה בשיעור של 1.3% לכן בפועל מדובר בירידה של 0.3%. עוד כותב השמאי הממשלתי טל אלדרוטי כי הנתונים לא בהכרח משקפים את מצבו האמיתי של הענף, היות שהתקבלו בתקופה של חוסר ודאות על רקע גזירות כלכליות ואישור תקציב המדינה, וכן החלטות הקשורות ישירות לענף ונוגעות לשינוי במדיניות המיסוי למגורים. לכן, הוא כותב, יש לבחון את השפעת הגזירות והחלטות המיסוי ברבעון הבא.

 

העלאת המע"מ האיצה את קצב עסקאות הרכישה

 

הרבעון השני של 2013 התאפיין בעליית המע"מ ובהשלכות הנגזרות מכך, אשר כללו במקרים מסוימים האצה של עסקאות לרכישת דירות חדשות כדי להימנע מתשלום נוסף, תופעה אשר מסבירה את העלייה במספר העסקאות.

עקב ירידה בקצב התחלות הבנייה ויציבות ברמת ביקושים גבוהה, מלאי הדירות המוצעות למכירה הצטמצם במהלך 2012. ברבעון זה מסתמן כי קיימת ירידה קלה (מסוף 2012) במלאי של דירות חדשות בלתי מכורות, שעומד על 20,597 יחידות דיור, נכון לאפריל 2013.

 

"אני מאמין שמנקודה זו והלאה, אחרי שהתקבלו החלטות המיסוי והממשלה, אנשים יוכלו לקבל החלטות מושכלות מתוך הבנה שמה שנקבע יחזיק לפחות בטווח הבינוני", אמר אלדרוטי ל"כלכליסט".

 

הנתונים מראים כי ברבעון השני של 2013 נצפתה ברוב הערים עלייה במחיר הממוצע ביחס לרבעון הקודם. העליות החדות ביותר בהשוואה לרבעון המקביל ב־2012 נרשמו בערים הרצליה ובאר שבע, ועמדו על 10%. בראשון לציון חלה עלייה בשיעור של 8%, ובמודיעין וברחובות בשיעור של 6%.

 

בנוסף פרסם השמאי נתונים על סטיית התקן בערים, המשקפים את ההבדלים בין נכסי יוקרה לנכסים העממיים באותה העיר. הממוצע הכלל־ארצי עומד על 18.8%, בדומה לרבעון הקודם (19%), ובירושלים סטיית התקן היא הגבוהה ביותר: 31%, ולאחר מכן חיפה עם 28%. תל אביב, שהובילה את הטבלה ברבעון הקודם, ירדה מ־34% ל־25%, כך שככל הנראה ברבעון זה נמכרו יותר דירות ביניים ופחות דירות בקצוות המחירים.

 

בתגובה לנתונים אמר אתמול יו"ר לשכת שמאי המקרקעין אוהד דנוס כי "מחירי הדיור ממשיכים, כנגד כל הניסיונות והתחזיות, לשעוט קדימה. המשמעות לרוכשים ששעו להצהרות מקבלי ההחלטות היא תוספת של 50–70 אלף שקל למחיר הדירה שעליה ישלמו היום. גם העלייה המינורית כביכול של מחירי הדירות ביחס לרבעון הקודם מצביעה יותר מכל על עוצמת הביקושים בשוק. עד שלא נראה הצהרות המתורגמות למעשים בשטח ולא בדרך של דיכוי ביקושים, נמשיך לחוות את עוצמת השוק".

 

נחמה בוגין, שמאית מקרקעין ומשפטנית, אמרה כי "הנתונים בעצם מחזקים תופעה שהיא אינה חדשה. זה אינו הדיווח הראשון שבו באר שבע מובילה את טבלת עליות המחירים בפריפריה שאנו עדים להם בשנים האחרונות, הנובעים מיוקר הדיור במרכז. אני צופה כי המחירים ימשיכו לעלות לאור התוכנית להקמת עיר הבה"דים, שתעלה עוד יותר את הביקוש למגורים ולדיור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x