$
חדשות נדל

צניחה במספר התחלות הבנייה בארץ ברבעון השני; בירושלים - זינוק של 71%

בממשלה מדברים על הגדלת היצע הדירות, אך נתוני הלמ"ס מצביעים על האטה בהתחלות הבנייה. מספרן של הדירות שהוחל בבנייתן בארץ ברבעון השני ירד ב-26% בהשוואה לרבעון הקודם ובכ-20% בהשוואה לאשתקד

עינת פז-פרנקל 13:4729.08.13
הביקוש לדיור עולה, אך היצע הדירות מצטמצם: ברבעון השני של השנה הוחל בבנייתן של 8,797 יחידות דיור, צניחה של 26% בהשוואה לרבעון הראשון, וירידה של 20% בהשוואה לרבעון השני ב-2012, כך על פי נתונים שמפרסמת היום (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

כזכור, השבוע דיווחה הלמ"ס על זינוק של 20% במכירת דירות חדשות בחודש יולי, בהשוואה ליוני, ושל 12% בהשוואה ליולי אשתקד. גם במהלך הרבעון השני נרשמו עליות חדות: בחודש מאי השנה נרשם שיא של עשור במכירת דירות – 2,346 דירות חדשו נמכרו בחודש שלפני העלאת המע"מ, זינוק של 32% בהשוואה אפריל וגם בהשוואה למאי אשתקד.

 

עוד עולה מנתוני הלמ"ס, כי במחצית הראשונה של 2013, נרשמה ירידה של 6% בהתחלות הבנייה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מעניין לציין כי כמעט שליש (31%) מהתחלות הבנייה במחצית הראשונה של 2013 היו של צמודי קרקע. בסך הכל הוחל בבנייתן של 20.6 אלף יחידות דיור בחודשים יוני עד ינואר השנה.

 

ירושלים שיאנית התחלות הבנייה

 

במחצית הראשונה של השנה היתה ירושלים שיאנית התחלות הבנייה, עם 1,807 יחידות דיור חדשות, זינוק של 71% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

ירושלים. בניגוד למגמה רשמה עלייה של 71% בהתחלות הבנייה בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ירושלים. בניגוד למגמה רשמה עלייה של 71% בהתחלות הבנייה בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד צילום: מיקי אלון

 

במקום השני, ובפער ניכר אחרי הבירה, ניצבת פתח תקווה, שם הוחל בבניית 852 דירות חדשות, עלייה של 6% בהשוואה למחצית הראשונה ב-2012.

 

תל אביב מדורגת במקום השלישי, עם 750 התחלות בנייה, אך המספר משקף צניחה של 47% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

בבית שמש הוחל בבנייתן כ-520 יח"ד חדשות במחצית הראשונה של השנה, וכך גם בחיפה.

 

בלמ"ס מציינים כי במחצית הראשונה של 2013 הסתיימה בנייתן של 20.8 אלף דירות, גבוה ב-11.4% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2012. כמו כן, מספר הדירות בבנייה פעילה הגיע לשיא של 16 שנה, והסתכם בסוף יוני 2013 ב-87.3 אלף דירות, גבוה ב-2% ממספר הדירות בבנייה פעילה בסוף יוני 2012.

 

בתגובה לנתונים, נמסר ממשרד הבינוי והשיכון כי "דווקא לאור הנתון החיובי של מספר הדירות הגבוה בבנייה פעילה בשנת 2013, בולט המחסור בידיים עובדות בענף שמהווה חסם להמשך הגדלת התחלות הבנייה. בנוסף, התחלות הבנייה משקפות את היקף פעילות הרשויות המקומיות בהוצאת היתרי בנייה. הירידה והעיכובים בקבלת היתרים גורמת יחד עם המחסור בידיים עובדות בענף, לירידה בהתחלות הבנייה".

 

ממשרד השיכון נמסר כי על מנת להגביר את קצב התחלות הבנייה, "משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל יפעלו להגברת קצב שיווקי הקרקעות למגורים ועל הרשויות המקומיות להיערך לכך, זאת לצד פעילות להשלמת המהלכים להגדלת מספר הידיים העובדות וטיפול בחסמים נוספים כמו מצוקת האשראי לנדל"ן".

 

ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, מסר בתגובה כי נתוני הלמ"ס מוכיחים כי עדיין קיים מחסור חמור בהיצע הדירות בישראל והפתרון לא נראה בטווח הנראה לעין. "הירידה בהתחלות הבניה נמשכת. אין מספיק שיווקים של דירות חדשות בעיקר באזורי הביקוש ואין פתרון לבעיית האשראי ולמחסור החמור בפועלים מקצועיים שהם הגורמים המרכזיים לירידה בהתחלות הבניה. על מנת לפתור את מצוקת הדיור יש להגדיל באופן משמעותי את התחלות הבניה שכן בניית 40 אלף יחידות דיור בשנה לא תאפשר להגדיל את היצע הדירות באופן הנדרש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x