$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

דיויד גילה עצר פרסום הוראה של הקבלנים להוזלת הדירות

התאחדות הקבלנים ביקשה להורות לחבריה שלא להשאיר בכיסם את הטבת המס שצפויה להעניק התוכנית של שר האוצר. ברשות ההגבלים פסלו את ההוראה וקבעו שמדובר בהתערבות אסורה של איגוד מקצועי במחיר שגובים חבריו

תומר גנון 07:0723.03.14

ביום חמישי האחרון פנה עו"ד אלדד כורש, המייצג את התאחדות בוני הארץ, לרשות ההגבלים העסקיים ושיתף אותה בכוונת ההתאחדות להורות לקבלנים להצהיר כי בעקבות התוכנית החדשה של משרד האוצר להורדת המע"מ על דירה ראשונה, יימנעו מהעלאת המחיר בגובה המע"מ. היועץ המשפטי של רשות ההגבלים העסקיים אורי שוורץ עצר את התוכנית. כך נודע ל"כלכליסט".

 

ברשות ההגבלים העסקיים מתנגדים לכוונתה של התאחדות הקבלנים לפרסם הוראה על קו פעולה זה, משום שלשיטתם הדבר מהווה לכאורה התערבות אסורה של איגוד עסקי בשאלת המחיר שגובים חבריו.

 

עם פרסום הצעתו של שר האוצר יאיר לפיד בשבוע שעבר, שלפיה רכישת דירה ראשונה מקבלן במחיר של עד 1.6 מיליון שקל תזכה בפטור ממע"מ, בתנאים מסוימים, פנתה התאחדות הקבלנים לרשות ההגבלים העסקיים וביקשה אישור מיוחד לפרסם הוראה גורפת לקבלנים שלא לקחת את ההטבה לכיסם. זאת על מנת להפיג את אחד החששות המרכזיים מתוכניתו של לפיד, לפיה הקבלנים ישמרו את ההטבה לעצמם ולא יתרגמו אותה להורדת מחירים – מטרתה המרכזית של התוכנית שעליה הודיע שר האוצר.

 

בהתאחדות איימו בסנקציה של עבירה אתית, פנו אל הרשות וציינו כי "ההתאחדות קוראת לכל חבריה הקבלנים להבטיח כי הפחתה בשיעור 18% משווי הדירה תגיע לזכאים. קבלן אשר לא ינהג כך, תראה אותו ההתאחדות כמי שפועל בניגוד לכללי האתיקה שלה". ברשות ענו כי "העניין מעלה קושי בהקשר של התערבות איגוד עסקי בשאלת המחיר שגובים חבריו, לא כל שכן בקישור בין המחיר לבין ענייני אתיקה".

 

בהתאחדות פנו לרשות טרם הוצאת הפנייה לקבלנים, לאור לקחי פרשת קרטל הקבלנים, שבמסגרתה הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בירושלים בדצמבר 2010. במסגרת כתב האישום, שהוגש בין היתר נגד בכירי ההתאחדות, נטען כי הם המליצו לחברים בה שלא לגשת למכרזים למיגון עוטף עזה בהם לא ניתן פיצוי לעלייה במחירי הברזל והתשומות לבנייה. ההמלצה באה לידי ביטוי בקריאת נשיא ההתאחדות, ניסים בובליל, אשר פורסמה במודעות בעיתונות, והועברה לחברי ההתאחדות גם במכתב מנכ"ל ההתאחדות ובאתר האינטרנט של ההתאחדות.

בכתב האישום נטען כי היה מדובר בתיאום קו פעולה שלא קיבל פטור מהסדר כובל מאת הממונה על ההגבלים או מבית הדין להגבלים. לאור זאת חששו בהתאחדות שפרסום קריאה לקבלנים בנושא גלגול הפטור ממע"מ לזכאים עשוי להיחשב גם כתיאום קו פעולה.

 

מומחים: התגדות הרשות להגבלים תמוהה

לדברי מומחים בתחום ההגבלים, התנגדות הרשות היא תמוהה. לטענתם אמנם החוק היבש גורס שקביעת קו פעולה בידי איגוד עסקי היא הסדר כובל, אולם במקרה זה, שבו המטרה היא להוביל להוזלת מחירים לצרכנים ולהביא לירידת מחירי הדירות, ניתן להגיע לנוסח שמצד אחד יניח את דעתה של הרשות ומצד שני יבהיר לקבלנים שההתאחדות רוצה שהפטור ממע"מ יגולגל לרוכשים.

 

כך למשל הציע אחד המומחים שייקבע כי מדובר בגילוי דעת ולא בהמלצה, וכן שיובהר שההתאחדות אינה קובעת לקבלנים באיזה מחיר למכור את הדירה, אלא רק יש להתייחס להוזלת המע"מ. גורם אחר הוסיף כי חוק ההגבלים מגדיר כי כאשר בוחנים הסדר כובל יש לבדוק גם את התועלת שלו לציבור. "ברור מאליו שהוראה גורפת לקבלנים לגלגל את המע"מ לצרכנים היא לטובת הציבור", הוא אומר.

 

דיויד גילה דיויד גילה צילום: נמרוד גליקמן

 

מרשות ההגבלים נמסר כי "התאחדות הקבלנים ביצעה פנייה ראשונית לרשות. למרות הסכנה שהרשות רואה בשיתוף פעולה בין קבלנים, לנוכח עבירות על החוק שנעשו על ידי ההתאחדות בעבר, נמסר כי הרשות מוכנה לשקול זאת בכובד ראש".  

 

קבוצות רכישה לא יזכו לפטור ממע"מ

 

הצעת לפיד לפטור ממס ערך מוסף לרוכשי דירות ראשונות וחדשות לא צפויה לחול על חברי עמותה או על קבוצות רכישה. זאת כיוון שההצעה מתייחסת לרוכשי דירות מחברות נדל"ן בלבד, בעוד ההתייחסות לרוכשים אלה היא כאל יזמי נדל"ן.

 

מדובר בעיוות, שכן מרבית מרוכשי הדירות בעמותות ובקבוצות הם זוגות צעירים שנדחקו לרכוש דירות במסגרות הללו מתוך אילוץ, לאור מחירי הדירות הגבוהים ובזכות העובדה שהקבוצות והעמותות מציעות דירות במחירים הנמוכים ב־10%–20% ממחיר השוק.

 

"הצעת ממשלה שבאופן גורף מתעלמת מציבור גדול כל כך של רוכשי דירות, שרובם זוגות צעירים, היא לא חוקית ומפלה", טוען ישראל זעירא, מנכ"ל חברת באמונה, המנהלת עשרות עמותות ברחבי הארץ. זעירא אומר עוד כי "אם ההצעה תאושר במתכונתה הנוכחית אנחנו נעתור לבג"ץ".

 

בנוסף, מרבית הדירות הנבנות במסגרת פרויקטים של תמ"א 38 לא צפויות להיכלל גם הן בהטבה, בין שמדובר בתמ"א 38 שמהותה רק תוספת של קומות לבניין שכבר קיים, ובין אם מדובר בתמ"א 38 סעיף 2, שבה נהרס הבניין כליל ובמקומו נבנה בניין חדש. כל בניין שעובר תהליך מ"א מורכב מדירות שמשופצות או נבנות מחדש ושייכות לדיירים הקיימים שזוכים לשידרוג של דירותיהם ושל הבניין, דירות אלה לא יכללו בהטבה בכל מקרה כיוון שלא מתקיים במסגרתן תהליך מכירה ורכישה.

 

הדירות שמתווספות לבניין נמכרות בהליך זהה לזה של מכירת דירה חדשה, ולכן תיאורטית הן יכלו לקבל את ההטבה. אולם בשל חוסר הכדאיות הכלכלית של פרויקטים מסוג תמ"א 38 בפריפריה, ואף בערים שנמצאות מחוץ למעגל השני של תל אביב, מרבית הדירות שנבנות כיום במסגרת התמ"א נמצאות בלב אזורי הביקוש. כתוצאה מכך, במרבית המקרים מדובר בדירות יקרות מ־1.6 מיליון שקל - הרף העליון שקובעת הצעת שר האוצר עבור קבלת הפטור ממע"מ.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x