ועידת הנדל"ן
עופר קוטלר: "לשיכון ובינוי יש עתודות לאלפי יח"ד, אך הבירוקרטיה מונעת בנייה"
מנכ"ל קבוצת שיכון ובינוי אמר את הדברים בוועידת הנדל"ן השנתית של "כלכליסט" וטען כי הריכוזיות בענף המחצבות הביאה לעלייה של 86% במחירי חומרי הבנייה וכי על המדינה להכין תכנית אסטרטגית להשקעה בתשתיות: "חייבים לאפשר לילדים שלנו לגור כאן בישראל ולא בחו"ל
"בימים אלה לפני 90 שנה הקימו עולים מפולין מחצבה קטנה שנקראה "מגדל צדק", אלה היו העובדים הראשונים של סולל בונה. 90 שנה לאחר מכן החברה פועלת וממשיכה לפתח את המדינה ואנחנו שממשיכים את דרכם ומצדיעים להם", כך פתח את נאומו עופר קוטלר מנכ"ל קבוצת שיכון ובינוי בוועידת הנדל"ן השנתית של "כלכליסט".
- לפיד לקבלנים: "תמכרו את הדירות שלכם עכשיו, כי ב-2015 המחירים יירדו"
- חזק, מהר ולא אלגנטי
- 1,000 משתתפים בוועידת הנדל"ן; שרי האוצר, השיכון והפנים: כך נוריד את מחירי הדירות
בתוך כך, קוטלר עבר להתייחס להווה ואמר כי "בניית הארץ עדיין לא תמה, אנחנו חייבים לאפשר לילדים שלנו לגור כאן בישראל ולא בחו"ל. אנחנו בשיכון ובינוי מבצעים פרויקטים שבהם חוברים יחד גורמים רבים. התשתיות משפיעות על ענף המגורים, הן מקרבות את הפריפריה למרכז. אבל עדיין יש מחסור במהנדסים ובכוח אדם שיבצע את הפרויקטים".
בהמשך דבריו התייחס קוטלר לדרך הביצוע המועדפת למגה פרויקטים ואמר "חסרים לנו פרויקטי זכיינות בישראל, להערכתי השקעה בתשתיות תתרום לצמיחה. אני מציע להכין תוכנית אסטרטגית וניתן לבצע כך פרויקטים של מעל 10 מיליארד דולר ללא שהממשלה תידרש להון עצמי".
בנוסף אמר קוטלר כי ענף המחצבות בישראל סובל מריכוזיות רבה אשר הובילה לעלייה של עד 86% מאז שנת 2006 בחומרי הגלם של ענף הבנייה. לפי דבריו הריכוזיות מתאפיינת במספר אזורים בארץ ובעיקר בצפון באזור חיפה ועל המדינה לטפל בכך על מנת למנוע עליית מחירים נוספת.
בהתייחסו להגדלת מלאי הדירות בישראל אמר קוטלר: "לכולנו ברור שיש לנו אחריות גדולה לחשוב קדימה הרבה מעבר לשנה הבאה, צריך להגדיר את יעדי התחלות הבנייה על פני העשור הקרוב ולא בשנה בודדת. לנו, לשיכון ובינוי יש עתודות לאלפי יח"ד והסיבה שאנחנו לא מתחילים לבנות את כולן היא הבירוקרטיה ובונים כיום כאלף יח"ד לשנה".
מעל הבמה קרא קוטלר לשרי הממשלה לעשות מהלכים מהותיים לקיצור הבירוקרטיה וציין כי מהלכים אלה לא יעלו שקל אחד למדינה ולא יפגעו בתקציב. "אנחנו צריכים לשאול את עצמינו מה ניתן לעשות. אין זה תפקידנו לומר למשרדי הממשלה מה לעשות אבל נוכל לייעץ איך לעשות זאת טוב יותר".