רשות מקרקעי ישראל תציע לבטל את מחיר המינימום במכרזים שנכשלו
ההצעה שתובא לישיבת מועצת מקרקעי ישראל הקרובה עלולה לגרום לכך שקרקעות ימכרו במחיר אפסי ליזמים; במשרד האוצר מודאגים: "ביטול שרירותי של מחיר המינימום עלול לגרום לכישלון חוזר של המכרז"
רשות מקרקעי ישראל תביא לאישור בישיבת מועצת מקרקעי ישראל הקרובה סעיף לפיו מכרז שנכשל פעם אחת יפורסם בפעם השנייה ללא מחיר מינימום. ההצעה תובא לדיון בעקבות המסקנה ולפיה מכרזים רבים נכשלים בשל הצעות אשר לא הגיעו למחיר המינימום. בהתאם למתכונת הנוכחית, מכרזים שפורסמו עם מחיר מינימום ונכשלים מפורסמים פעם שנייה כאשר מחיר המינימום גלוי כך שהיזמים יכולים לדעת מה המחיר הרצוי ולהגיש הצעות בהתאם. יחד עם זאת מבדיקה שבוצעה עבור "כלכליסט" עולה כי בשנת 2013 פסלה המדינה מכרזים ליותר מ-1,000 יחידות דיור משום שההצעות שהוגשו בהם היו נמוכות ממחיר המינימום שנקבע לדירה.
לפי ההצעה החדשה, הרשות תוכל לשווק קרקע ששווקה במסגרת מכרז פעם אחת ולא נקבע לה זוכה, ובתנאי שחלפה שנה מסיום המכרז הקודם, ללא מחיר מינימום.
מחיר המינימום הוא רף שקובעת רשות מקרקעי ישראל בהתחשב בשומה של השמאי הממשלתי, והוא אינו מפורסם ואינו ידוע לקבלנים הניגשים למכרז. המכרזים שנפסלו הם לקרקעות בירושלים, נשר, טירת כרמל, אופקים, נצרת עילית ויישובים נוספים, בעיקר בפריפריה ובאזורי עדיפות לאומית שבהם הביקוש הנמוך מוביל להצעות נמוכות ביותר.
ההצעה תהיה תקפה בעיקר לקרקעות בפריפריה ובאזורים בהם הביקושים אינם גבוהים ולכן לא פעם קורה שמכרז נכשל בשל היעדר הצעות או בשל הצעות נמוכות מידי. במכרזים באזורי עדיפות לאומית מחיר המינימום מהווה כ־25% ממחיר השומה, כך שאם מחיר השומה הוא 100 אלף שקל לכאורה, גם הצעה של 25 אלף שקל תעמוד בתנאי המכרז. זאת בכפוף לשורה של כללים נוספים: במקרה שרק קבלן אחד ניגש למכרז, הצעתו של המציע הבודד חייבת להיות כ־35% ממחיר השומה כדי לזכות במכרז. כמו כן, באזורי הביקוש הוחלט להוריד את מחיר המינימום ל־50% מהערכת השמאי.
להחלטה במתכונתה הנוכחית צפויות להיות התנגדויות, בעיקר מצד האוצר, שכן היא עשויה להוביל למצב שבו יזם שמזהה כי לא הוגשו הצעות למכרז יוכל להגיש הצעה במחיר של 1 שקל וכך לזכות במכרז במחיר אפסי. גורם ברשות הסביר כי ההצעות למכרזים מוגשות לרוב במועד האחרון ולעתים בשעה האחרונה יזם שיראה כי אין הצעות אחרות וידע כי אין מחיר מינימום יוכל תיאורטית להגיש מחיר של 1 שקל עבור הקרקע וכך לקבל אותה בחינם.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר אינו מתנגד ליצירת פתרון לכשלון מכרזים ואף תומך בקידום החלטת מועצה אשר תנחה את רמ״י לבחון לעומק את הסיבות לכשלון ותיקונן המיידי בטרם פרסום חוזר. ביטול שרירותי של מחיר המינימום עלול לגרום לכישלון חוזר של המכרז שכן כישלונות רבים נובעים מחסם להוצאת היתר בנייה, חוסר תאום עם הרשויות השונות וכו׳, ולאו דווקא ממחיר מינימום גבוה. במידה ויתברר כי סיבת כישלון המכרז נעוצה במחיר מינימום גבוה מדי יש בהחלט מקום לעדכנו ו/או לבטלו".