"בגינדי ההוא זרקו לקוחות מפה לשם. בגינדי שלנו אין דבר כזה"
שלוש חברות שונות פועלות תחת המותג גינדי, ובין כולן קשרי משפחה. מאז קריסת המרפסות בפרוייקט של גינדי השקעות בחדרה, בני הדודים משדרים כלפי חוץ חזית אחידה, אך בשטח נציגי המכירות של החברות האחרות מתנערים מהזיקה למחדל
"ההבדלים בינינו לגינדי השקעות הם קטנים אבל גדולים", אומר נציג מכירות בראשון לציון של החברה המתחרה גינדי החזקות, "זה ההבדל בין להיות בסדר ללהיות מצוין. אם קראת על ההתנהלות בעיתונים, גינדי השקעות זרקה את הכדור למאליבו, ומאליבו זרקה לתכנון, וכל אחד זרק למקום אחר, והלקוח ששילם ממיטב כספו נשאר באוויר. אצלנו אין דבר כזה. אנחנו קודם כל המטרייה. אנחנו האחראים נקודה, סימן קריאה. יש פה פיקוח קבוע, כל הסיסטם שונה. אנחנו עובדים בצורה אחרת לגמרי".
לפני כחודש קרסו מרפסות בפרויקט המגורים של גינדי השקעות בפארק חדרה, ועמן נסדק גם המותג החזק, שהחל עם האחים יגאל ומשה גינדי, ופועלות תחתיו כיום שלוש חברות שונות - גינדי השקעות, שהקימו ילדיו של משה (מנור, כפיר, סתווית וטל) ואחראית לפרויקט בחדרה, גינדי החזקות, שהקימו ילדיו של יגאל (ליטל, אבי, גיא, רועי ומנחם), וחברה שלישית בשם חן ואיתי גינדי.
"לקחנו חברה גדולה בחדרה, לא קבלן קטן מאום אל־פחם"
"נכון שגינדי השקעות היו יזמים בפרויקט, אבל מי שבנה שם היה מאליבו אורתם, והכשל היה שלהם כי הם הקבלנים", אמרה לנו נציגת מכירות בתל אביב. לדבריה, "לקחנו לחדרה את אחת מחברות הקבלנים הגדולות שיש. לא חסכנו שקל. היה שם איזשהו כשל שנמצא בבדיקה. פה (בתל אביב - ה"ש), בגלל המורכבות של הפרויקט לקחנו את אחת החברות הגדולות בארץ לבקרת איכות ופיקוח חיצוני, אבל זה לא בגלל המקרה (קריסת המרפסת בחדרה - ה"ש), זה משהו שנלקח קודם בגלל גודל הפרויקט".
ביום שבו נודע על קריסת המרפסות הוציאה גינדי השקעות, היזמית בפרויקט, הודעה שבה היא מאשימה את חברת הביצוע ששכרה להקמת הבניינים - מאליבו של אורתם סהר. מנגד, גורמים באורתם סהר רמזו כי לקבלן השלד שהיה באחריותה של גינדי יש לא מעט מן האשמה בתכנון לקוי. כך או כך, לפרויקט לא היה פיקוח פנימי או חיצוני, שאמור אף הוא להיות באחריות של גינדי השקעות, והעניין נמצאת בחקירה של המשטרה.
נציגת המכירות מסרה לנו כי "בחדרה לקחנו את אחת החברות הגדולות והיקרות שיש בשוק. כל אחד יודע מי זה מאליבו אורתם. לא לקחנו קבלן קטן מאום אל פחם כדי שנוכל להרוויח יותר. אנחנו חברה שהיא משפחה. בימים הראשונים הוצאנו את כל הלקוחות (של הבניין שקרס - ה"ש) לבתי מלון. שכרנו להם דירות, ושילמנו על מוניות לאן שהם רוצים. עכשיו שכרנו לכולם דירות, קנינו מוצרי חשמל לדירות להשכרה, וזה ל־3–4 חודשים לפחות. זה עולה לנו המון, אבל אין ברירה. אנחנו לא מתנערים, אנחנו עומדים בחזית, ולא זרקנו אף אחד".
"אצלנו לא תשמע על תקלה, כי אנחנו רגישים לעניין"
"זה לא אנחנו", מסביר נציג המכירות בראשון לציון כשנשאל לגבי המרפסות בחדרה. "בגינדי יש שלוש חברות היום, יש גינדי השקעות, גינדי החזקות - שזה אנחנו - ויש חן ואיתי גינדי. כולן משתמשות באותו שם משפחה. כולן חברות בסדר גמור. הסיפור עם המרפסות (של גינדי השקעות - ה"ש) זה שלא היה פיקוח בכלל. לנו אין דברים כאלו. אנחנו מאוד מקפידים על הדברים האלה".
לחידוד ההבחנה בין החברות מסביר לנו נציג המכירות: "גינדי זה כמו מותג של פלאפל עם מלא סניפים. פעם אחת אכלתי פלאפל מגעיל באחד הסניפים, אז מה זה אומר שאני לא קונה את הפלאפל הזה במקומות אחרים? זה פחות או יותר במשקל הזה. כולם משתמשים בשם".
"אצלנו לא שמעתם אף פעם על תקלה, על משהו שקרה", מחדד נציג המכירות את האבחנה בין גינדי השקעות לגינדי החזקות, "זה משום שאנחנו רגישים לעניין הזה. אנחנו שמים דגש על הפיקוח שלנו, כי בסופו של יום נמכרו פה (בראשון לציון - ה"ש) קרוב ל־600 דירות. אתה לא רואה פה אנשים מסביב לבניין צועקים 'מה עשיתם?'".
"אני חושב ששם (בחדרה - ה"ש) מאליבו הביאה קבלן משנה שהוא קצת יותר קטן והוא עשה את העבודה. אבל אני לא יודע להגיד לך בדיוק מה היה שם, כי אני לא מכיר את הפרויקט על בוריו, אבל עד היום לא שמענו על נפילה של מרפסות. זה משהו שהוא באמת וואו".
המספרים שמאחורי קריסת המרפסות
האם הרווח הגולמי הנמוך של גינדי הוא שגרם לה לוותר על מפקח?
שיעור הרווח הגולמי של גינדי השקעות בפרויקט פארק חדרה עמד על 11.7% ב־2012 - שיעור נמוך יחסית למספרים המקובלים בענף הנעים בין 15% ל־20%, כך עולה מניתוח של אתר מדלן שממפה עסקאות נדל"ן מידי יום. נתון זה עשוי לספק הסבר לוויתור של החברה על מפקח חיצוני או פנימי בפרויקט שבו קרסו מרפסות, שיכל להתריע על בעיות תכנוניות. גינדי אמנם אינה מחויבת למנות מפקח כזה ע"פ חוק, אך בפרויקטים קודמים היא מינתה מפקחים.
גינדי השקעות רכשה ב־2011 את הזכויות לקרקע בגודל 4.7 דונם ברחוב נחל פרת בחדרה, שיועדה לבניית 76 דירות, ב־17.1 מיליון שקל (לפני מע"מ).
מהדו"ח השנתי של 2012 של גינדי השקעות עולה כי החברה דיווחה על מכירת 72 מ־76 הדירות בשני הבניינים בפרויקט, ושהרווח הגולמי הצפוי של החברה בפרויקט יהיה כ־8.3 מיליון שקל.
לפי נתוני רשות המסים ודיווחי החברה לבורסה מחיר ממוצע של דירה בפרויקט עמד על כ־1.07 מיליון שקל. דירות 4 חדרים נמכרו בטווח של בין 957 אלף שקל ל־1.165 מיליון שקל. דירות 5 חדרים נמכרו 1.08 מיליון שקל עד 1.26 מיליון שקל. דירות היוקרה נמכרו במחיר של בין 1.4 ל־1.5 מיליון שקל.
מה יקרה למוניטין של גינדי השקעות ולמחירי הדירות שלה בעקבות הקריסה? רוה איתן, סמנכ"ל מחקר ואסטרטגיה באתר מדלן, מסביר כי "אופן לקיחת האחריות והטיפול באירוע יכתיב את תגובת הציבור. עוד כמה שבועות יהיה אפשר לבדוק על פי השינוי בקצב המכירות בפרויקטים של החברות המעורבות כיצד שפט הציבור את טיפולן בפרשה".