דיור עכשיו
בועת הנדל"ן הטביעה את תושבי סינגפור בחובות
אזרחי סינגפור נאלצו לוותר על תדמיתם הזהירה ולעבור לתרבות של אשראי כדי לעמוד במחירי הדירות המאמירים. הסיבה העיקרית לעליית המחירים: המעבר של רבים מדירות שנבנו על ידי הממשלה לבתים פרטיים
האם לסינגפור יש בעיית חוב? שמה של מדינת העיר הזעירה לא נקשר בדרך כלל עם חובות ותסבוכת כלכלית, אבל התפתחויות במרכז הפיננסי האסייתי הגדול בשנתיים האחרונות מחייבות לבחון מחדש את מה שידענו על סינגפור.
- יום אחד גם שוק הדיור בישראל עלול להיראות כך
- כשלוקח 13 שנה לבנות דירה, גם שיווק קרקעות מסיבי לא מספיק
- "קנינו את הבית בכסף מהמשפחה. עכשיו רק צריך לשמור על הערך שלו"
סינגפור, שנתפסת ככלכלה איתנה במיוחד, מנהלת חוב ממשלתי של 111% מהתמ"ג, אחד הגבוהים בעולם. האזרחים הסינגפורים, עם תדמית של חסכנים זהירים, מתחילים להיכנס גם כן לחובות, לוקחים משכנתא שנייה כדי לעמוד במחירי נדל"ן מאמירים, ועוברים לתרבות של אשראי. לבתי האב בסינגפור יש היום חוב ממוצע של 151% מהכנסתם, אחד הגבוהים באסיה.
מוניטין של שוק פתוח
החוב הממשלתי, שמוחזק ברובו באג"ח על ידי גופים ששייכים לממשלה עצמה, הניע בשנתיים האחרונות דיון ציבורי בסינגפור, שאינה מורגלת בדיונים ציבוריים פתוחים ולוהטים. אזרחים רבים שואלים את עצמם אם רמת החוב הזו אינה מסוכנת. הממשלה, בתגובה, פרסמה בתחילת השנה נתונים על החוב והסבירה את ההיגיון שמאחוריו.
"סינגפור מקפידה לנהל תקציב מאוזן", נכתב באתר שנועד להסביר את המדיניות הממשלתית. "רמת החוב ניתנת לניהול מפני שהחוב מתאזן כנגד נכסים בבעלות הממשלה". האתר מסביר כי ממשלת סינגפור מחויבת על פי החוקה ועל פי חוק איגרות החוב של המדינה שלא ללוות כדי לממן את התקציב השוטף, אלא להשתמש בכספים שמתקבלים מהנפקות אג"ח אך ורק להשקעות. חלק גדול מהאג"ח מוחזק על ידי קרן CPF, קרן פנסיה של תושבי סינגפור שמשקיעה בבנייה ציבורית של דיור ושומרת בעצמה על תקציב מאוזן באמצעות מכירת חלק מהדירות הנבנות. חלק אחר מהאג"ח הסינגפוריות נסחר בשוק החופשי, והממשלה טוענת כי הוא מסייע לפתח שוק אג"ח במדינה וכך מושך משקיעים ומסייע לצמיחה ולמוניטין של סינגפור כשוק פתוח. נראה כי לפחות לעת עתה סוכנויות דירוג האשראי הבינלאומיות מסכימות עם עמדת הממשלה הסינגפורית, והדירוג של המדינה נשאר ברמה הגבוהה ביותר האפשרית. בניגוד לארה"ב, מעט מאוד אג"ח סינגפוריות מוחזקות בידי ממשלות זרות.
עם זאת, מצבם של הבנקים ומשקי הבית נראה סבוך יותר. חובות המשכנתאות עלו ב־18% בתוך שלוש שנים, וההלוואות למשכנתא תפחו באותה תקופה ל־46% מהתמ"ג לעומת 35% ב־2010. מספר הלווים שמחזיקים בשתי משכנתאות לפחות זינק ב־78% מאז 2008, לפי משרד האשראי שאוסף את נתוני ההלוואות הבנקאיות במדינה.
סוכנות מודי'ס שינתה בחודש שעבר את התחזית שלה למערכת הבנקאית בסינגפור מ"יציבה" ל"שלילית". הסוכנות לא הצביעה על סיכון התמוטטות של אף אחד מהבנקים, אולם הסבירה את ההחלטה בכך שריבית נמוכה בשילוב צמיחה גבוהה יחסית של 3.8% הביאו לגידול בביקושים לאשראי, ויצרו גם אינפלציה שדוחפת את מחירי הדירות למעלה. אם הריבית תעלה, כפי שצפוי לאור הצמיחה החזקה והחשש מאינפלציה, לווים רבים ימצאו את עצמם במצב שבו הם מתקשים להחזיר את ההלוואה, הדו"ח של מודי'ס מזהיר.
למרות שבעה סיבובים של אמצעי "קירור" שנקטה ממשלת סינגפור בשנתיים האחרונות כדי לשלוט במחירים בשוק הנדל"ן, כולל היטלים חדשים על רכישת דירה, המחירים ממשיכים לעלות והגיעו לשיא של כל הזמנים ברבעון השני של 2013. בתגובה, הממשלה הקשיחה את התנאים לקבלת הלוואה. עליית המחירים מיוחסת ברובה למעבר של סינגפורים רבים ממגורים בדירות שנבנו על ידי הממשלה לבתים בבנייה פרטית בפרברים. 82% מהאוכלוסייה מתגוררת בפרויקטים ממשלתיים של דיור, אולם אחוז זה יורד במהירות. הממשלה, מצדה, נמצאת במעין מלכוד כשהיא באה לקרר את שוק הנדל"ן, כיוון שהחוב שלה עצמה מגובה בנדל"ן שבבעלות המדינה. לפיכך, ירידה משמעותית במחירים, שלא לדבר על פקיעת בועה, עלולות להפוך את החוב הסינגפורי הגדול לבעיה של ממש.
אבל משקיעים זרים עלולים להתגלות כבעיה יותר מאשר כנכס. בשל מיקומה על מיצר מלאקה שדרכו עובר כשליש מהסחר העולמי, סינגפור תמיד היתה צומת מסחר מהחשובים בעולם, ובנתה עצמה כעיר שמחברת בין מזרח ומערב דרך מסחר. מאז המשבר הפיננסי העולמי ב־2008 סינגפור ממצבת עצמה לא רק כנמל חשוב, אלא גם, ובעיקר, כמרכז למסחר פיננסי ולניהול הון. המוניטין של המדינה הזעירה, שמדורגת באופן קבוע כשוק הפתוח ביותר והידידותי ביותר לעסקים בעולם, לצד היציבות השלטונית הידועה והספק דמוקרטית, הפכו אותה ליעד אהוב להשקעות של עשירי העולם.
דירוג אשראי מושלם
חלק מסוד ההצלחה של סינגפור, לדעת מומחים, נעוץ בשילוב בין שווקים פתוחים לשמירה על בסיס תעשייתי יציב, אבל מפעלים קטנים בסינגפור מתקשים היום לשרוד את עליות המחירים ואת התחרות החריפה ממדינות אחרות באסיה. עם צמיחה מהירה יחסית ודירוג אשראי מושלם, סינגפור עדיין נראית כמו אי של יציבות בעולם מתנדנד; אבל שינויים מהירים במבנה הכלכלי, זרימה מהירה של הון זר ובועת נדל"ן בהתהוות מעלים תהיות אפילו לגבי האי הזה.