ואם הבניין יקרוס אחרי החיזוק? לשכת שמאי המקרקעין מקדמת ביטוח מיוחד לתמ"א 38
בלשכה טוענים שהביטוח שעושים הקבלנים כיום לא מעניק כיסוי ראוי לבעלי הדירות בבניינים המשופצים במסגרת התכנית הארצית, ומקדמים הצעת חוק שמטרתה לקיחת כל הסיכונים שבתהליך בפוליסה נפרדת
לשכת שמאי המקרקעין מקדמת הצעת חוק שמטרתה להציע ביטוח מתאים לדיירי בניינים שעוברים חיזוק ושיפוץ במסגרת תמ"א 38, תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה. במסגרת פרויקטים אלה, בונים יזמים קומות נוספות על גג הבניין הקיים, ומרחיבים באותו, בדרך כלל על-ידי הוספת ממ"ד ומרפסת לכל דירה. הבניין עצמו הופך למעשה לאתר בנייה למשך כשנתיים.
- קבוצת בן דוד הרצל תקים את פרויקט התמ"א 38 הגדול בנתניה
- דוראל מקדמת תמ"א 38 בשכונת רמת אביב ג' בת"א בשווי של כ-144 מיליון שקל
- התחדשנות עירונית: דרוש שילוב כוחות
מלשכת שמאי המקרקעין נמסר כי בימים אלה מכינים שמאי הלשכה חקיקה "שתחייב את הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה לאשר פרוייקטי תמ"א 38 בכפוף לפוליסת ביטוח מותאמת אישית שתיערך לכל פרויקט, על פי חוות דעת של יועץ בטיחות ושמאי מקרקעין".
על פי הלשכה, פוליסות הקבלנים הסטנדרטיות, הניתנות היום, ללא התאמות לפרויקט ספציפי, וללא מפרט של יועץ ביטוח, והערכת שמאי, אינן נותנות מענה וכיסוי ראוי ליזם ולבעלי הדירות. כמו כן, טוענים בלשכה, גם הבנקים המלווים של הפרויקטים הללו "חשופים במצב הנוכחי להפסדי עתק מהתרחשותו של נזק כמו שקיעת בניין, בעקבות ביצוע החיזוקים והוספת הקומות לבניין במסגרת תמ"א 38".
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, מסר: "1,650 היתרי בנייה ניתנו בתשע השנים האחרונות לפרויקטים של תמ"א 38, ולגמרי לא ברור מה יעלה בגורלם של בעלי דירות בבניין במקרה של נזק שייגרם לו. במקרה שהבניין ישקע כתוצאה מעבודות החיזוק והוספת הקומות, ויהפוך למבנה מסוכן, שיחייב את פינויו, תביעות יוגשו נגד כל המעורבים בפרויקט, החל בוועדה המקומית שנתנה את היתר הבנייה, דרך הרשות המקומית שלא וידאה שהיזם פועל כשברשותו ביטוח מתאים, ועד היזם עצמו, אך במשך השנתיים, לפחות, עד שהתביעה תתברר, מי ידאג לשיכון הדיירים? מי יטפל בהם? האם הביטוח שהקבלן עשה באמת דאג לפרטים האלה?".
לפי חבר ועד לשכת השמאים, חיים אטקין, בשנים האחרונות הוא היה עד ללא מעט מקרים בהם נתק שנוצר בין היזמים לבעלי דירות, בשל מחלוקות ודיונים משפטיים, הותיר את בעלי הדירות באי ודאות בנושא הביטוח שערך היזם לפני שניגש לעבודות. "דיירים לא ידעו האם הביטוח נאות, מספיק ומתאים", אומר אטקין. "במקרים רבים בעל דירה פנה לסוכן הביטוח שלו בשאלה זו, והוא הוטעה כשנענה כי הביטוח לדירתו בתוקף ואין כל בעיה. זה לא נכון בעליל".
לפי לשכת השמאים, סוגיית הביטוח והבטחת רכושם של בעלי הדירות הוזנחה בתחום התמ"א 38, ולא ברור כיום על מי מוטלת האחריות. "חשוב לציין כי מי שיש לו פוליסת ביטוח לדירתו, איננו מכוסה במקרה והנזק לדירה נגרם בעקבות עבודות הבנייה", אומר דנוס. "עבודות שנעשות במסגרת תמ"א 38 הן מורכבות, וגם אתר הבנייה עצמו הוא מקום עתיר סיכונים, בעיקר בפרויקטים הסמוכים למבנים קיימים. בניה על בניין מאוכלס ופעיל היא מסוכנת כפליים. בפרוייקטי תמ"א 38 נבנים במקרים רבים גם פיגומים סביב הבניין, המגבירים את הסיכון לפריצה לדירות. במקרה כזה המבטחים יטענו כי ביטחו דירה בקומה גבוהה ללא דרישה לסורגים, שכן הגישה לחלונות הייתה בלתי אפשרית. מה הם אשמים שהתאפשרה גישה ישירה לחלונות? אילו ידעו זאת היו מתמחרים זאת בהתאם או לפחות דורשים את ההגנות המתאימות".
בלשכת שמאי המקרקעין טוענים שהביטוח שעושים הקבלנים כיום לדיירים אינו נותן כיסוי ראוי לבעלי הדירות, ודורשים שבדיוק כפי שהוועדה המקומית טורחת לצייד את היזם ב"טופס טיולים", הכולל התייחסות לכל הסכנות שיש בפרויקט, החל בכיסוי הבניין ביריעות למניעת אבק ומטרד ועד פינוי פסולת ושילוט מתאים, כך חובתה כלפי בעלי הבניין ובניינים שכנים להבטיח את קיומו של ביטוח נאות.
"סכומי הביטוח צריכים לכלול את שווי המיזם כגמור", אומר דנוס. "בכל פוליסה תהיה חייבת להיות הרחבה לדיור חלופי לדיירי הבניין לתקופה מוגדרת, כשקביעת דמי השימוש הראויים יקבעו על ידי שמאי מקרקעין בהתאם לכל דירה בפרויקט, ובהתאם להסכם עם היזם. גם מעורבים אחרים בפרויקט, כמו מהנדס ומתכנן יחויבו לעדכן את הכיסוי הביטוחי שלהם שכן בעת אירוע נזק הם ייתבעו על ידי המבטחים".