הצעה: רשויות מקומיות יוכלו להקים דיור בר השגה על קרקע שהופקעה
ועדת שרים תדון ביום א' בתיקון לחוק שהגישו כמה חברי כנסת; "המטרה של דיור בר השגה חשובה לא פחות ממטרות ציבוריות אחרות שהוכרו בחוק ואשר למענן ניתן להפקיע קרקע"
- מסתמן: 25% מהווד"לים יוקצו לטובת דיור בר השגה
- "15% מהצעירים עברו להתגורר בשכירות ב-2012 בגלל שאינם יכולים לקנות דירה"
- תנו 10% לדיור בר־השגה, קבלו תוספת זכויות בנייה
"מטרה זו חשובה לא פחות ממטרות ציבוריות אחרות שהוכרו בחוק אשר למענן ניתן להפקיע מקרקעי ציבור: כגון בתי משפט, תחנות כיבוי אש, משרדי רשויות מקומיות ועוד", כך לפי דברי ההסבר להצעת החוק. "בשנות החמישים הכיר המחוקק במטרה ציבורית שלמענה מותרת הפקעה לצרכי ציבור – שכונת מגורים לעולים חדשים, וזאת לאור צרכי השעה באותן השנים".
לא ברור עדיין כמה אפקטיביות עשויות להיות הפקעות מסוג זה, שכן בתי המשפט מוצפים זה עשור בעשרות תביעות של בעלי קרקעות שנכסיהם הופקעו לצרכי ציבור. אך אם תאושר הצעת החוק, ובהינתן שיתוף פעולה מצד ראשי הערים, יש לה פוטנציאל להניב עשרות אלפי יחידות דיור ברחבי הארץ, שיוכלו להיבנות על שטחי ציבור.
"לכל הרשויות המקומיות בארץ עשרות דונמים של שטחים לבנייני ציבור שלא נבנו מסיבות שונות, והם עומדים שוממים, בלתי מנוצלים", נכתב בדברי ההסבר להצעה. "לכן, מוצע לערוך שינוי בחוק התכנון והבנייה שיאפשר לנצל בצורה מושכלת את הקרקע הציבורית שבידי הרשויות למטרה ציבורית חשובה לא פחות – דיור בר השגה לזוגות צעירים וזכאי משרד השיכון, על פי קריטריונים שיקבעו שר הפנים בהתייעצות עם שר השיכון ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת".
עם זאת נראה כי הצעת החוק, המתמקדת ברשויות מקומיות, מתעלמת מהקריטריונים לדיור בר השגה שקבעו זה לא מכבר קבינט הדיור של הממשלה ומועצת מקרקעי ישראל בנוגע לקרקעות מדינה שישווקו למטרה זו.
לדברי שמולי, הצעת החוק מגלמת כמה יתרונות: "יצירת איזון בין צרכי הרשויות המקומיות לבין הצרכים הלאומיים בפתרון מצוקת הדיור; שימוש בשטחים שאינם מנוצלים, ועידוד תהליכי התחדשות ושילוב אוכלוסייה צעירה בערים".
הצעות חוק בנושא זה הונחו בעבר על שולחן הכנסת, אך לא הבשילו. במקביל, מנסה בימים אלה שר הפנים גדעון סער לקדם צו להפקעת קרקעות לדיור בשכירות במחיר מופחת, במסגרת תיקון לסעיף אחר בחוק התכנון.