$
חדשות נדל

נחשף בכלכליסט

לפיד ואריאל דנו ב"מחיר מטרה" לדירות

שר השיכון מבקש לחייב את היזמים למחיר סופי קבוע מראש עבור 80% מהדירות בכל פרויקט שיוקם על קרקע ששיווקה המדינה. עדיין לא ברור אם באוצר יסכימו לשיעור כזה של דירות שישווקו בשיטה זו

עינת פז-פרנקל 18:2301.01.14

שר השיכון אורי אריאל ושר האוצר יאיר לפיד דנו היום (ד') אחה"צ בתוכניתו של אריאל לפקח על מחירי הדירות. דבר הפגישה המתוכננת נחשף השבוע ב"כלכליסט"

בכירים שהשתתפו בפגישה ל"כלכליסט" כי היא חלק מסדרת פגישות על תוכנית מחיר מטרה. מכיוון שמדובר ב"צעד דרסטי ואגרסיבי שעשויות להיות לו השלכות מרחיקות לכת", זומנו מומחים, כלכלנים, וגורמים מקצועיים להשמיע את דעתם על התוכנית המהפכנית של אריאל. בסביבת לפיד העריכו כי "שר האוצר נחוש בדעתו לפתור את בעיית הדיור והוא בוחן כל תוכנית עם סיכוי טוב לפתרונה".  

  

בפגישה נכחו גם פרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה; מנכ"ל משרד השיכון שלמה בן אליהו; מנהל רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן; ובכירים נוספים ממשרדי האוצר והשיכון. כמו כן, השתתפו בפגישה כלכלנים ומומחים, לרבות פרופ' נתן זוסמן, מנהל מחלקת המחקר וחבר בוועדה המוניטארית של בנק ישראל, וכן אבי בן בסט, פרופסור לכלכלה באוניברסיטה העברית ומנכ"ל משרד האוצר לשעבר. לפיד ואריאל צפויים להיוועד בארבע עיניים בימים הקרובים לפני שתתקבל החלטה סופית.

 

במשרד השיכון מעוניינים לשווק קרקעות לבניית עשרות אלפי דירות במחיר מפוקח, המגלם הנחה שתתבטא בכ־15%-17% ממחירי השוק, ורוצים כבר בעוד כחודש לפרסם את המכרזים הראשונים להחכרת קרקעות המיועדות לבניית דירות במסגרת תוכנית "מחיר מטרה", שבהם ייקבע מחירה הסופי של דירה על־ידי המדינה. הכוונה היא שמעתה רוב הקרקעות לבנייה למגורים יוחכרו בדרך זו, כאשר הנוסח המוצע של החוזים במכרזי "מחיר מטרה" כבר מוכן.

 

מחיר הדירה קבוע וידוע מראש

 

השר אריאל ומנכ"ל משרדו, שלמה בן אליהו, הגו את הרעיון כבר בקיץ, והם מעוניינים לחייב את היזמים למחיר סופי קבוע מראש עבור 80% מהדירות בכל פרויקט שיוקם על קרקע ששיווקה המדינה (בעיקר רשות מקרקעי ישראל).

 

שר השיכון אורי אריאל השבוע בוועידת "כלכליסט" שר השיכון אורי אריאל השבוע בוועידת "כלכליסט" צילום: נמרוד גליקמן

 

כך לדוגמה, בפרויקט מגורים בן 100 יחידות דיור, 80 דירות בנות 4 חדרים בשטח של 100 מ"ר יימכרו במיליון שקל לכל היותר, ו־20 דירות, בעיקר מיוחדות כמו דירות גן ופנטהאוזים, יתומחרו על ידי היזם עצמו. מחירי המטרה לכל אזור ושכונה עדיין לא נקבעו, וסביר שהם ייגזרו מהערכות שווי של השמאי הממשלתי. המטרה הסופית היא להוריד את מחירי הדירות החדשות, המהוות כ־23% משוק המגורים בישראל, ולמשוך אליהן קונים. כך ייאלצו מוכרי הדירות יד שנייה, המהוות 77% מכלל העסקאות למגורים בארץ, להוריד את המחירים אף הם.

 

במכרזי "מחיר מטרה" יהיה מחיר הדירה קבוע וידוע מראש, אבל התחרות על הקרקע היא לכל המרבה במחיר, ויזמים הביעו חשש ששולי הרווח שלהם (שיעור הרווח הנקי על מכירת הדירות בפרויקט מתוך המחיר הכולל שבו הן נמכרו) יתכווצו, ובשל כך יתקשו לקבל מימון בנקאי. מנגד, גורמים בממשלה אומרים שמכיוון שלא יהיה מחיר מינימום לקרקע במכרזים אלה, היזמים יוכלו להציע מחירים נמוכים על הקרקע ולהישאר עם רווח של 13%-15%. הביקורת על הקבלנים היא שגם באזורים, שבהם הם קנו קרקע במחירים נמוכים, הדירות עדיין משווקות במחירים גבוהים, שמותירים בידיהם שולי רווח של 20%-30%.

 

עדיין לא ברור אם במשרד האוצר יסכימו לשווק 80% מהדירות בשיטה זו, וייתכן שבאגף התקציבים ידרשו שיעור נמוך מכך כדי לא לפגוע בתקבולי המדינה ממס רכישה כתוצאה מהורדת מחירי הדירות. לעומת זאת, לפיד עצמו התבטא מעל כמה במות לאחרונה והסביר כי הכנסות המדינה ממיסי מקרקעין אינן חשובות בעיניו כמו פתרון למצוקת הדיור.

 

"אנחנו מוכנים להפסיד כסף על קרקעות כדי לפתור את משבר הדיור", אמר לפני שבועיים לפיד. "עד היום המדינה ניסתה להרוויח כסף מהדיור בישראל ויש לשנות את המדיניות בנושא זה. אני לא מנסה למקסם את ההכנסות מהקרקע, אנחנו מוכנים אפילו להפסיד כסף כדי לפתור את משבר הדיור בישראל. כי ככה צריך להתנהל במצב חירום. הקרקע בישראל היא משאב ציבורי מוגבל. אנחנו לא רואים בה יותר מקור למקסום הכנסות המדינה אלא כלי שנועד לשרת את האזרחים. מה שיוריד את מחירי הנדל"ן הוא לא משחקי ריביות, אלא עליה משמעותית בהיצע באזורי הביקוש. לא מעניין אותי אם המדינה תרוויח יותר או פחות, אלא שמחירי הדירות ירדו, והם ירדו", הבטיח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x