ירידה של 3.8% במחירי דירות: "הציבור מעדיף דירות חדשות, קטנות וזולות"
נתוני משרד השיכון מצביעים על ירידה של כ- 10.5% במחירי דירות חדשות וכ-1.5% במחירי דירות מיד שנייה ברבעון השני בהשוואה לרבעון הראשון של השנה. הירידות החדות ביותר נרשמו בביתר עילית, קרית מלאכי ורמת השרון. לעומת זאת, ערד הפתיעה עם עלייה של 37%
היפוך מגמה בשוק הנדל"ן למגורים? מחירי הדירות ירדו בשיעור ריאלי של 3.8% ברבעון השני של 2013, בהשוואה לרבעון הראשון, כך עולה מנתוני משרד השיכון שפורסמו היום (ד'). מהנתונים עולה כי מחירי הדירות החדשות רשמו ירידה חדה של כ-10.5% ומחירי דירות יד שנייה רשמו ירידה מתונה יותר של כ-1.6% בהשוואה לרבעון הראשון של השנה.
- רצים לדירה: זינוק של 19% במתן המשכנתאות ביולי לעומת יוני
- מלאי הדירות לא מצליח להדביק את הדמוגרפיה
- השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו בכ-5% בהשוואה לרבעון המקביל
מחירה של דירה ממוצעת (בשקלול כל גדלי הדירות החדשות והישנות בכ-100 ישובים) ברבעון השני של 2013 עמד על 1.22 מיליון שקל, בעוד שברבעון הראשון מחירה עמד על כ-1.25 מיליון שקל. עם זאת, בהשוואה לרבעון השני ב-2012, אז עמד המחיר הממוצע לדירה על 1.17 מיליון שקל, רשמו מחירי הדירות עלייה ריאלית של כ-3%.
עוד עולה מסקירת משרד השיכון, כי מחירי הדירות החדשות עומדים כעת על 1.38 מיליון שקל בממוצע, בעוד דירות מיד שנייה עולות 1.14 מיליון שקל בממוצע.
מאגף מידע וניתוח כלכלי במשרד השיכון נמסר כי "הנתונים מפתיעים והם מלמדים על כך שציבור רוכשי הדירות בחר לרכוש דירות חדשות זולות יותר וקטנות יותר, וכן נתח גדול יותר של דירות בפריפריה ברבעון השני של 2013".
ירידות חדות בביתר עילית, עליות חדות בערד
היכן נרשמו הירידות החדות ביותר במחירים ברבעון השני? בביתר עילית צנחו המחירים ב-15% בהשוואה לרבעון הקודם (ובכ-5% בהשוואה לרבעון השני אשתקד); בקרית מלאכי נרשמה ירידה של 13% בין הרבעון הראשון לשני השנה; ברמת השרון ירדו המחירים ב-12.6%; ובמבשרת ציון ירד מחירה הממוצע של דירה ב-12% מהרבעון הקודם (וב-7% מהרבעון המקביל אשתקד).
הזינוק החד ביותר במחירי הנדל"ן למגורים בין הרבעון הראשון לשני נרשם בערד (37%) ובנצרת (21%); בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד נרשמו העליות החדות ביותר בקרית אונו (76%), שם מחירה הממוצע של דירה הוא 1.9 מיליון שקל, ובנצרת (44%), שם המחיר הוא 764 אלף שקל.
לאיזה כיוון נטו המחירים בערים הגדולות?
בתל אביב נותר המחיר הממוצע הנומינלי על כנו ברבעון השני בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד – 2.1 מיליון שקל. ריאלית (בשקלול המדד), מדובר בירידת מחירים של 1.2%. בהשוואה לרבעון הראשון ב-2013, ירדו המחירים בתל אביב בשיעור ריאלי של כ-6%.
בירושלים, זינק המחיר הממוצע בשיעור ריאלי של 8% בשנה החולפת, לרמה של 1.7 מיליון שקל; בחיפה, המחיר הממוצע לדירה עמד ברבעון השני על 915 אלף שקל, עלייה של 7% בהשוואה לרבעון השני ב-2012; בראשון לציון עלו מחירי הדירות בכאחוז בשנה החולפת, לרמה של 1.5 מיליון שקל בממוצע; ובאר שבע השלימה זינוק של 21% באותה התקופה, לרמה של 803 אלף שקל (כמחצית מהמחיר שנרשם בירושלים).
המחיר הממוצע הנמוך ביותר לדירה בישראל נרשם ברבעון השני בקרית שמונה (492 אלף שקל); המחיר הגבוה ביותר נרשם במושבה אבן יהודה, המאופיינת בעיקר בבנייה צמודת-קרקע, שם הגיע מחירה ממוצע של יחידת דיור ברבעון השני של השנה ל-2.4 מיליון שקל בממוצע, זינוק של 8% מהרבעון.