הכנסת אישרה את רפורמת הפרגולות שנועדה להגדיל את מלאי הדירות
ברוב של 39 תומכים מול 21 מתנגדים אושרה בקריאה שנייה ושלישית הרפורמה בחוק התכנון והבנייה. הוראות הרפורמה ייכנסו לתוקף באופן הדרגתי, החל ב-1 אוגוסט הקרוב
שר הפנים סער אמר במליאה: "השיטה הקיימת מיררה וממררת את חיי האזרחים והיזמים. בפעם הראשונה לאחר 49 שנים חוללנו שינוי אמיתי, שינוי תפיסתי בחוק התכנון וההבניה בישראל. זהו שינוי שפועל למען האזרח, על ידי מתן דרגות חופש לאזרח לפעול בקניינו הפרטי. הרפורמה מסדרת ומשנה את פני מערכת התכנון ממערכת ריכוזית למערכת יעילה, דמוקרטית ואפקטיבית יותר".
סער ענה למתנגדי החוק :"אי אפשר להציב בכל מקום את דחליל השחיתות, ותחת התפיסה הזאת לומר שכל נבחר ציבור הוא עבריין וכל פקיד הוא מלאך. זאת השיטה שמעצימה את המאכרים, משום שאיפה שיש פקק יש מאכר. זו מלחמה באזרחים וביזמים, זו לא מלחמה בשחיתות".
הרפורמה תשנה מהותית את מערכת התכנון הריכוזית הקיימת בישראל, על ידי העברת סמכויות בנושאים שונים מ-6 וועדות מחוזיות, אשר רוב סמכויות התכנון נמצאות תחת אחריותן, דבר שיוצר "פקק" באישור תוכניות, ל-125 וועדות מקומיות.
יתקיים מדרוג בין הוועדות המקומיות השונות, כך שהוספת נפחי בנייה משמעותיים יוכלו להיעשות רק על ידי ועדות מקומיות שיוגדרו כעצמאיות. העברת הסמכויות לכלל הוועדות המקומיות תעשה תוך מתן תמיכה מקצועית וכספית על ידי הממשלה, ומתוך ראייה של חיזוק השלטון המקומי כגורם מעצב ומשפיע על סביבת החיים של כל אזרח.
בנוסף, פועלת הרפורמה להקלה על האזרחים על ידי הפחתת הביורוקרטיה באמצעות מתן זמן קצוב למדינה למענה ולאישור תכניות – תוכנית מצומצמת בסמכות הוועדה המקומית תאושר בתוך 8 חודשים, תוכנית רגילה בסמכות הוועדה המקומית תאושר בתוך שנה, ותוכנית בסמכות הוועדה המחוזית תאושר בתוך 18 חודשים בלבד.
בתחום הרישוי משחררת הרפורמה בתכנון ובנייה את האזרחים מהצורך לקבל אישור מהרשויות לפעולות בניה פשוטות ברשות בפרט, כגון: הקמת פרגולה, הקמת מחסן, גדר, שער וכדומה, הכל בהתאם לתקנות שיקבע שר הפנים. בנוסף, מונעת הרפורמה מהרשויות את האפשרות שלא להשיב לפניית האזרח, וקובעת כי ביחס לפעולות בנייה מסוימות בקניין הפרטי (כגון: תוספת ממ"ד, סגירת מרפסת, תוספת חדר) כי ככל שלא התקבלה תשובת הרשויות לבקשה להיתר שהגיש האזרח – הופכת הבקשה להיתר – להיתר בפועל.
בנוסף לאלה, על מנת להפוך את המערכת לנוחה ונגישה יותר לאזרח, יוקמו בשלב מאוחר יותר- בעוד כשנה וחצי, מכוני בקרה ברחבי הארץ, בהם יהיה ניתן להפיק תחת קורת גג אחת (One Stop Shop ) את כל האישורים הנדרשים מכלל הגורמים הממשלתיים עבור אישור הבנייה או שיפוץ : מכבי אש, משרד בריאות, המשרד להגנת העורף וכו'.