הנדל"ניסטים של לונדון עוברים מבניית מגדלי משרדים לדירות
שוק המשכנתאות הבריטי זינק באוקטובר ב־37% לעומת אשתקד, וחברות הנדל"ן הגדולות במדינה מפנות את עיקר המשאבים לבניית פרויקטים למגורים באזורים מרכזיים בבירה
חברות הנדל"ן הגדולות של לונדון עוברות בחודשים האחרונים מהתמקדות בבניית מגדלי משרדים יוקרתיים לשוק הגדול הבא: דירות מגורים.
- לונדון מתחממת: מחירי הבתים צפויים לזנק ב־35% עד 2018
- בריטניה רוצה דיור בר-השגה לצעירים גם במחיר ניפוח בועה
- לונדון מתאוששת מהמשבר: מובילה את דירוג הערים עם עובדים מיומנים במיוחד
לדוגמה, חברת הנדל"ן הגדולה בבריטניה, Land Securities, עובדת על שני פרויקטים למגורים בבירה הבריטית שיושלמו עד 2016 ויכללו 250 יחידות דיור, כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". פרויקט מגורים נוסף של החברה שיכלול 200 יחידות דיור נמצא בשלבי תכנון.
עד לפני שלוש שנים, החברה בנתה בעיקר בנייני משרדים ועסקה בתחום המגורים באופן צדדי, רק כדי לקבל אישורים ממשלתיים לפרויקטי המשרדים שלה, אבל כיום רואה את תחום המגורים כרווחי יותר.
גם חברת קנארי וורף, שאחראית לפיתוח אזור המשרדים המפורסם בשם זה בלונדון, תחל בשנה הבאה בבניית מגדל מגורים בן 59 קומות באזור שכיום אין בו כמעט דיירים. החברה הסבה את ייעודו של מתחם סמוך נוסף שבבעלותה ממשרדים לבנייה למגורים ותתחיל בקרוב לבנות גם שם.
דו"ח של חברת המידע לשוק הנדל"ן ברבור ABI מגלה כי מאז 2011, חברות הנדל"ן הבריטיות הגדולות בנו כ־12 פרויקטים למגורים בכל שנה בלונדון. זאת לעומת התקופה מ־2004 ועד 2010, שבה נבנו בעיר רק שישה פרויקטים בכל שנה בממוצע.
המגמה ההולכת ומתחזקת היא סימן נוסף להתאוששות שוק הנדל"ן למגורים בבריטניה כולה: מועצת המלווים למשכנתאות בממלכה יצאה אתמול בהודעה כי שיעור ההלוואות למשכנתא באוקטובר היה הגבוה זה חמש שנים ועמד על 17.6 מיליארד ליש"ט, 37% יותר מאשר באוקטובר 2012. מחירי הבתים באוגוסט היו הגבוהים ביותר מאז שהתחיל תיעוד רשמי ב־1969.
הזינוק בבנייה למגורים מהווה שינוי מהשנים שלפני המשבר העולמי, שבהן התפתחה לונדון כמרכז עסקי והרווחים הגדולים של חברות הנדל"ן הגיעו מבניית מגדלי משרדים. ערים מרכזיות אחרות בעולם עוברות תהליך דומה: בניו יורק, למשל, משקיע הנדל"ן ג'וזף שטרית רכש השנה את בנייין סוני ב־1.1 מיליארד דולר, ומתכנן להסב חלק גדול ממנו מחלל משרדים לדירות מגורים.